Conferentie over mensenrechtenschendingen Noord-Korea

(Novum/AP) - Internationale activisten hebben donderdag in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul een driedaagse conferentie geopend over mensenrechtenschendingen in Noord-Korea.

Ongeveer zevenhonderd gezagsdragers wonen de conferentie bij, onder wie Hwang Jang Yop, de hoogste Noord-Koreaanse functionaris die ooit is overgelopen naar Zuid-Korea. De conferentie moet volgens Hwang het bewustzijn van de 23 miljoen onderdrukte Noord-Koreanen over mensenrechten vergroten, en het einde inluiden van de dictatuur van Kim Jong Il. De bijeenkomst is georganiseerd door Zuid-Koreaanse actiegroepen en de Amerikaanse non-profitorganisatie Freedom House, die subsidie krijgt van de Amerikaanse regering en democratie moet bevorderen.

De Zuid-Koreaanse regering heeft de conferentie grotendeels stil gehouden, omdat ze bang is de toenaderingspogingen met Noord-Korea te schaden. Ook wil ze de internationale inspanningen niet verstoren die de impasse over Noord-Korea's nucleaire programma moeten doorbreken.

De houding van Seoul heeft op de conferentie kritiek geoogst. De Amerikaanse speciale gezant voor de mensenrechten in Noord-Korea Jay Lefkowitz heeft de Zuid-Koreaanse onderminister van buitenlandse zaken Chun Young-woo in een apart gesprek gevraagd om actievere bemoeienis van Seoul bij het verbeteren van de mensenrechten in Noord-Korea. Hij beval aan de humanitaire hulp aan het Noorden te koppelen aan de mensenrechtenkwestie. Chun benadrukte dat dat moeilijk is te rijmen met het regeringsbeleid, dat vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland beoogt.

De Zuid-Koreaanse minister van eenwording Rhee Bong-jo zei dat het regeringsbeleid prioriteit krijgt boven de algemene wens dat de mensenrechtensituatie in Noord-Korea verbetert. Wel zal Zuid-Korea volgens hem de Noord-Koreaanse regering helpen zelf de naleving van de mensenrechten te verbeteren.

De voorzitter van de Defense Forum Foundation, een conservatieve politieke groepering in Washington, noemde Kim Jong Il de grootste mensenrechtenschender ter wereld van dit moment. Ze bekritiseerde de VS, die volgens haar de mensenrechtenkwestie omzeilen bij onderhandelingen met Noord-Korea over het opgeven van kernwapens. Pyongyang heeft nog geen reactie gegeven op de conferentie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden