Coronacrisis

Congres maakt twee biljoen vrij voor Amerikanen en bedrijven (maar niet die van Trump)

Republikeinse senatoren Lindsey Graham (links) en Rick Scott op een persconferentie over het steunpakket in het Capitool in Washington. Beeld EPA
Republikeinse senatoren Lindsey Graham (links) en Rick Scott op een persconferentie over het steunpakket in het Capitool in Washington.Beeld EPA

De Verenigde Staten stellen twee biljoen (dat is 2000 miljard) dollar beschikbaar om de economie te beschermen tegen de gevolgen van de coronacrisis.

Het Amerikaanse Congres legt de economie van de VS aan de beademing. Het heeft de geldkraan wijd opengedraaid om te zorgen dat inwoners en bedrijven de coronacrisis financieel overleven. De Senaat stemde unaniem voor een steunpakket van twee biljoen dollar. Dat is een tiende van het nationaal inkomen van het land, en bijna de helft van wat de overheid in een normaal jaar uitgeeft.

Het geld gaat zowel naar gezinnen als bedrijven. Elk huishouden krijgt binnen een paar weken 1200 dollar per volwassene en 500 dollar per kind overgemaakt. Dat komt bovenop de werkloosheidsuitkering die iemand ontvangt als hij of zij door de coronacrisis zonder baan is komen te zitten. Het steunpakket maakt het bovendien mogelijk dat meer mensen zo’n uitkering krijgen en dat die drie maanden langer doorloopt.

De directe uitkering is bedoeld om eten te kopen en dringende rekeningen te betalen, zoals de huur of de hypotheek. Verschillende staten en steden hebben een tijdelijk verbod op executieverkopen en uitzettingen uitgevaardigd, maar landelijk geldt zo’n verbod nog niet.

Wie meer dan 99.000 dollar verdient, deelt niet mee

Enkele tientallen miljoenen Amerikanen moeten mogelijk maanden op het geld wachten: mensen die niet bekend zijn bij de belastingdienst of geen bankrekening hebben. De hogere inkomens, meer dan 99.000 dollar per persoon, delen niet mee.

Voor kleine bedrijven is 367 miljard beschikbaar, voor grote bedrijven en lokale overheden een half biljoen. Het geld moet leningen garanderen die banken hen verstrekken. Het wetsontwerp bevat een speciale uitzondering voor bedrijven die eigendom zijn van president Donald Trump of van andere hoge overheidsfunctionarissen. De Trump-hotels en -golfterreinen moeten het op eigen kracht zien te redden.

Voor ziekenhuizen is er honderd miljard dollar beschikbaar om de financiën op orde te houden. Daarbij komen er miljarden beschikbaar om beschermende kleding voor het personeel aan te schaffen en tijdelijke gebouwen neer te zetten voor de nog steeds toenemende stroom patiënten.

Oorspronkelijk had het steunpakket afgelopen weekeinde al moeten zijn aangenomen, maar de Democraten maakten bezwaar tegen de regels van het grote-bedrijvenfonds. Ze dwongen af dat het Congres exact te weten komt welke bedrijven steun krijgen en dat een speciale inspecteur-generaal toezicht houdt.

Het pakket bevat ook een fonds om bedrijven te steunen die belangrijk zijn voor de nationale veiligheid. Dat lijkt duidelijk bedoeld voor één bedrijf, dat al voor de coronacrisis in de problemen was: vliegtuigbouwer Boeing.

Nancy Pelosi hoopt op unanieme instemming

Hoe snel de wet ter ondertekening op het bureau van president Trump zal belanden, was woensdagavond nog niet duidelijk. Na de Senaat moet het Huis van Afgevaardigden het voorstel nog goedkeuren. Voorzitter Nancy Pelosi hoopt dat dat met ‘unanieme instemming’ gebeurt; daarvoor hoeven maar twee leden lijfelijk aanwezig te zijn en is de wet aangenomen als verder niemand bezwaar maakt. Als een van de 435 leden tegenstribbelt, wordt iedereen alsnog gedwongen naar Washington te komen om persoonlijk te stemmen, coronagevaar of niet.

Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, noemde het pakket “een investering van een omvang die hoort bij een oorlog”. Econoom Justin Wolfers van de Universiteit van Michigan zei tegen The New York Times dat de omvang van het pakket lijkt te passen bij de omvang van het probleem. “Maar eigenlijk hebben we geen idee hoe groot het probleem is.”

Lees ook:

Grote tekorten en steeds meer besmettingen: New York is de kanarie in de Amerikaanse kolenmijn

De VS dreigen het nieuwe wereldwijde epicentrum van het coronavirus te worden, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden