Confrontatie Gaza eist 120 levens

(Novum/Ap) - De Israëlische luchtmacht heeft maandag voor de zesde achtereenvolgende dag doelwitten in de Gazastrook bestookt. Palestijnse extremisten vuurden opnieuw een reeks raketten af op Zuid-Isaël. Het Israëlische leger begon aan terugtrekking van zijn grondtroepen, na een offensief dat sinds woensdag 120 mensen het leven kostte en dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas ertoe bracht het vredesoverleg met Israël op te schorten.

De Israëlische militairen lieten in de stad Jebaliya in het noorden van de Gazastrook verwoestingen achter, met omgeploegde asfaltwegen, uitgebrande auto's en omvergereden elektriciteitsmasten. Ondanks het grote aantal slachtoffers aan de zijde van de Palestijnen - 117 tegen drie doden aan Israëlische zijde - sprak terreurorganisatie Hamas van een overwinning.

Israël waarschuwde dat de terugtrekking een tijdelijk karakter heeft en dat de operatie wordt voortgezet. De Israëlische premier Ehud Olmert zei dat het offensief op 'pijnlijke en efficiënte wijze' doorgaat, zodat een einde komt aan de terreur. Hij zei ook dat wat Israël betreft het vredesproces wordt voorgezet.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice zou dinsdag in het Midden-Oosten arriveren om het vredesproces een nieuwe impuls te geven. Gezien de verklaring van Abbas was het onduidelijk wat de status van het bezoek van Rice nog is.

Terwijl Israël zich uit Jebaliya terugtrok werden luchtaanvallen uitgevoerd op wapenfabrieken, pakhuizen, een hoofdbureau van Hamas en een politiepost. Volgens Hamas vonden daarbij vijf leden van de terreurorganisatie de dood.

Het offensief kostte 117 Palestijnen het leven, van wie ongeveer de helft burgers. Ook drie Israëliërs kwamen om het leven, twee soldaten in de stad Jebaliya in de Gazastrook en een onschuldige Israëlische burger bij een Palestijnse raketbeschieting. De dood van de Israëlische burger was de aanleiding voor het offensief.

Zondag werden er uit de Gazastrook meer dan 25 raketten op het zuiden van Israël afgeschoten. Daarbij raakten acht onschuldige Israëliërs gewond. Maandagmorgen werd de Israëlische stad Ashkelon, zeventien kilometer ten noorden van Gaza, opnieuw door drie raketten getroffen. Er vielen geen slachtoffers.

Het Israëlische offensief was deels een reactie op raketbeschietingen van Ashkelon, waaruit bleek dat de Palestijnen er geleidelijk in slagen Israël steeds dieper met hun raketten te penetreren. Ashkelon, een stad met 120.000 inwoners, kwam plotseling dagelijks onder Palestijns vuur.

Zo'n twintigduizend aanhangers van Hamas eisten in Gaza-Stad de zege op van de confrontatie met Israël. De sterke man van Hamas, Mahmoud Zahar, dreigde Israël nog verder met raketten binnen te dringen als het Israëlische offensief wordt hervat. Hoewel zij zich in het openbaar uitdagend opstelden, signaleerden Hamas-leiders achter de schermen dat de beweging bereid is tot een staakt-het-vuren.

Israëlische politici gebruikten tegenover het publiek eveneens krijgshaftige taal, maar peilingen wezen uit dat tweederde van de bevolking voor een bestand is. Steeds meer Israëlische leiders riepen op tot bezinning en heroverweging van het beleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden