Conflict ABN in Vietnam nadert ontknoping

De Vietnamese overheid neemt deze week een besluit over het lot van de vier Vietnamese medewerkers van ABN Amro die in het land gevangen zitten.

De affaire wordt op de voet gevolgd door de internationale bankwereld. Volgens betrouwbare bronnen is het niet uitgesloten dat ABN moet betalen voor hun vrijlating. De Vietnamese autoriteiten, waaronder justitie en de centrale bank van het land, komen vandaag of morgen bijeen om over het dossier te oordelen, aldus diplomatieke kringen. Twee medewerkers hebben huisarrest, de twee anderen zitten in de gevangenis voor een vermeende verboden valutatransactie.

De handeling dateert van vorig jaar. Het ging om een valutatransactie met de Vietnamese staatsbank Industrial and Commercial Bank of Vietnam, ook wel Incombank genoemd. Die transactie liep uit op een miskleun, er ontstond een schadepost van omgerekend 4,3 miljoen euro. Incombank betwistte aanvankelijk de transactie via een civiele procedure, de medewerker die namens Incombank optrad zou niet handelingsbevoegd zijn geweest. ABN Amro hield het echter op een normale transactie.

In het land, waar benadeling van de staat een misdaad is, werd het dossier in handen gegeven van de centrale bank. Die oordeelde aanvankelijk in het voordeel van ABN Amro. Deze week, nadat de politie de zaak had onderzocht, oordeelde de centrale bank dat ABN wel degelijk de regels heeft overtreden en dat het dossier naar justitie wordt doorgespeeld voor vervolging.

Dat justitie het dossier krijgt is volgens goed ingevoerde bronnen een slecht teken. Achter en gedeeltelijk ook voor de schermen is er op Vietnam grote druk uitgeoefend om de vier vrij te laten en de zaak niet via het strafrecht op te lossen. Op 6 september besprak minister Van Ardenne de zaak met de Vietnamese overheid toen zij in Hanoi was. Een week later deden premier Balkenende en minister Bot (buitenlandse zaken) dat ook tijdens de Asem-top in Helsinki. Zij spraken daar met de politieke top van Vietnam.

Ook internationaal, onder meer via de Wereldbank en het IMF, is de druk opgebouwd. Volgens een bron is de kans echter klein dat de vier zo maar vrij komen, vermoedelijk zal ABN Amro de schade moeten vergoeden. De bank zou niet over de hoofden van de vier medewerkers het conflict willen uitvechten, zo meldt de bron. Grote bedrijven schrijven dit soort zaken af onder het kopje 'landenrisico'.

Vietnam maakt geen beste beurt op de internationale markt, het internationale bankwezen heeft weinig trek in dit soort kwesties waarbij zakendoen en politiek bedrijven worden gemengd. ABN Amro met 30 man actief in het land heeft de operatie nog niet stilgelegd, maar de animo voor Vietnam zal niet groot meer zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden