Conflict tussen judoka en bond in impasse

CHAOS | De Judo Bond Nederland vaart een nieuwe, strenge koers. Juul Franssen is daarvan slachtoffer, vindt ze zelf.

JOB VAN DER PLICHT

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werd de enige medaille in het judo behaald door Anicka van Emden. De bronzen plak was een bijzonder magere oogst, zeker omdat Nederland naar Brazilië afreisde met de grootste judoploeg ooit.

Juul Franssen wordt gezien als de opvolger van Van Emden, die vorige maand haar afscheid als judoka aankondigde. Ze staat op de wereldranglijst in haar gewichtsklasse tot 63 kilogram op de zesde plaats, slechts een plek onder Van Emden.

De 27-jarige Franssen sprak vorig jaar uit dat ze goud wilde halen op de Spelen van 2020 in Tokio, maar op dit moment is het allerminst zeker of ze überhaupt de mogelijkheid krijgt zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Drie weken geleden verbood de Judo Bond Nederland (JBN) haar deelname aan internationale wedstrijden. Daarnaast mag ze ook niet meer op trainingsstage met de nationale topsportselectie en heeft het NOC-NSF op verzoek van de judobond haar A-status beëindigd, waardoor ze niet meer gebruik kan maken van speciale voorzieningen die haar carrière ondersteunen.

De harde maatregel was een gevolg van de beslissing van de bond om het topjudo te centraliseren op sportcentrum Papendal. De JBN vond de recente Nederlandse prestaties op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen te mager. En daar moest verandering in komen.

Daar waar judoka's voorheen vrij waren om te kiezen waar ze hun trainingen wilden volgen, zijn ze nu gedwongen dat te doen in Arnhem, op Papendal. De maatregel stuitte al op veel verzet en verschillende judoka's uitten hun onvrede. Maar de bond is onverbiddelijk. Wie niet volledig traint op Papendal, mag niet meedoen aan internationale wedstrijden.

undefined

Vertrouwen

Juul Franssen was af en toe wel op Papendal te vinden, maar door de studie die ze in Rotterdam volgt kon ze niet volledig in Arnhem trainen. Bovendien heeft ze in haar eigen trainer Mark van der Ham veel meer vertrouwen dan in de judocoaches op het nationale sportcentrum. Eerder vertelde ze in de Volkskrant dat ze 'met Van der Ham een gooi kan doen naar deoOlympische titel'. "Ik heb niet het vertrouwen dat ik met de trainers op Papendal daar kans op maak."

Stoppen met haar studie in Rotterdam en tot aan de Olympische Spelen volledig trainen op Papendal is ook geen optie, aangezien haar studieschuld flink hoger wordt als ze haar opleiding niet binnen drie jaar heeft afgerond.

Van der Ham wilde daarnaast geen trainingen gaan geven op Papendal, maar in Rotterdam blijven. De judocoach, die ook Van Emden begeleidde toen ze haar bronzen plak won in Rio, maakte deze week bekend dat hij zijn banden met de JBN helemaal heeft doorgesneden. Hij gaat aan de slag bij de Vlaamse Judo Federatie en wordt de nieuwe hoofdtrainer van de junioren in België. Daarnaast blijft hij wel zijn trainingen in Rotterdam geven.

undefined

Onrust

De beslissing van de bond om het judo te centraliseren zorgde eveneens voor onrust in het bestuur van de bond. Technisch directeur Henry Bonnes - hij was door de JBN aangesteld om de centrale trainingslocatie te realiseren - stapte in maart vorig jaar op, maar keerde een paar dagen later terug nadat hij veel steun had gekregen van een aantal judoka's.

Dat zorgde er dan weer voor dat Deborah Gravenstijn het bestuur van de JBN verliet. Nog drie andere bestuursleden volgden, wat de chaos binnen de judobond nog groter maakte.

Hoe de toekomst van Franssen eruitziet is drie weken na de beslissing van de judobond nog altijd onduidelijk. Het zou kunnen dat ze besluit te stoppen met judoën op het allerhoogste niveau. Ze wil dolgraag voor goud gaan in Tokio, maar de gouden plak die ze in het najaar won op de Grand Slam in Abu Dhabi, zou zomaar haar laatste grote prijs geweest kunnen zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden