Conflict bij Rotterdams orkest loopt uit de hand

Bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) wil niemand reageren. De directie zit in vergadering. ,,Over interne aangelegenheden worden geen mededelingen gedaan', laat een stroeve, goed geïnstrueerde woordvoerster weten. Zelfs op de vraag op men bij het RPhO verrast was over de uitlatingen van concertmeester Kees Hülsmann gisteren in het Algemeen Dagblad komt als antwoord: ,,Wij reageren nergens op.'

Orkestaanvoerder Hülsmann beweert dat er tegen hem een ontslagprocedure in gang is gezet. De directie van het orkest ontkent dat in alle toonaarden, maar het was voor Hülsmann de reden om de drie concerten die hij deze week als solist/dirigent zou leiden af te zeggen. Die concerten gaan wel door; het orkest vond in de concertmeester van het London Sym phony Orchestra een vervanger die het programma (Vivaldi en Piazzolla) ongewijzigd wilde overnemen.

Hülsmann zegt uit betrouwbare bronnen te hebben vernomen dat de directie van hem af wil. ,,Een week voor de repetitie kreeg ik hoogte van de plannen. Toen ik de directeur van het orkest het ontslag voorlegde, kreeg ik geen antwoord.' De ondernemingsraad van het orkest heeft zich inmiddels achter Hülsmann opgesteld en krijgt evenmin antwoord van het bestuur op een eventuele ontslagprocedure.

Volgens Hülsmann 'achtervolgt' de directie hem al geruime tijd sinds hij kritiek heeft geuit op de artistieke organisatie. De violist vindt dat het orkest afglijdt en achtte het nodig daarover aan de bel te trekken. Orkestleden mogen niet praten over de kwestie. Olga Smit, gemeentelijk gedelegeerde en beleidsambtenaar culturele zaken in Rotterdam, wil of kan iets zeggen. ,,Dit is een personeelskwestie en het publiek zal er echt niks van merken. Het orkest is professioneel genoeg om hiermee om te gaan.' De voorzitter van het bestuur van de Stichting Rotterdams Philharmonisch Orkest - Cees Maas van ING Nederland - zit op dit moment in Azië en kan ook al niet reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden