Conflict tussen Iran en Zwitserland loopt verder op

TEHERAN (AP, Reuter) - De Zwitserse zakenman, Hans Bohler, is op 18 maart in Iran gearresteerd op verdenking van spionage. Volgens de Iraanse pers had de man "illegale contacten met zekere personeelsleden van het leger" .

Vorige week al had de Zwitserse regering bekend gemaakt dat een van haar onderdanen in Iran vermist werd. Verwacht wordt dat de affaire de toch al niet zo beste verhouding tussen Iran en Zwitserland nog verder verslechtert.

Die verslechtering komt ten dele nadat Zwitserland in februari van dit jaar inging op een verzoek van Frankrijk om een in Bern gearresteerde Iranier uit te leveren die in Frankrijk werd gezocht in verband met de moord op de voormalige Iraanse premier Shapoer Bakhtiar, die in Parijs in ballingschap leefde. Bakhtiar werd in augustus vorig jaar in zijn flat vermoord.

De Iranier, Zeynol-Abedin Sarhadi, werd vorig jaar september even buiten de Iraanse ambassade in Bern opgepakt. Volgens Iran genoot de man, als lid van het ambassadepersoneel, diplomatieke onschendbaarheid. Volgens Zwitserland niet; hij zou op een toeristenvisum het land zijn binnengekomen en stond niet geregistreerd als ambassademedewerker. Volgens Parijs heeft deze man de moordenaars van Bakhtiar Frankrijk helpen ontvluchten. Vorige week beval Iran het Internationale Comite van het Rode Kruis, dat zijn hoofdkwartier in het Zwitserse Geneve heeft, al zijn werkzaamheden op te schorten en stuurde een team van het Rode Kruis het land uit. Gisteren maakte Iran de voorwaarden bekend waaronder het Rode Kruis weer aan het werk kan. Ajatollah Mohammad Yadzi, eerste verantwoordelijke voor juridische zaken, zei dat "het Rode Kruis-kantoor kan functioneren indien het zijn juridische basis versterkt en zich onthoudt van het innemen van posities die strijdig zijn met zijn principes van neutraliteit en afziet van handelingen die internationale regels schenden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden