Conflict Zuid-Ossetië volledig ontbrand

Het ’bevroren conflict’ rond Zuid-Ossetië is volledig ontbrand. Nadat Georgische troepen afgelopen nacht de opstandige republiek binnentrokken, heeft Rusland extra militairen, tanks en pantservoertuigen gestuurd om ’de burgers en de Russische vredestroepen te beschermen’. Ook zouden Russische gevechtsvliegtuigen doelen in Georgië bombarderen. Volgens de Georgische president Michael Saakasjvili voert Rusland oorlog met zijn land. Zijn minister van buitenlandse zaken riep de wereld op zijn land te beschermen.

 • Poetin: Het is echt oorlog
 • Video / Georgie zet acties voort tot vrede is bereikt
 • Laatste updates: Dossier conflict Zuid-Ossetië
 • Fotoreportage / Conflict Zuid-Ossetië
 • De Georgische troepen gingen gisteravond tot de aanval over, nadat enkele uren eerder nog een bestand was afgekondigd. Saakasjvili had de leiders van Zuid-Ossetië vergaande autonomie aangeboden, en vandaag zou daarover verder worden gesproken. Daarna volgde toch de Georgische inval. De Zuid-Ossetische leider Edoeard Kokoiti noemde dat een ’walgelijke en verraderlijke’ zet. De Georgische troepen zeggen inmiddels heel Tschinvali in handen te hebben, net als grote delen van de rest van Zuid-Ossetië.

  Hoeveel doden er zijn gevallen is onduidelijk. Het separatistische bewind in Zuid-Ossetië vroeg Rusland vanochtend om de Osseten te beschermen. Velen van hen hebben een Russisch paspoort. Toen het Russische persbureau Interfax meldde dat ook Russische militairen zijn omgekomen bij een Georgische mortieraanval, was duidelijk dat een reactie uit Moskou niet kon uitblijven.

  Dat werd korte tijd later bevestigd door de Russische premier Poetin vanuit Peking, waar hij de opening van de Olympische Spelen bijwoont. Hij liet weten dat er veel vrijwilligers klaarstaan om de Zuid-Osseten te helpen en dat die ’bijna niet meer in de hand te houden zijn.’ Na spoedberaad in Moskou onder leiding van president Medvedev vertrok vanuit Noord-Ossetië, dat in Rusland ligt, een militaire kolone het zuiden. De Russische tanks zouden inmiddels Tschinvali hebben bereikt.

  Zuid-Ossetië scheidde zich begin jaren negentig af van Georgië, nadat Georgië zich onafhankelijk had verklaard van de Sovjet-Unie. Die stap van Zuid-Ossetië is echter door niemand erkend. Sinds 1992 heerste er een broze wapenstilstand – vandaar de term bevroren conflict. Af en toe werd de patstelling doorbroken door beperkte gevechten, waarbij een Russische vredesmacht de Zuid-Osseten afschermde van de Georgiërs. Ditmaal lijkt de Georgische regering van president Saakasjvili echter van zins om de opstandige republiek definitief weer in te lijven.

  In het Westen is zeer bezorgd gereageerd op de escalatie in Zuid-Ossetië. Frankrijk zou werken aan een bestand, de Amerikanen en de EU hebben alle partijen opgeroepen de wapens neer te leggen. Ook Navo-topman Jaap de Hoop Scheffer vroeg om een einde aan het geweld. De Georgische wens om toe te treden tot de Navo is een van de redenen voor de al jaren gespannen verhouding tussen Moskou en Tbilisi. Zo schoot een Russische straaljager dit voorjaar boven de andere opstandige republiek in Georgië, Abchazië, een onbemand Georgisch spionagevliegtuigje neer. De VN-Veiligheidsraad kwam gisteravond al bijeen om over de nieuwe crisis te spreken maar kon het nog niet eens worden over een standpunt.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden