Concurrentie zaagt aan de stoelpoten van Den Bosch

Dit seizoen zijn er twee uitdagers voor de recordkampioen

Saai. Voorspelbaar. Eentonig. Deze kwalificaties kleven de laatste jaren aan de hockeycompetitie voor vrouwen. Helemaal onterecht is dat niet. In de afgelopen achttien seizoenen was er liefst zestien keer dezelfde landskampioen: Den Bosch. Alleen in 2009 en 2013 werd de Brabantse hegemonie even onderbroken door Amsterdam.

Maar er gloort hoop. Hoop voor de hockeyliefhebber die smacht naar meer spanning. Maar ook hoop voor de concurrentie, die de afgelopen jaren tot vervelens toe haar meerdere moest erkennen in Den Bosch. "Het kan dit seizoen wel eens spannender dan ooit worden", zei Laren-keepster Joyce Sombroek gistermiddag na een verdiend gelijkspel bij Den Bosch (2-2). Laren bleef koploper, Den Bosch vindt zich nu terug op de vierde plaats, een plek die aan het einde van het seizoen nog net recht geeft op het spelen van play-offs.

Laren lijkt, samen met Amsterdam en SCHC uit Bilthoven, een serieuze uitdager te worden voor Den Bosch. De ploeg, sinds dit seizoen onder leiding van oud-international Ageeth Boomgaardt, heeft genoeg kwaliteit in huis om een aanval te doen op Den Bosch. "We hebben ongelofelijk veel goede speelsters", vindt Sombroek. "Maar om ook een succesvol team te zijn, moet de structuur goed zijn. Daar zijn we nu mee bezig. En daarin zijn we op de goede weg."

Laren beschikt over veel ervaring. Sombroek, gezien als 's werelds beste keeper, is één van die gelouterde krachten, net als Willemijn Bos, Naomi van As en Kim Lammers, die bezig is aan haar laatste seizoen en gisteren ontbrak vanwege een lichte blessure. Boomgaardt ziet het als kracht van Laren dat haar spits vrijwel moeiteloos vervangen kan worden. "We hebben een veel bredere selectie dan vorig seizoen", meent Boomgaardt. "Als zij (Kim, red.) niet meedoet, staat er iemand anders klaar. Dat is geen issue."

Ervaring is één, de aanwas van nieuw talent twee. Juist daarin wist Den Bosch zich jarenlang te onderscheidden. Met de ontwikkeling van nieuwe talenten zit het nog steeds wel goed, getuige ook de twee treffers van Lieke Hulsen tegen Laren, maar positief voor de hoofdklasse is dat het aantal internationals nu beter verspreid is. Waar Den Bosch voorheen wel eens zeven, acht internationals in de selectie had, waren dat er gisteren 'slechts' vier: Margot van Geffen, Marloes Keetels, Lidewij Welten en aanvoerster Maartje Paumen.

Ook van SCHC, met de internationals Caia van Maasakker, Carlien Dirkse van den Heuvel en Ginella Zerbo, wordt verwacht dat het de titelstrijd kan aangaan met Den Bosch. Etiënne Spee, de nieuwe trainer van SCHC, stelde zelfs al onomwonden vast dat zijn ploeg de beste selectie heeft in de hoofdklasse. Sombroek beaamt dat: "SCHC heeft op papier een heel goede ploeg. Laat ik het zo zeggen: Den Bosch is voor mij niet meer per se de te kloppen ploeg."

Bij Den Bosch stoeit met name Paumen nog met haar vorm. Ze heeft sinds kort een nieuwe stick. Van de zeven strafcorners die Den Bosch kreeg, wist ze er geen te benutten. Laren was daarentegen twee keer succesvol uit de corner (een tip-in van Bos en een verzilverde rebound van Van As). Boomgaardt bleef kritisch op haar ploeg. "In de eerste helft speelden we, zowel in de persoonlijke duels als in de balcirculatie, op negentig procent. Dat is niet genoeg om in een topper het verschil te maken. Die les moeten we meenemen."

Laren herpakte zich met een uitstekende tweede helft, waarin het zelfs nog kansen had op een overwinning. Maar dat zou te veel geweest zijn, besefte Boomgaardt. De belangrijkste winst lag volgens haar in de bevestiging dat haar team op de goede weg is. En waar dat dan toe leidt? De titel? Haar ogen twinkelen: "Dromen mag, toch?" Het is een droom die steeds realistischer lijkt te worden voor Laren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden