Conflict tussen EU en Rusland treft boeren nu al

In Aalsmeer worden veel bloemen naar Rusland verhandeld Beeld anp
In Aalsmeer worden veel bloemen naar Rusland verhandeldBeeld anp

Poetin zint op sancties tegen EU-landen. Maar ook nu al ondervindt de Nederlandse agrarische sector veel hinder van de ruzie met Rusland.

Nico van Ruiten, voorzitter LTO Glaskracht, belangenvereniging van de glastuinbouw: "Exporteurs zijn voorzichtiger met het exporteren van groente en fruit naar Rusland. Het is verse waar, ze willen niet met hun vrachtwagens bij de grens geweigerd worden omdat Rusland ineens een importverbod invoert."

Die vrees is gegrond. Russische ministers kregen gisteren van president Poetin opdracht om sancties te bedenken tegen EU-landen. Poetin reageert hiermee op de harde maatregelen van de EU vanwege de Russische bezetting van de Krim en de betrokkenheid bij de crisis in Oekraïne. Zo worden onder meer Russische financiële instellingen geboycot.

Politiek ingegeven sancties van Rusland betroffen in het verleden steevast een importverbod op agrarische producten. Polen is hiervan al slachtoffer: sinds vorige week verbiedt de Russische regering de import van Pools groente en fruit onder het mom van voedselveiligheid. Poolse politici vermoeden dat het verbod wel degelijk te maken heeft met kritiek van het land op Poetin.

Poolse tomaten
Ook Nederlandse telers hebben te lijden onder het Poolse invoerverbod. Van Ruiten: "Al het Poolse groente en fruit komt nu met name naar de Duitse markt, die al vol zit. Hierdoor daalt de prijs. Paprika's en tomaten brengen nog maar 5 cent per kilo op. Dat merken we in Nederland, als grootste exportland van groente en fruit ter wereld."

Van Ruiten: "Ook de financiële boycot van de EU van Russische banken heeft effect op Nederlandse telers. Exporteurs weten niet zeker of ze hun levering wel betaald krijgen door de Russische afnemers. Ik weet wel dat er allerlei belangenbehartigers bezig zijn om hier snel duidelijkheid over te krijgen zodat de export op gang blijft. Laten we hopen dat de aarzeling van exporteurs van tijdelijke aard is."

In totaal exporteert Nederland voor 7 miljard euro per jaar aan goederen aan Rusland. De groente- en fruittelers leveren voor 600 miljoen aan de Russische markt. De bloemensector exporteert voor 350 miljoen per jaar aan de Russen.

Bloemen
Ook in Aalsmeer houden ze hun hart vast. De Russen halen 85 procent van hun bloemen uit Nederland, een groeiende sector die in vijf jaar verdubbelde. De export naar Rusland bedraagt 5 procent van de totale bloemen- en plantenexport. "Echter: sommige bedrijven zijn voor de helft of meer afhankelijk van de Russische markt", zegt Robert Roodenburg, directeur van Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Na de inname door Rusland van de Krim, daalde de waarde van de roebel. Dat maakt Nederlandse bloemen duur voor de Russen die 8 procent minder kochten. "Een sanctie op Nederlandse bloemen hebben we in 2006 ook meegemaakt, toen vonden de Russen trips op de bloemen, kleine beestjes. Ook toen was de boycot bedoeld om diplomatieke druk uit te oefenen op de Europese Unie. Die trips vinden ze zo weer."

Abonnees lezen vandaag in de papieren of digitale edities van Trouw meer achtergronden over de gevolgen van de Russische sancties voor Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden