Conflict Hamas en Israël escaleert: zeker 83 doden

De resten van een auto op de Gazastrook die is geraakt door een Israëlische luchtaanval. Beeld reuters
De resten van een auto op de Gazastrook die is geraakt door een Israëlische luchtaanval.Beeld reuters

Het dodental van de militaire operatie van Israël in de Gazastrook is opgelopen tot zeker 83. Volgens plaatselijke hulpdiensten in de Gazastrook zijn daarnaast meer dan 550 mensen gewond geraakt. Eenderde zou burger zijn. Egypte heeft zijn grens opengesteld voor gewonde Palestijnen.

Redactie

Het gaat om de grensovergang bij de plaats Rafah, die de Gazastrook met Egypte verbindt. De grens was vorig jaar om veiligheidsredenen gesloten, maar is door de autoriteiten in Caïro vandaag tijdelijk opgesteld zodat Palestijnse gewonden behandeld kunnen worden in Egyptische ziekenhuizen. Dat bericht de Egyptische staatsnieuwssite al-Ahramonline.

De woordvoerder van het bestuur van de provincie Noord-Sinaï zei dat de grensovergang openblijft zolang de vijandelijkheden tussen Israël en de militante islamitische beweging Hamas, die in de Gazastrook aan de macht is, voortduren.

VN-chef: 'Leg wapens neer'
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties roept Israël en Hamas op de wapens neer te leggen.

'Het is nu meer dan ooit nodig om een gemeenschappelijke basis te vinden en terug te keren naar vrede en een staakt-het-vuren', zei Ban vandaag tegen de Veiligheidsraad. 'Het is onaanvaardbaar voor burgers aan beide kanten dat ze permanent in angst voor de volgende luchtaanval moeten leven', aldus de VN-chef. 'Het doet me pijn, en het zou ons allen pijn moeten doen, dat we dezelfde omstandigheden meemaken die we nog zo goed kennen uit de laatste twee Gaza-oorlogen.'

De spanningen tussen de Palestijnen en Israëliërs zijn sterk opgelopen sinds de moord op drie Israëlische tieners op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en de moord op een Palestijnse jongen uit Oost-Jeruzalem.

Driehonderd doelwitten
Israël heeft vannacht meer dan driehonderd doelwitten van Hamas in Gaza bestookt. Het gaat daarbij om raketlanceerinstallaties, wapenopslagruimtes en tunnels die gebruikt zouden worden om Israël aan te vallen, zo meldt het leger.

Het totale aantal doelen dat is getroffen ligt volgens Israël nu op 750. In Gaza werd onder andere een auto geraakt waarin drie jihadistische Palestijnen zouden hebben gezeten.

Volgens de autoriteiten in Gaza kwamen er acht gezinsleden om toen een woonhuis in het zuiden van de Gazastrook werd getroffen.

Oproep om te vluchten
Israël beticht de militanten ervan bewust burgerlevens te riskeren door dekking te zoeken in woongebieden. Het leger heeft de afgelopen dagen huizen van militanten onder vuur genomen, maar zegt voor een aanval altijd de bewoners op te roepen te vluchten.

Hamas blijft ondertussen doorgaan met het bestoken van Israëlisch grondgebied. Palestijnse opstandelingen hebben de afgelopen dagen al honderden raketten afgevuurd. Tot slachtoffers leidde dat tot dusverre niet. Ten zuiden van Tel Aviv belandden restanten van een raket in een benzinestation. Het projectiel was even daarvoor door het Israëlische raketschild Iron Dome uit de lucht geschoten.

Israël heeft 20.000 reservisten opgeroepen, maar een aanval over land is een laatste optie, aldus een Israëlische legerwoordvoerder.

Palestijnen vluchten uit hun huizen. Beeld REUTERS
Palestijnen vluchten uit hun huizen.Beeld REUTERS
Een vrouw rent door de Israëlische stad Ashdod, die wordt aangevallen door raketten van de Palestijnen. Beeld afp
Een vrouw rent door de Israëlische stad Ashdod, die wordt aangevallen door raketten van de Palestijnen.Beeld afp
Familieleden van de Palestijnse Hamed Shehab die woensdag is gedood tijdens een luchtaanval. Beeld reuters
Familieleden van de Palestijnse Hamed Shehab die woensdag is gedood tijdens een luchtaanval.Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden