Conflict tussen Bol.com en Lemniscaat

Veel boeken van uitgeverij Lemiscaat zijn al twee maanden niet meer te verkrijgen bij internetwinkel Bol.com. „Men dreigde onze boeken van de Bol-site te halen als wij hun kortingswensen niet zouden inwilligen, en aldus geschiedde”, zegt Jean Christophe Boele van Hensbroek van de uitgever van onder meer Thea Beckman, Paul Biegel en Jan Terlouw. Hij spreekt van ’chantage’ en ’misleiding van het publiek’. De werken van die goed verkopende auteurs zijn overigens nog wel beschikbaar op de website. Van de 1016 titels die Lemniscaat kan leveren, zijn er 91 te vinden op Bol.com, en een tijdlang waren dat er maar dertig, zegt Lemniscaat. Veel van de niet leverbare titels lopen volgens Lemniscaat goed in reguliere boekhandels.

Bol.com bestaat negen jaar en zegt een op de tien boeken in de markt te verkopen. „Het is niet onredelijk dat wij nu dezelfde kortingsregeling vragen van uitgeverijen die elke reguliere boekverkoper krijgt”, zegt Daniël Ropers, algemeen directeur van Bol.com. Bij nieuwe titels en bestsellers kunnen die kortingen voor boekhandels in de tientallen procenten lopen. Bol wenst een regeling „die recht doet aan onze positie in de markt, en niet meer dan dat”.

Maar Lemniscaat vindt dat onredelijk. „Bol haalt boeken uit het depot en laat die door het Centraal Boekhuis uitleveren. Het is een internetboekhandel die aanbieding en betaling regelt en niet, zoals andere boekhandels, in boeken investeert.” De internetwinkel helpt uitgeverijen niet bij promotieacties en draagt daarom volgens Lemniscaat niet bij aan een gezonder boekenklimaat.

Volgens Ropers investeert Bol.com jaarlijks miljoenen euro’s om klanten en boeken bij elkaar te brengen, en dient de winkel daarom het belang van het boek, de uitgever en de consument. De goedlopende titels van Lemniscaat biedt bol.com wel aan, omdat bij deze boeken „de baten tegen de kosten opwegen”.

Veel van de boeken van Simone van der Vlugt zijn niet beschikbaar. Van Hanna Kraan, schrijfster van een serie over ’de boze heks’, is niets leverbaar. Van Ingrid en Dieter Schubert zijn de laatste titel ’Ophelia’ en twee andere populaire titels wel verkrijgbaar, maar de andere 27 niet. Van Mireille Geus is ’Big’ verkrijgbaar, hiervoor kreeg zij een Gouden Griffel in 2006, maar het prijswinnende ’Virenzo en ik’ weer niet.

Lemniscaat zegt dat Bol.com de macht van de sterkste misbruikt. Boele van Hensbroek spreekt van een „ontwikkeling die de boeken niet goedkoper maakt, die goed is voor de aandeelhouders van Bol, maar slecht voor de kleine uitgever die geen vuist kan maken tegenover dit geweld”. Bol.com zegt juist een zo breed mogelijk aanbod te willen bieden, en beweert dat ’alle andere uitgeverijen akkoord zijn gegaan’ met de nieuwe voorwaarden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden