'Conflict hindert doorstart Ruwaard'

Curatoren en gemeente hebben onenigheid over kosten van ziekenhuisgebouw in Spijkenisse

De gemeente Spijkenisse trekt haar handen af van het onderkomen van het Ruwaard van Puttenziekenhuis (RPZ). De gemeente wil niet meebetalen aan het onderhoud of aan de kosten van het gebruik.

"Wij vinden dat de kosten van een ziekenhuisgebouw niet bij de gemeente thuishoren maar bij de zorgverzekeraars", bevestigt woordvoerder Fransen van de gemeente. Volgens de curatoren van de gefailleerde zorginstelling houdt de gemeente zich daarmee niet aan een eerdere toezegging. "Vlak voor het faillissement van de stichting Ruwaard van Puttenziekenhuis zei de wethouder nog: 'Als wij iets kunnen doen, laat dat dan weten'", zegt woordvoerder Houtschild van de curatoren. "Maar in de praktijk gaat het minder soepel." Hij wijst erop dat de gemeente juridisch eigenaar is van het pand. Het economisch eigendom is door Spijkenisse overgedaan aan de stichting die het ziekenhuis exploiteerde.

Fransen wil niet verder ingaan op het conflict ("We wachten een gesprek met de curatoren af"). Duidelijk is dat het de doorstart compliceert. De drie ziekenhuizen die zes miljoen euro neertelden voor de failliete boedel en de zorg garanderen, willen het gebouw de komende vijf jaar alleen maar huren. Koop is voor hen financieel onhaalbaar. De vraag is: van wie moeten ze dat pand huren nu de stichting failliet is en de gemeente weigert het economisch eigendom terug te kopen?

Uit de tussentijdse rapportage van de curatoren over de afwikkeling van het faillissement blijkt dat de schuld van RPZ groot is: 42,5 miljoen euro. Een kleine 27 miljoen was geleend van het waarborgfonds voor de zorg, 7,5 miljoen van de ING. Verder heeft de fiscus nog een claim van 1,5 miljoen euro. 326 kleinere schuldeisers zijn verder goed voor de rest.

De drie ziekenhuizen die de boedel in Spijkenisse overnamen zijn van plan de instelling in Spijkenisse af te slanken tot een basisziekenhuis. Onduidelijk is hoeveel van de 892 werknemers aan het werk kunnen blijven in Spijkenisse. Zij worden waarschijnlijk komende week geïnformeerd. Volgens Joost Veldt, bestuurder van CNV Dienstenbond, weigeren de overnemende ziekenhuizen dienstjaren van zittend personeel over te nemen. "Dat geeft extra onzekerheid op de werkvloer. Zij kunnen opeens anders ingeschaald worden, terwijl ze in toekomstige saneringen gemakkelijker op straat komen te staan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden