Conflict bonden en V&D over salaris niet opgelost

De vakbonden en V&D zijn afgelopen dagen niet tot elkaar gekomen in hun geschil over de loonsverlaging die het winkelbedrijf heeft doorgevoerd. Dat betekent dat het kort geding tussen beide op maandag vooralsnog doorgaat.

Het warenhuis kondigde in januari een eenzijdige loonsverlaging voor zijn personeel af van 5,6 procent. Dit schoot veel werknemers en de vakbonden in het verkeerde keelgat. De bonden hebben al aangegeven over een eventueel loonoffer te willen praten, maar niet met deze omvang en niet eenzijdig. De winkelketen houdt vooralsnog vast aan de verlaging die werknemers op hun eerste salarisstrook zullen terug zien.

Deze patstelling is niet doorbroken. "Er is wel contact geweest met V&D, maar niet inhoudelijk over het geschil", zei FNV-bestuurder Niels Suijker gisteren. V&D wil volgens hem formeel graag met de bonden in gesprek, maar de keten is niet bereid om het loonoffer en andere eenzijdig aangepaste arbeidsvoorwaarden in te trekken. Suijker noemt dat 'geen serieuze uitnodiging tot overleg'.

"Het is uiterst stil", vult zijn collega van CNV, Martijn den Heijer, aan. Den Heijer heeft de indruk dat V&D het wil doen voorkomen dat het reddingsplan waarover de keten maandag een akkoord bereikte, mogelijk afketst wanneer de voorgestelde maatregelen ten aanzien van het personeel niet doorgaan.

FNV en CNV willen alleen met V&D om de tafel, wanneer het concern ook garanties en zekerheden geeft aan het personeel. V&D leek afgelopen weken op omvallen te staan. Dit kon maandag op de valreep worden voorkomen dankzij een akkoord met de verhuurders, banken en eigenaar Sun Capital.

In de aanloop naar de rechtszitting van maandag houdt FNV vanmiddag nog een kleine 'Valentijnsactie' bij het V&D-warenhuis in Arnhem. Een delegatie van de bond zal een petitie overhandigen aan de directie van V&D. In dit document, dat door bijna 1500 medewerkers is ondertekend, wordt de keten gevraagd 'hart voor het personeel' te hebben en van de verslechteringen voor de werknemers af te zien.

V&D liet gisteren schriftelijk weten nog steeds open te staan voor 'overleg met de vakbonden om de noodzakelijke loonkostenbesparing te realiseren'.

de verdieping 4 Arbeid in de uitverkoop

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden