Congres stemt symbolisch tegen klimaatplan Obama

Het Capitool in Washington. Beeld anp
Het Capitool in Washington.Beeld anp

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat gedomineerd wordt door de Republikeinen, heeft tegen het klimaatplan van president Barack Obama gestemd. Het gaat vooral om een symbolisch verzet, want de president beschikt over een veto. De symboliek wordt nog versterkt doordat de stemming plaatsvindt tijdens de Klimaattop in Parijs.

Het Huis van Afgevaardigden liet zijn afkeer voor het 'Clean Power Plan' van Obama blijken met 242 stemmen voor de afschaffing en 180 tegen. In het plan legt de president aan energiecentrales een verplichte daling van de CO2-uitstoot op: met 32 procent tegen 2030, in vergelijking met 2005.

Volgens Republikeins volksvertegenwoordiger Mike Bost is die wetgeving 'een dolk in het hart van de kolenindustrie'. De Amerikaanse Senaat stemde midden vorige maand al, maar het Huis van Afgevaardigden heeft speciaal gewacht om te stemmen tot de Klimaattop in Parijs.

'Zodat de wereld weet dat er in de Verenigde Staten onenigheid bestaat over het machtsmisbruik van de president', aldus Republikein Ed Whitfield uit Kentucky, waar heel wat kolenmijnen zijn gevestigd. Obama zou in elk geval zijn veto gebruiken om het klimaatplan goed te keuren.

De Republikeinen vrezen de economische gevolgen van de maatregelen en beloofden al het plan terug te schroeven, indien ze de presidentsverkiezingen van 2016 winnen. De Democraten steunen de doelstellingen van Obama wel.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden