Concessie NS regelt prijs treinkaartje

DEN HAAG - Het treinkaartje zal in deze kabinetsperiode met maximaal 4 procent per jaar omhoog gaan, zegt topman Veenman van de NS. Een hogere stijging is niet reëel, omdat dan het aantal passagiers te veel afneemt.

Van onze redactie politiek

De stijging van het prijskaartje is onderdeel van de nieuwe concessie tot 2015 die de NS op het rail krijgen. Met het kabinet is afgesproken op welke manier de spoorwegen het prijskaartje van de trein mag verhogen. Ook aan de beheerder van de spoorlijnen, Prorail, hebben minister Peijs en staatssecretaris Schulz een concessie gegeven. In de concessies staat globaal vermeld op welke manier de prestaties van beide spoorbedrijven zullen worden beoordeeld en welk bedrijf waarvoor verantwoordelijk is. In het verleden schoven Prorail en de NS de verantwoordelijkheid voor problemen op het spoor nogal eens naar elkaar toe. Daar moet met deze afspraken een eind aan komen. Minister Peijs: ,,Er is nu een verstandhuwelijk tussen beide bedrijven, wellicht wordt het ooit nog eens echte liefde als blijkt dat de reizigers steeds tevredener worden.''

De precieze beoordeling van de beide bedrijven wordt in het najaar verder uitgewerkt. Als Prorail en de NS niet aan de eisen voldoen, kunnen ze vanaf 2008 boetes van de overheid verwachten. In het uiterste geval mag de overheid de concessie afnemen. Volgens staatssecretaris Schultz zullen de eisen gaan over onder meer de punctualiteit (de treinen moeten voor 87 procent op tijd rijden), over voldoende zitplaatsen, de treinen en stations moeten schoon zijn, toegankelijk voor gehandicapten en over fietsstallingen -die zullen van de eerste tot de laatste trein open moeten zijn- aldus Schultz. Het Landelijk overleg consumentenbelangen openbaar vervoer (Locov) vindt de concessies te vaag en wil dat harde eisen worden gesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden