Congres moet alsnog leiden tot fusie FNV

Bestuur Bondgenoten zal voor voldoende ja-stemmers zorgen

Alsof er nooit een crisis is geweest, zo zelfverzekerd kondigden de FNV-bestuurders gisteren een nieuw congres aan om de tegenstanders van een fusie alsnog op het rechte pad te krijgen. Eensgezind maakten ze bekend dat ze "alles in het werk gaan stellen" zodat ze op 1 januari 2015 door kunnen gaan als één nieuwe vakbeweging.

Dat de tegenstemmers van FNV Bondgenoten - die de belangen behartigt van werknemers in de industrie, metaal, vervoer, agrarische sector, handel en diensten en van gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden - bij het fusiecongres vorige week een verkeerde keuze hebben gemaakt, daarover bestaat bij de FNV weinig twijfel. Alle andere bonden spraken zich immers overtuigend uit voor het samengaan in 'een grote sterke ongedeelde vakbond', zoals FNV-voorzitter Ton Heerts het noemt.

Ook bij FNV Bondgenoten was een meerderheid voor de fusie, maar stemde iets meer dan een derde tegen. Dat was net voldoende om de plannen te torpederen. Niet voor lang, zo bleek gisteren. Eind november komen de leden van Bondgenoten opnieuw bij elkaar. Opnieuw ligt de vraag voor: wel of niet samengaan met Abvakabo FNV, FNV Bouw, FNV Sport en de vakcentrale.

De bezwaren van de ongeveer 120 nee-stemmers gaan onder meer over geld. Bondgenoten is een relatief welgestelde bond. De tegenstemmers zijn bang dat het vermogen in de algemene pot verdwijnt zonder dat zij enige zeggenschap hebben.

Volgens Heerts was veel informatie erg laat bij de leden bezorgd waardoor "er de nodige misverstanden" zijn geweest. Niet iedereen had de gelegenheid om de stukken te lezen. Ook was niet iedereen ervan doordrongen hoe ernstig de consequenties zouden zijn van een tegenstem, meent de voorzitter.

Dat mag het bestuur van FNV Bondgenoten zich aanrekenen. Zij hebben zich verkeken op de weerstand bij de eigen bond. Direct na de dramatische uitslag van het congres riepen de bestuurders van Bondgenoten onder leiding van voorzitter Ellen Dekkers nog dat zij zouden aftreden. Daar is nu geen sprake meer van. Aftreden zou ook weinig zin hebben. Als alles volgens plan verloopt, houdt FNV Bondgenoten per 1 januari 2015 op te bestaan. Dan hijst de nieuwe fusiebond de vlag.

Onzekerheid was er de afgelopen dagen ook over de positie van Heerts. De FNV-voorman was vorige week zo aangeslagen dat hij niets uitsloot. Maar na de steunbetuigingen uit alle hoeken van de bond kan hij "niet anders dan verdergaan" met de fusie. Inhoudelijk zal het fusievoorstel niet veranderen. Is het wel democratisch om over exact hetzelfde plan nog een keer te stemmen? Ellen Dekkers vindt van wel. Die mogelijkheid staat in hun reglement. Ze verzekert dat Bondgenoten niet doorgaat met stemmen totdat er een tweederde meerderheid is. Dat zal ook niet nodig zijn. Het bestuur zal er dit keer wél voor zorgen dat er voldoende voorstanders zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden