Condoléancekaarten voor huisdieren

Wie meer van Apollonia's cards wil weten, kan op telefoon-/faxnummer 020-496 4348 terecht.

Bedroefd, maar toch blij verrast was het echtpaar Jager in Heerhugowaard, toen er een condoléancekaart van het dierencrematorium met deze tekst in de bus viel. Net een week eerder was Laika, hun Berner-Sennenhond, in Schagerbrug gecremeerd. Laika was tien jaar en “echt op”, zegt mevrouw Jager: “Ik vond die kaart heel attent, ik had zoiets helemaal niet verwacht. De hond op de kaart heeft precies dezelfde uitdrukking als de onze, het is haast een foto.” Veel sterkte, stond aan de binnenkant, ondertekend door Monique Giebels van het crematorium. Mevrouw Jager vond het zo mooi, dat ze erom moest huilen, “ook omdat het net gebeurd was. Je zit er gewoon vol mee.” Zelf rouwkaarten rondsturen voor een dier, “dat gaat me net effe te ver. Wel heb ik na een paar weken een mooie kaart teruggestuurd. Dat vind ik wel op z'n plaats als mensen zo aan je denken.”

Wie een huisdier verloren heeft, kan zo'n bijzondere condoléancekaart verwachten. Van de dierenarts, het dierencrematorium of de dierenambulance - als die tenminste Apollonia's cards in huis hebben. Er zijn er nu negen van, vier voor honden, vier voor katten en één voor kleine huisdieren. Op de laatste staat een bont gezelschap van konijn, haas, kanarie, parkiet, papegaai, hamster en cavia. Het zijn allemaal stemmige kaarten, bedacht door Paula van Hacht. Ze heeft al zoveel uitzonderlijke kaarten op haar naam dat ze bijna drie jaar geleden in haar woonplaats Ouderkerk aan de Amstel met een eigen uitgeverij van kaarten begonnen is. Die voor dode dieren zijn er het laatst bijgekomen.

Ze kwam op het idee toen de honden van haar hulp een laatste injectie hadden gekregen. “Haar man was zo overstuur dat ik hem uit medeleven een kaart wilde sturen.” Toen ze niets passenders vond dan een kaart met wuivend koren, maakte ze er zelf een. “Ik schreef erbij dat ik begreep hoe erg het voor hem was. Hij heeft dat heel erg gewaardeerd. Ik had al eerder meegemaakt hoe iemand totaal ondersteboven was toen haar poes was doodgereden. Het zijn echt geen sentimentele types die zich na zoiets ziek melden, ze zijn gewoon niet in staat om te werken.”

Van het een kwam het ander en na de eerste publikatie kwam een dierenarts haar om zulke kaarten vragen. Sindsdien (“het gaat van mond tot mond”) telt ze tientallen dierenartsen in het land onder haar afnemers, en verder dierenasiels, -ambulances en -crematoria, en hier en daar een boekhandel of cadeauwinkel. Er zijn ook al verzamelaars die de hele serie kopen. Grootste klant is de M. G. Dierencrematoria (vier crematoria in Nederland en één in België, M.G. staat voor Martin Gaus), waarvan woordvoerder Serge Gaus zegt: “Eigenlijk is het niets anders dan een aardig gebaar, iets heel anders dan een rekening onder je snufferd. Gelukkig leven wij aan deze kant van de aardbol, waar je een dier houdt omdat je het lief vindt.” Inmiddels heeft zijn bedrijf al een paar duizend kaarten verstuurd, en de meeste klanten waarderen dat. “We krijgen veel bedankjes terug. Er is maar een enkeling die ook op deze manier liever niet aan zijn dier herinnerd wordt.”

Gaus vindt vooral de persoonlijke aandacht belangrijk. Het moet niet zo gaan als in Amerika, waar ze op een dierenbegrafenis met koffietafels en volgwagens werken, maar waar de klant ook na een half uur weg moet wezen. Mevrouw Van Hacht voelt evenmin iets voor Amerikaanse toestanden. “Een vriendin heeft twee condoléancekaarten uit Chicago voor me meegebracht. Niet te vergelijken met de mijne, erg overdreven, met veel kleurtjes en sentimentele teksten.” Ze laat haar kaarten, naar haar idee, altijd in dezelfde stijl en altijd in grijstonen, door een professionele tekenaar en tekstschrijver uitvoeren. Een tiende kaart in de serie, voor overleden paarden, is nu in het ontwerpstadium.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden