Concert
Wagner staat deze week centraal bij Het Gelders Orkest. De Amerikaanse sopraan Linda Watson, gespecialiseerd in Isoldes, Kundry's en andere Wagner-vrouwen, zingt aria's uit 'Tannhüuser' en 'Die Walküre'. Het Gelders Orkest, onder leiding van Lawrence Renes, levert na de pauze vier instrumentale delen uit 'Die Götterdümmerung', in een kortere bewerking die slagwerker Henk de Vlieger zo'n tien jaar geleden tot stand bracht. Nijmegen, De Vereeniging: 16/3; Arnhem, Musis sacrum: 17/3.
Russische componisten vormen de inhoud van de concerten die Het Brabants Orkest deze week brengt. De Franse pianiste Hélène Grimaud werd beroemd door haar Rachmaninov-vertolkingen en speelt bij dit orkest het overbekende tweede pianoconcert van deze componist. Het orkest buigt zich voor het eerst over 'Baba Yaga', een symfonisch gedicht van Ljadov, en over de tweede symfonie van Skrjabin. Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips: 15/3 en 18/3 (14.15); Den Bosch, Theater aan de Parade: 17/3.
Jadwiga Rappé, de Poolse alt, is de soliste bij het Radio Symfonie Orkest, dat onder leiding van Eri Klas 'Bijbelse liederen' van Dvòrak en de vijftiende symfonie van Sjostakovitsj op het programma heeft staan. Rappé omschrijft de 'Bijbelse liederen' in een interview met de maandagenda van Vredenburg als 'sober', 'zonder opsmuk' en 'heel innig met God verbonden'. Utrecht, Vredenburg: 18/3, 14.15.
Vadim Repin en Mischa Maisky reizen eind maart en begin april met het Concertgebouworkest en chef-dirigent Riccardo Chailly door de Verenigde Staten. Vooruitlopend op deze tournee speelt het orkest deze maand vijfmaal hetzelfde programma: 'Passacaglia' opus 1 van Webern, de eerste symfonie van Brahms en zijn dubbelconcert. Amsterdam, Concertgebouw: 14, 15, 18, 21 en 22/3.
Ives Ensemble. Maar liefst vier nieuwe werken staan er op het programma van dit gezelschap. En ze zijn ook nog eens van Nederlandse componisten. Martijn Padding schreef 'Piéton de Hautrives', een hommage aan de Franse postbode Ferdinand Cheval die gedurende drieëndertig jaar aan een droomkasteel bouwde. Gijsbrecht Royé ontwierp nieuwe instrumenten (een soort schalmei en rebab) voor zijn werk zonder titel. Ivo van Emmerik ontwierp een muzikale, aardbevingbestendige wolkenkrabber in 'Birdstone'. En Michel van der Aa laat in 'Above' klanken in hun oorspronkelijke en elektronisch gemanipuleerde vorm horen. Amsterdam, de Rode Hoed: 20/3; Bergen, Ruïnekerk: 23/3; Parijs, IRCAM: 25/3.
Het Nederlands Blazers Ensemble. Wat doen blazers als ze erg van een strijkkwartet houden? Ze laten het bewerken. Daarom speelt het Nederlands Blazers Ensemble nu het achtste strijkkwartet van Sjostakovitsj. Componist Dmitri Smirnov bewerkte het stuk voor een blaasoctet en schreef er ook een ouverture bij. Hij bewerkte ook de filmmuziek die Sjostakovitsj schreef bij de film 'Alone' en de 'Sonata for Alt Saxophone and Wind Ensemble' van Denisov. Utrecht, Vredenburg: 21/3; Amsterdam, Concertgebouw: 22/3; Apeldoorn, Schouwburg Orpheus: 24/3.
Meesterpianisten. De Italiaan Igor Roma won in Nederland het Lisztconcours en sindsdien treedt hij voornamelijk in dit land op. Roma combineert techniek, muzikale intelligentie en menselijke warmte en heeft het nu tot de Nederlandse pianohemel gebracht: de serie Meesterpianisten van Riaskoff in het Amsterdamse Concertgebouw. Daar speelt hij zondag werken van de componisten Rachmaninov, Prokofjev, Liszt, Alkan en Schumann. Een andere grote pianist is de Amerikaan Stephen Kovacevich, ook bekend onder de naam Stephen Bishop, wiens Beethoven-sonates hem grote faam bezorgden. Hij speelt werken van de componist in Musis Sacrum in Arnhem. Concertgebouw: 18/3; Musis Sacrum: 19/3.
Passies
Meezingen. Het is een onontkoombare rage geworden: meezingen. En het liefst met grote koorwerken. De Amsterdamse meezing-Matthüus is al jaren een bekend fenomeen. In Breda wordt hij dit jaar voor de tweede maal georganiseerd. Twintig professionele en vijftig amateurmusici én het publiek staan onder leiding van Paul van Gulick. Solisten zijn Joan van de Heykant, Christianne Stotijn, Joost van de Wulp, Aart Mateboer en Willem de Vries. Zaterdag 17 maart wordt er voor de laatste keer gerepeteerd. Breda, De Grote Kerk: 18/3, 13.30.
Jazz
Octemble. Geen octet maar een octemble, zo noemt pianist Martin Fondse zijn achtmansformatie. Een goede woordkeus want het betreft hier een heus ensemble waarin de afzonderlijke solisten een product neerzetten dat veel meer is dan de som der delen. Zo heeft het octemble een aantal vermaarde solisten in zijn gelederen waaronder Michael Moore op basklarinet, trompettist Eric Vloeimans en bassist Eric van der Westen. Fondse schrijft alle stukken. Saillant detail is dat de pianist ook workshops geeft over cartoonmuziek. Hoe fabelachtig mooi de acht improvisatoren elkaar aanvoelen is zaterdag 17 maart te horen in SJU te Utrecht om 21.00 uur en maandag 26 maart om 21.30 uur in Café Wilhelmina te Eindhoven.
On the road met Montezuma's Revenge. Deze vijfmans a-capellagroep voelt zich meer thuis in een theaterzaal dan op een muziekpodium. Decors, choreografie en presentatie zijn minstens zo boeiend als de loepzuivere close-harmonyzang van hun rock- soul- en spirituals-repertoire. Zondag 18 en maandag 19 maart staat Montezuma's Revenge op het intieme podium van de Amsterdamse De Kleine Komedie. De heren voeren dan de voorstelling 'Double Density' uit. Zang en videobeelden wisselen elkaar af in een programma met experimentele composities en traditionele covers. Aanvang op beide dagen is 20.15 uur.
Schilderen zonder slagwerk. IIQ, voluit: Impressionistic Improvisation Quartet is een samenwerking tussen de Duitse klarinettisten Theo Jorgensmann en Eckard Koltermann en de Nederlandse pianist Jeroen van Vliet en contrabassist Eric van der Westen. Opvallend is de afwezigheid van drums of slagwerk. In de composities (door alle bandleden aangeleverd) voeren schilderachtige en impressionistische klanken de boventoon. IIQ speelt maandag 19 maart in SJU, Utrecht. Aanvang: 21.30 uur.
Dubbelconcert. 'Don't call it a tribute!'. Dinsdag 20 maart in het Amsterdamse Concertgebouw opent de avond met het akoestische sextet van saxofonist James Carter. Zijn nieuwste cd 'Chasin' the Gypsy' is geënt op de muziek van gitaarvirtuoos Django Reinhardt. Met onder meer Marlene Rice op viool, Tony Cedras op accordeon en percussionist Eli Fountain, permitteert Carter zich hierbij alle vrijheid die improvisatie biedt. Aansluitend betreedt de Britse bassist Dave Holland het podium. Hij speelde met grootheden als Miles Davis (Bitches Brew) en Chick Corea en was in 1977 de eerste bassist die een solo-album uitbracht. Speciaal voor deze avond breidde Holland zijn vaste kwintet (bas, saxofoon, trombone, vibrafoon en drums) uit met trompettist Kenny Wheeler en de saxofonisten Antonio Hart en Gary Smulyan (bariton).
Pop
Craig David, de tienergrootheid die de lichte dance-stroming 2 Step bij een groter publiek bracht, stond vorig jaar nog in de Melkweg, maar is nu doorgestoten tot Ahoy'-niveau. 19/3 staat hij in Rotterdam.
Ilse DeLange werd onlangs door het publiek verkozen tot beste Nederlandse artiest. Ze toert nog altijd door het land met haar album 'Livin' on Love'. 15/3 Utrecht Vredenburg, 18/3 Concertgebouw Haarlem.
Robbie Williams speelde vorige week Ahoy' plat. 16/3 probeert hij het opnieuwe, ook nu in Rotterdam, en met Toploader in het voorprogramma.
Anouk is bezig met een akoestische tournee door Nederland. 16/3 Chassé in Breda, 21 en 22/3 Oosterpoort Groningen.
Luka Bloom. Eind vorig jaar verscheen van deze Ierse folkzanger het album 'Keeper of the Flame'. Op 15/3 Vrijthof theater in Maastricht, 16/3 Frits Philips Eindhoven, 17/3 Zaandamtheater in Zaandam, 19/3 Purmerend Stadstheater, 20/3 Diligentia Den Haag, 21/3 Zoetermeer Stadstheater, 22/3 Wijntheater Kerkrade.
Morgan Heritage. Deze omvangrijke reggae-familie speelt 15/3 in Patronaat Haarlem, 18/3 Nighttown Rotterdam, 19/3 Oosterpoort Groningen, 20/3 Tivoli Utrecht, 21/3 Paradiso Amsterdam, 22/3 Effenaar Eindhoven.
Kreidler. 18/3 Effenaar Eindhoven, 20/3 Paradiso Amsterdam.
Beef. 16/3 Hedon Zwolle.
Deftones. 19/3 Music Hall in Amsterdam.
16 Horsepower. 21/3 Melkweg Amsterdam.
Green Lizard. 16/3 Zalen Schaaf Leeuwarden, 17/3 Goudvishal in Arnhem.
Postmen. 16/3 013 Tilburg, 17/3 Podium Hardenberg, 22/3 Melkweg Amsterdam.
Skik. 17/3 Niks in Horst.
Venice. 18/3 Hedon in Zwolle. 19/3 Kade in Zaandam, 20/3 Boerderij in Zoetermeer.
Elvis the concert was vorig jaar voor veel Elvis-fans een groot succes. 21 en 22/3 opnieuw in Ahoy' Rotterdam.
Low. 20/3 Paradiso Amsterdam.
Dans
35 jaar na haar debuut bij het Scapino Ballet keert de Amsterdamse choreografe Bianca Van Dillen op eigen verzoek bij het gezelschap terug voor een hernieuwde kennismaking. In 'Levelline' (het streepje in een waterpas) toog zij met hulp van componist David Dramm, zes muzikanten, twaalf dansers en een camera aan de slag. Zij liet zich door ontwerpen van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright en hij door Ludwig van Beethoven inspireren. 'In het theater gaat het erom een totaliteit te scheppen' is de toelichting. Ook de Braziliaanse Scapino-danser Ederson Rodrigues Xavier heeft een compositie van David Dramm gekozen voor zijn 'Ornithopter'. Rotterdam: 15 en 16 maart, Breda: 24 maart, Amsterdam: 26 maart.
In 'Alexander, reis van een Godenzoon' schildert het Internationaal Danstheater met dans een muziek een portret van Alexander de Grote. Nog altijd lijkt de kleding en folklore van de bergvolken die Alexander de Grote op zijn veldtocht door Turkestan tot aan Samarkand onderwierp op de historische Macedonische dracht en dansgebruiken. Stoere mannen en sierlijke vrouwen, volgens vertrouwd recept. Nieuwegein: 16 maart, Rotterdam: 18 maart, Oosterhout: 20 maart.
La Sylphide wordt wel het startschot van het Romantische Ballet genoemd. In 1961 stond dit ballet, op 12 maart 1832 in Parijs in première, slechts heel kort op het programma van Het Nationale Ballet. Ditmaal is voor de versie van de Deen Auguste Bournonville op muziek van Herman Severin Lovenskjold gekozen, ingestudeerd door de Noorse Bournonville-specialiste Dinna Bjorn. De toneelvoorstelling wordt door een informatieve film ingeleid. Amsterdams Muziektheater; 18 maart (14.00 uur), 21 maart.
Het Kirov Ballet uit St.-Petersburg is tien dagen lang in het Amsterdamse Carré te gast. Het befaamde gezelschap mag op het randje van bankroet balanceren, dat staat de technische virtuositeit en expertise van klassiek-romantisch repertoire niet in de weg; ruim tweehonderd mensen werken mee, onder wie het orkest van het Maryinsky Theater. Naast het overbekende 'Giselle' en 'Het Zwanenmeer' dansen de Kirov-dansers ook drie 'klassiekers' van Michael Fokine uit de eerste tien jaar van de vorige eeuw: 'Shéhérazade', 'Les Sylphides' en 'Petroesjka'. Giselle: 15 t/m 18 maart, Koninklijk Theater Carré, Fokine-Gala: 20 t/m 22 maart, Koninklijk Theater Carré, Het Zwanenmeer: 23 t/m 25 maart, Koninklijk Theater Carré.
Kleinkunst
Freshwagon late night. Iedere maand organiseert de Kleine Komedie in Amsterdam een late night show met onder meer Najib Amhali, Jan Jaap van der Wal en Howard Komproe, met stand-up comedy, rap en crosstalk. 16/3, 13/4 en 4/5.
Nilgün Yerli. Tussen alle Turks/Nederlandse observaties vertelt Nilgün Yerli persoonlijke verhalen in haar programma 'Wat zeg ik?', Yerli's eerste solo-programma. Ze is geboren in Turkije, kwam op haar tiende naar Nederland met haar ouders, die naar Turkije terugkeerden toen zij vijftien was. Teksten Nilgün Yerli en Thomas Verbogt, piano Wim Veenhof, begeleiding Mark Koudijs, regie en concept Leonie Jansen. 16/3 in Theatercafé De kleine kunst (Hengelo), 17/3 in Theater Zuidplein, kl.zl. (Rotterdam).
Luister Loekoe Yere Kijk is het eerste solo-programma van Howard Komproe, de drijvende kracht achter de stand-up comedy club Fresh Wagon. Komproe heeft ervoor gekozen het verhaal van Odysseus te vertellen, omdat hij veel overeenkomsten ziet tussen de oude Grieken en Surinamers: ze vieren hun feesten op dezelfde manier, namelijk met muziek, eten en sport. Ithaka is tijdens Odysseus' afwezigheid verworden tot net zo'n zootje als het huidige Suriname. 16/3 in SCC De Groote (Brielle), 17/3 in De Tobbe (Voorburg), 18/3 in Manifesto (Hoorn).
Rent. De Nederlandse versie van Jonathan Larsons musical, geregisseerd door Ivo van Hove. 15/3 in Schouwburg De Kring (Roosendaal) 16 en 17/3 in De Goudse Stadschouwburg.