Condooms, gerookte haring en brood in bibliotheekboeken

Toen de Amsterdamse bibliotheek nog platen uitleende, is in een terugbezorgde hoes ooit een gebakken ei aangetroffen. De boeken nemen over het algemeen minder etensresten mee terug. Wel vaak zand, erg veel zand. En ook gaan ze vaak mee in bad, de boeken. Maar het allervervelendst vindt de bibliothecaresse toch de 'ondefinieerbare, kleverige substanties' die zeer geregeld tussen de bladzijden zitten.

Aanleiding voor de vraag naar de verrassingen in teruggebrachte biebboeken, is een artikel in de Engelse krant The Independent. Dat maakt melding van een onderzoek onder 3 000 Britse bibliothecaressen, voorafgaand aan een grote bibliothekententoonstelling in Birmingham. In dat Britse onderzoek wordt dezelfde vraag gesteld.

Dan blijkt dat ook in Engeland condooms worden gebruikt. In Hengoed, Mid-Glamorgan, worden ze daarna zelfs tussen de bladzijden van bibliotheekboeken gestopt en netjes terugbezorgd. In Norwich werd tussen sterk geurende bladzijden een gerookte haring gevonden. In Taunton een te oude boterham met jam. En in Leeds kwam een stapel boeken terug met daarin nog de brief die de onmiddellijke teruggave van de boeken eiste, 'op straffe van boetes en een bezoek van de deurwaarder.'

Het Engelse personeel werd ook gevraagd naar boeken die erg veel over tijd waren. Het 'Schelpenboek voor strandjutters' kwam tien jaar te laat en onder het zand terug op de plank. 'Moderne leermethodes' achtien jaar later. Inmiddels had de overheid die methodes al twee keer gemoderniseerd.

De meeste boeken komen wel op tijd terug, maar zijn beschadigd. Zo komen in Engeland vaak boeken zonder kaft terug. In Warwick maakte een lezer het nog erger. Hij bracht een boek terug zonder bladzijden. De titel van het onteerde boek gaf uitleg: 'Het genot van sex'.

Sommige boeken ontsnappen aan dit soort vreselijke lotsbestemmingen. Zij worden simpelweg nooit uitgeleend. In Engeland staat wat dat betreft het boek 'Vrolijk Bulgarije' nummer een. Sinds 1957 staat dat weg te rotten op de planken van een bibliotheek in Lancaster. In Huddersfield is nog nooit gevraagd naar de boeken 'Guatamalteekse boomkikkers' en 'De gids voor Egyptische bomen op straat.' Waarom, vraagt Huddersfield zich af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden