Conciërge houdt een oogje in zeil, maar is geen bewaker

door Nanda Millenaar

Christelijke schoolleiders vinden, na de moord op Jesse Dingemans, dat de conciërge terug moet keren op school.

Bé Veenhoven werkt sinds vierenhalf jaar als conciërge op de O.B.S. Beukenlaan in Winschoten. De moord houdt hem bezig. „Ik los de raarste problemen op, maar nu weet ik het antwoord niet.” Vlak na de moord besprak Veenhoven met oppasmoeders op zijn school hoe zoiets in Winschoten voorkomen kan worden. Minister Van der Hoeven van onderwijs vindt dat de schooldeur voortaan op slot moet. „Misschien moet dat, en gaan we van iedereen die naar binnen wil legitimatie vragen. Het klinkt afschrikwekkend, maar het is gewoon wennen. Het hek dat een paar jaar geleden om het schoolplein is gezet, valt nu ook niemand meer op”, aldus Veenhoven.

Op de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen is Ronny Orth al zeven jaar conciërge. Hij volgde een aantal cursussen, zoals veiligheid in en om het gebouw en agressietraining. De school heeft nog drie conciërges en een aantal toezichthouders. „Het is belangrijk dat wij goed om ons heen kijken en gevaar op tijd signaleren”, zegt Orth. Hij vindt net als zijn Groningse collega dat de deuren misschien op slot moeten. „De veiligheid van de leerlingen moet boven alles gewaarborgd worden. Maar tegelijk mag de gezelligheid op school niet verloren gaan.”

De laatste jaren zijn vooral in het basisonderwijs veel conciërges wegbezuinigd. Conciërge was meestal een gesubsidieerde baan. De onderwijsbond CNV organiseert vrijdag de Dag van de Conciërge, om de aandacht op het beroep te vestigen. Het nut van goede conciërges staat centraal.

Bé Veenhoven heeft in Winschoten een ID-baan (voorheen Melkert-baan). Hij doet alle klusjes in en om de school. De tuin, een verwarming maken en speelgoed repareren. „Je kunt het zo gek niet bedenken of ik doe het.” Orth bezorgde zichzelf de baan, nadat hij was afgekeurd als uitvoerder in de bouw. Hij is in vaste dienst van de middelbare school. Hij klust, voert overleg met de directie en heeft contact met leerlingen. Dat laatste vindt hij het leukst. „Ik probeer een vertrouwenspersoon te zijn.”

Geen van de conciërges heeft zelf geweld meegemaakt onder werktijd. „Als er een probleem is, is het meestal ruzie tussen leerlingen die op zaterdagavond in de disco ontstaan is”, zegt Orth. Hij heeft het altijd met woorden opgelost.

Veenhoven wil best meewerken, maar hij is niet van plan als een waakhond bij de schooldeur zitten: „Conciërge is een ander beroep dan bewaker.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden