Congo beschuldigt Brussel van terrorisme

KINSHASA (AFP, Reuters, ANP) - De relatie tussen België en Congo is dit weekeinde op een dieptepunt beland na Congolese beschuldigingen over 'terrorisme' vanuit Brussel. De autoriteiten in Kinshasa pakten drie Belgische diplomaten op en ondervroegen hen over wapens, die in Lubumbashi zijn gevonden.

De regering van Laurent-Desiré Kabila nam verder de Verenigde Naties onder vuur. Het VN-onderzoek naar beweerde massaslachtingen onder Rwandese Hutu's door troepen van Kabila zou onderdeel zijn van een complot om de nieuwe leiders van de Democratische Republiek Congo (ex-Zaïre) in diskrediet te brengen.

België heeft gisteren de beschuldigingen over terrorisme uit Congo, een voormalige Belgische kolonie, fel van de hand gewezen. Minister van buitenlandse zaken Derycke sprak over een show van de Congolese overheid en tekende officieel protest aan.

De Brusselse bewindsman reageerde op uitlatingen van een Congolese minister, die België zaterdag op televisie van terrorisme beschuldigde omdat het 'oorlogswapens' het land zou hebben binnengebracht. De televisie toonde beelden van geweren en pistolen die volgens de zender bestemd waren voor het Belgische consulaat in Lubumbashi, in het zuiden van Congo.

De vondst van het 'wapendepot' zou volgens een woordvoerder van het Congolese ministerie van informatie te maken kunnen hebben met verscheidene complotten tegen president Kabila. Maar de regering in Kinsasha wenst volgens hem geen confrontatie met België, hoewel de relatie tussen Brussel en de oud-kolonie de laatste tijd al aanzienlijk is verslechterd.

Volgens minister Dereycke zijn de getoonde wapens van vier Belgische militairen die diplomaten in Lumbumbashi beschermden tijdens de gewelddadige overgang van het Mobutu- naar het Kabila-regime vorig jaar. De soldaten waren naar Lumumbashi gegaan op het hoogtepunt van de strijd tussen het regime van oud-president Mobutu en de toenmalige rebellenleider Kabila, met de toestemming van zowel de eerste als de laatste. Toen de zaken daar geklaard waren keerden de militairen naar België terug. Maar hun wapens moesten zij achterlaten. Pogingen van Brussel ze terug te halen, waren tevergeefs.

Minister van informatie Raphael zorgde zaterdagavond voor nog meer opschudding door de VN op de korrel te nemen over het onderzoek naar vermeende massaslachtingen onder Rwandese Hutu's door troepen van Kabila tijdens de machtsovername. Na maanden van bakkeleien ging het nieuwe regime in Congo vorig jaar augustus uiteindelijk akkoord met de VN-missie. Maar pas vier maanden later konden de VN'ers aan het werk. Vorige maand werd hen het werken onmogelijk gemaakt in Mbandaka, 600 kilometer ten noorden van Kinshasa. De lokale bevolking dwong het te stoppen met graafwerk op een plek waar volgens het VN-team een massagraf ligt.

De stampei in Kinshasa zou verband houden met de internationale kritiek op het mensenrechtenbeleid van het regime-Kabila. Aan hervatting van hulp - waaraan de Congolese regering dringend behoefte heeft - wordt als voorwaarde gesteld dat het regime in Kinshasa meer vrijheden toestaat. Zo eisen met name de Verenigde Staten dat president Kabila gevangengenomen tegenstanders laat gaan, en dat hij het verbod op activiteiten van politieke partijen opheft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden