Congres kiest voor Schitterende Kameraad

Voormalig leider Kim Il-sung (links), zijn zoon en huidig leider Kim Jong-il (midden) en Kim Jong-un. (FOTO REUTERS)Beeld REUTERS

De opvolging in Noord-Korea lijkt geregeld. Kort voor de opening gisteren van de speciale bijeenkomst van de Arbeiderspartij is de naam Kim Jong-un voor het eerst genoemd. Ook kreeg hij een positie als viersterrengeneraal. Tijdens een vergelijkbaar congres werd dertig jaar geleden, in 1980, zijn vader Kim Jong-il gelanceerd als opvolger van Kim Il-sung.

Kim Jong-il (68) blijft nog even partijleider en nationaal heerser, op basis van ’absoluut vertrouwen door alle partijleden, de strijdkrachten en het volk’, aldus de staatstelevisie. Uit kennelijke vreugde over dit besluit begonnen studenten op het plein voor de congreszaal te dansen – allen in dezelfde outfit. Het speciale congres werd gisteren na één dag al weer afgerond, wat volgens analisten wijst op een snel aftakelende gezondheid van Kim Jong-il. Eerder was het congres al uitgesteld vanwege de slechte gezondheid van de Geliefde Leider, die vorig jaar augustus een beroerte heeft gehad en sindsdien oud en iel oogt.

De promotie van Jong-un was verwacht. Zijn beide oudere broers zijn uit de gratie geraakt, en hij zou – althans volgens de voormalige sushi-kok van Kim Jong-il – het meest op zijn vader lijken. Diens slechte gezondheid maakt een snelle regeling van de opvolging noodzakelijk, mocht hij willen voortgaan met de erfopvolging die uniek is in de communistische geschiedenis. Er is verder overigens zeer weinig over Jong-un bekend, behalve dan dat hij vermoedelijk 27 jaar oud is, deels in Zwitserland is opgeleid en nogal sportief is aangelegd. Nieuwe foto’s van de ’Schitterende Kameraad’ en ’Kleine Generaal’ werden ook gisteren niet beschikbaar gesteld.

Opmerkelijk is ook de promotie tot viersterrengeneraal van Jong-un’s tante Kim Kyong-hui (64). Haar naam verscheen in de media zelfs eerder dan die van Jong-un. De jongere zus van Kim Jong-il was tot nu toe belast met de industrie en is getrouwd met Jang Song-thaek. Jang neemt als tweede man in de nationale defensiecommissie een cruciale positie in binnen het bewind, dat zwaar leunt op het leger. Sommige analisten zien hem zelfs als de echte machthebber achter de verzwakte Kim Jong-il.

De promotie van Kim Kyong-hui duidt erop dat het echtpaar een sterkere positie heeft gekregen. Mogelijk moeten de zus en zwager de machtsovername van Kim Jong-un waarborgen, mocht Kim Jong-il zelf ontijdig komen te overlijden. De promotie tot generaal van Choi Hae-ryong, een nauw adviseur van Kim Jong-il, past ook in dat beeld. Een andere theorie is dat het echtpaar zelf de touwtjes in handen heeft en neef Jong-un slechts in naam de macht wil laten overnemen; een dictator als marionet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden