Conclusie Buk-fabrikant: het waren niet de pro-Russische rebellen

Buk-lanceerinstallatie.Beeld AFP

Vlucht MH17 is neergeschoten vanuit een gebied dat werd gecontroleerd door het Oekraïense leger. Waarschijnlijk wel met een Buk-raket, maar niet met een type dat nog wordt gebruikt door het Russische leger. Dat is de conclusie van de Russische wapenfabrikant Almaz-Antej, maker van het Buk-raketsysteem.

Voorafgaand aan de presentatie van het Nederlandse rapport van de Onderzoeksraad van de Veiligheid, presenteerde Almaz-Antej vanmorgen de resultaten van eigen onderzoek naar de ramp. Daaruit blijkt volgens directeur Ian Novikov dat het toestel vol Nederlanders is neergeschoten bij de plaats Zarotsjsjenskoje. Als dat met een Buk-raket is geweest, dan moet dat van het type 9M38 zijn geweest, stelt Novikov na analyse van gevonden deeltjes, foto's en experimenten. De 9M38 is een oud type raket dat tot 1986 door de Sovjet-Unie werd geproduceerd. Het Oekraïense leger zou in het bezit zijn van dat soort afweergeschut.

Europese Hof
De wapenfabrikant maakte daarom ook vandaag bekend naar het Europese Hof van Justitie te stappen, omdat het af wil van de sancties. Die waren opgelegd door de Europese Unie, bezittingen van het bedrijf zijn bevroren en er is een handelsembargo ingesteld na de ramp met de MH17.

Ontkenning
Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp is het niet toevallig dat de raketfabrikant juist nu rapporteert dat de conclusies van de Onderzoeksraad niet kloppen. Rusland wil er niets weten van de eventuele betrokkenheid van pro-Russische separatisten bij de ramp en Almaz-Antej volgt vanaf het begin de lijn van de staatsmedia en het Kremlin. "Almaz-Antej stelt dat het volkomen uitgesloten is dat een Boek-raket vanuit rebellengebied is afgevuurd", aldus Groot Koerkamp.

Voor het onderzoek heeft Almaz-Antej vliegtuigdelen beschoten met een Buk-raket. Daardoor kon de fabrikant zien waar de raketdelen in het vliegtuig hebben ingeslagen. Uit het onderzoek kon niet worden opgemaakt vanuit welke hoek de raket het vliegtuig heeft geraakt, stelt Novikov. Volgens de Buk-maker is het onmogelijk dat de raket werd afgevuurd vanaf de plaats Snezjnoje in rebellengebied. De raketdelen hadden dan nooit de motor en linkervleugel kunnen raken.

Verwarring
Het lijkt erop dat het Kremlin probeert verwarring te creëren over de toedracht van de ramp door verschillende lezingen over de oorzaak de wereld in te helpen. Van het verhaal van de Onderzoeksraad wil het Kremlin echter niets weten en het verwijt de onderzoekers dat ze niet objectief zijn geweest.

Maar het Kremlin doet volgens Groot Koerkamp precies datgene wat ze anderen verwijten. "De Russen hebben direct na het neerstorten van MH17 gezegd dat het niet de pro-Russische rebellen geweest kunnen zijn. Zelfs de theoretische mogelijkheid dat er iets fout is gegaan bij een actie die was bedoeld om een Oekraïens militair vliegtuig neer te halen, is onbespreekbaar. Die vraag wil het Kremlin niet publiekelijk stellen. Er wordt alles aan gedaan om de onschuld van Rusland en de rebellen te bewijzen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden