Congres dreigt minister Reno met strafzaak

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van justitie Janet Reno stevent af op een veroordeling wegens 'minachting van het Congres' als ze blijft weigeren twee documenten van haar departement ter inzage te geven aan de volksvertegenwoordiging.

Een commissie uit het Huis van Afgevaardigden heeft het proces in werking gezet. Mocht het tot een veroordeling komen dan kan Reno een jaar cel en een boete van 20000 gulden krijgen.

De prestigeslag tussen de minister en het Congres gaat over twee memo's over het onderzoek naar misbruiken bij het werven van verkiezingsfondsen. Dat betreft vooral de presidentsverkiezingen van 1996. De opstellers van de memo's stellen dat openbaarmaking het onderzoek onherstelbaar zal schaden. Reno heeft daarop besloten de documenten niet aan het Congres te geven.

De stemverhouding in de commissie was 24 tegen 19 en liep precies langs partijlijnen. De Democratische ondervoorzitter van de commissie Henry Waxman sprak van 'politiek theater' en een houding van de Republikeinse voorzitter Dan Burton die 'beneden alle peil' is. Als Reno voet bij stuk houdt zal het voltallige Huis niet eerder dan volgende maand een uitspraak doen. Vervolgens gaat de zaak dan naar de rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden