Conflict Syrië besmet nu ook Libanon

Vrijwilligers delen in Beiroet borden uit met de beeltenis van Wissam Hassan, de vermoorde veiligheidschef die gisteren werd begraven. De begrafenis liep uit op rellen.Beeld AFP

Duizenden mensen verzamelden zich gisteren op het Plein der Martelaren in hartje Beiroet voor de begrafenis van Wissam Hassan, de hoge veiligheidsfunctionaris die vrijdag bij een bomaanslag om het leven kwam. Zoals verwacht ontaardde de ceremonie in een demonstratie tegen het Syrische regime. Zo'n honderd mensen raakten slaags met de politie toen zij trachtten het kantoor van de huidige Libanese premier Najib Mikati te bestormen.

Hassans lichaam werd bijgezet in de tent die fungeert als mausoleum voor de voormalige Libanese premier Rafik Hariri, die in 2005 eveneens bij een bomaanslag om het leven kwam. Tal van Libanezen vermoeden dat Syrië achter beide aanslagen steekt.

Aanvankelijk werd gedacht dat de autobom die Beiroet op zijn grondvesten deed schudden, gericht was tegen Libanese christenen. Immers, de plaats des onheils was het Sassine-plein, het symbolieke hart van christelijk Beiroet. Pas enkele uren na de aanslag bleek dat Wissam Hassan het doelwit was.

Hassan was het hoofd van Libanons binnenlandse veiligheidsdienst (BVD), een man met vele vijanden in Libanon, Syrië en elders. In 2001 kreeg hij de leiding over ex-premier Hariri's imposante contingent bodyguards. Hij zou op de dag van diens dood, in 2005, aan zijn zijde hebben gestaan, ware het niet dat hij die dag studieverlof had.

Vanwege dat 'gelukje' gold Hassan even als verdachte in het internationale onderzoek naar de moord op Hariri, maar Rafiks zoon en opvolger, Saad, koesterde nooit enige twijfel omtrent Hassans loyaliteit en onschuld. In 2006 benoemde hij Hassan daarom tot hoofd van de nieuw opgerichte BVD.

In die hoedanigheid speelde Hassan vervolgens een hoofdrol in het onderzoek naar de moord op zijn voormalig werkgever.

Aangezien Syrië nog altijd als een van de voornaamste verdachten geldt, is Hassan bepaald niet populair in Damascus. Noch is hij geliefd bij Libanons Hezbollah, want vorig jaar werden ook vier van haar leden tot verdachten bestempeld.

In Libanon bestaat het vermoeden dat de vele veiligheidsdiensten die het land rijk is, gedomineerd worden door de evenzovele politieke en religieuze facties. Zij zouden elkaar zelfs tegenwerken. De BVD zou vooral zijn opgericht om tegenwicht te bieden aan door Syrië geïnfiltreerde elementen.

Dat de BVD ook zo'n 150 Libanezen heeft gearresteerd op verdenking van spionage voor Israël, heeft het wantrouwen onder een deel van de bevolking niet kunnen wegnemen.

Sinds de burgeroorlog in 1975 begon, zijn tientallen politieke kopstukken vermoord, maar niet één zaak werd eenduidig opgelost. Het is bijna zeker dat de wereld nooit zal weten wie er achter de aanslag op Hassan steekt. Hassan was nu juist de man die zo'n moord had moeten onderzoeken.

Het gevolg is dat elke factie in Libanon zal wijzen op de dader die het beste past binnen haar politieke werkelijkheid, hetgeen de spanning in het land, met name tussen soennieten en sjiieten, alleen maar zal doen toenemen. In die zin heeft Hassans dood de Syrische burgeroorlog een stap dichter richting Libanon gebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden