Conflict over politie-cao wortelt steeds dieper na 'oneerlijkheid' minister

DEN HAAG - Het conflict over de politie-cao is dit weekeinde verder verscherpt. Voor de politiebonden heeft minister Peper afgedaan. De voorzitters van de twee grootste bonden NPB en ACP vinden dat de minister van binnenlandse zaken maar beter kan aftreden.

In verder onderhandelen over de politie-cao zien de bonden niets, noch in bemiddeling door onafhankelijke buitenstaanders, zoals Pepers collega De Vries van sociale zaken bepleitte.

De Algemeen christelijke politiebond - in grootte de tweede - heeft het vertrouwen in Peper opgezegd. De bond verwijt de minister 'gedraai' en 'onbetrouwbaar gedrag'. Volgens de bond heeft de minister het vertrouwen van de ACP-leden volledig verloren.

“Peper heeft een probleem in het kabinet en dat probeert hij op de politie af te schuiven. Er valt niet meer met hem te praten. Als hij aftreedt ontstaat er wellicht wat ruimte”, aldus ACP-voorzitter J. Vogel.

Ook zijn collega Van Duijn sprak dit weekeinde openlijk over het vertrek van de bewindsman. “Dat hij niet erkent dat onze lezing van het akkoord correct is, vind ik het ontbreken van een vorm van eerlijkheid. En als iemand niet de ruimte krijgt om eerlijk te zijn, dan kan hij maar beter opstappen”, aldus Van Duijn.

Peper en de bonden kwamen vorige week met elkaar in botsing over de uitleg van het twee weken gesloten cao-akkoord, toen Binnenlandse Zaken melding maakte van een 'rekenfout'.

Volgens Binnenlandse Zaken is in enkele loonschalen sprake van nooit zo bedoelde loonsverhogingen. Het akkoord komt daarmee 35 miljoen gulden hoger uit. Binnenlandse Zaken wil dat herstellen. Maar volgens de bonden geldt: afspraak is afspraak.

Minister De Vries (PvdA) van sociale zaken en werkgelegenheid begrijpt wel dat Peper weigert de cao te ondertekenen. In het tv-programma Buitenhof zei hij dat de onderhandelaars het in feite niet met elkaar eens zijn. Volgens De Vries is de ruzie zo hoog opgelopen dat zijn collega en de politiebonden er niet samen meer uitkomen. Hij pleitte voor bindende arbitrage door onafhankelijke buitenstaanders. Ook minister Peper lijkt dat te overwegen.

Maar zowel Vogel als Van Duijn wijzen dat af. “Dat suggereert dat beide partijen schuld hebben. Maar dat is niet zo, we zijn de minister juist ter wille geweest en hebben geprobeerd een oplossing te zoeken”, aldus Vogel.

De voorbereidingen voor de acties, vanaf donderdag, gaan intussen door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden