Concertmuziek

Simon Rattle gaat binnenkort aan de slag bij de Berliner Philharmoniker. Maar komende week staat hij voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, die Beethoven, Bruckner en Poulenc (het Stabat Mater) uitvoeren. Op 10 februari om 20.15 uur in Utrecht (Vredenburg), vrijdag 11 om 20.15 en zondag 13 om 14.15 in Rotterdam (de Doelen), zaterdag 12 om 15.00 uur in het Amsterdam (Concertgebouw, uitverkocht).

Benjamin Britten was 23 jaar oud toen hij de tien Variaties op een thema van Frank Bridge schreef. Bridge was zijn leraar. Hij werd er in één klap beroemd mee. Britten inspireerde vervolgens Arvo Paét tot het 'Cantus in memoriam Benjamin Britten'. Het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Philippe Entremont speelt deze beide werken samen met de 'Fantasie concertante op een thema van Corelli' van Michael Tippett en Beethovens tweede pianoconcert met solist Nikolai Luganski. Concertgebouw, Amsterdam. 10 en 12 februari om 20.15 en 13 februari om 14.15 uur.

Petit Messe Solennelle. Rossini schreef dit meesterwerk aan het einde van zijn leven na een lange periode waarin hij weinig tot niets gecomponeerd had. Nog een keer zette hij zijn andere liefhebberijen, waaronder lekker eten, opzij om deze mis te schrijven. Gelukkig maar, want de Petit Messe Solennelle is een heerlijk werk. Het Kamerkoor Vocoza zint het met solisten, onder wie Johannette Zomer. Zaterdag 12 februari om 20.15 in de Doopsgezinde Kerk in Haarlem en 13 februari in de Waalse Kerk in Amsterdam.

Nederland-Japan. In het kader van 400 jaar betrekkingen tussen Japan en Nederland organiseren het Concertgebouw en het Tropeninstituut een serie concerten met Nederlandse en Japanse muziek van vierhonderd jaar oud. Woensdag staan de Japanse bamboefluit en Japanse tokkelinstrumenten alsmede de Europese blokfluit en luit centraal. Behalve oude muziek van onder anderen John Dowland en Bach worden er nieuwe werken gespeeld van Van Roosendael en Nodaira. 16 februari om 20.15 in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

César Franck schreef een prachtig, maar weinig uitgevoerd kwintet dat niettemin maandag en dinsdag in Nederland te horen zal zijn. Dan spelen het Rossetti strijkkwartet uit New York en de Franse pianist Jean-Yves Thibaudet onder andere dit stuk. Verder kwartetten van Mozart en Kodály. 14 februari om 20.15 in Musis Sacrum te Arnhem en 15 februari om 20.15 in De Vereeniging te Nijmegen.

Muziektheater voor marionetten. Twee oorspronkelijke marionetten-opera's, 'De impresario' van Mozart en 'Het luchtkasteel' van Offenbach, zijn te beluisteren en te bekijken in het Amsterdams Marionetten Theater (vlak bij de Nieuwmarkt). 11 februari om 20.15 De Impresario; 27 februari om 15.00 Het Luchtkasteel.

De eerste moord. Het doet denken aan een thriller, maar is natuurlijk niets anders dan het verhaal van Kaïn en Abel. In de zeventiende en achttiende eeuw werd dit onderwerp regelmatig uitgekozen door librettoschrijvers. Alessandro Scarlatti verwerkte zo'n tekst met rollen voor Adam, Kaïn, Abel, God en Satan in een oratorium, dat het Utrechts Barok Consort onder leiding van Jos van Veldhoven uitvoert. Woensdag 16 februari, 20.15 in de Geertekerk in Utrecht, vrijdag 18 februari om 20.15 in de Waalse Kerk in Amsterdam.

Esma Redzepova is de ambassadrice van de zigeunercultuur. In haar zelf geschreven stuk 'Dzelem dzelem' bezingt ze de tragiek van de zigeuners. Het Nederlands Blazers Ensemble voert met Redzepova dit stuk uit. 16 februari om 20.15 in Het Concertgebouw in Amsterdam, 17 februari om 20.15 in De Oosterpoort in Groningen en 18 februari om 20.15 in De Anton Philipszaal in Den Haag.

Jazz

Jimmy Haslip-Michiel Borstlap Electric Band. Dat Michiel Borstlap wat heeft met fusionmuziek, is bekend. Vorig jaar bracht hij met zijn Body Acoustic Group covers van oud Weather Report-materiaal. Met zijn nieuwe fusionband, die hij samen leidt met de van de Yellowjackets bekende basgitarist Jimmy Haslip, ligt het accent weer op elektrische en elektrificerende fusionmuziek. Zaterdag staat deze band op het SJU Jazzpodium in Utrecht.

Greetje Bijma, de Friese stemkunstenares die met haar zang niet alleen de hele wereld bestrijkt, maar die ook letterlijk bereikt, voert haar soloprogramma 'My kind of songs' zondag uit in de kerk van het Groningse Adorp. Een citaat uit de aankondiging: 'Greetje Bijma heeft geen stem, ze is er een. Een stem die alles, maar dan ook alles kan. Zingen, piepen, dreinen, kraaien, sissen, een regenbui imiteren of een tropisch oerwoud. Moeiteloos springt ze over van een gloedvolle aria naar een uit de hand gelopen hoestbui.'

Gijs Hendriks, de saxofonist uit Utrecht, is meestal te beluisteren in kleine formaties. Wanneer hij de gelegenheid krijgt, komt hij graag met zijn septet de Construction Company. Hierin vinden we tegenwoordig onder meer pianist Frank Stagnita, trombonist Bert Boeren, gitarist Olaf Tarenskeen, tubaist Tjeerd Oostendorp. Vrijdag in het Amsterdamse Bim-huis.

Dans

Het Nationale Ballet presenteert vanaf vanavond twee programma's met elk drie balletten op muziek van Stravinsky: het Stravinsky festival. Naast reprises van Balanchine's 'Apollon Musagète', 'Violin concerto' en 'Symphony in three movements' en Nijinski's 'Les noces' gaan ook twee nieuwe balletten in première. Vanavond neemt Wayne Eagling het met zijn 'Sacre du printemps' op tegen een stoet beroemde voorgangers. Voor een bijdrage aan het tweede programma (begin 15 februari) zocht freelance-choreograaf Krzysztof Pastor juist zijn toevlucht tot Stravinsky-muziek waarop nooit eerder gedanst is: het in 1954 gecomponeerde 'In memoriam Dylan Thomas' en het largo uit 'Symphonie in es' (1905-1907). In Muziektheater Amsterdam.

Weens bloed. Niet alles wat met Oostenrijk te maken heeft, is ook direct een 'danse macabre'. 'Weens bloed', een choreografie van Wies Merkx voor Dansend Hart, is dat wel: over de Sissi's, over onheilskoninginnen en hun stervende koning. Première op 19 februari in het Akademietheater, Utrecht; daar al vanaf 16 februari te zien.

Jeugd

Jong. De dubbeltentoonstelling 'Jong!', in een drietal musea, is een uniek tijdsdocument dat de jongerencultuur en -stijl in Nederland tussen 1950 en 2000 in beeld brengt. Met portretten, grafische reflecties, teksten, boxen en video's rond de cultuur van kuiven, artistiekelingen, hippies, punkers en hiphoppers. Stijl, kleding- en taalcodes en muziekkeuze vormen de weerslag van een zoektocht naar identiteit. Op 13 februari opent in Het Drents Museum, Assen, 'Jong, in de jaren 1950-1990' en in Het Historisch Museum Rotterdam 'Jong in de jaren 1990-2000'. In mei wisselen de deeltentoonstellingen van locatie, daarna te zien in het Limburgs Museum, Venlo. Informatie: 0592/312741 en 010/2176767.

Ritmes van de Straat is een streetdance-voorstelling waarin het ritme van het drukke straatleven is omgezet in dans. Kostuums en decor laten een absurdistische uitvergroting zien van de werkelijkheid. De voorstelling van Stap Kunstprojecten en Het Kabinet speelt op 13, 20 en 27 februari in Theater de Liefde, Amsterdam.

Vleermuis. De eigenwijze babyvleermuis 'Stellaluna' is weer te zien. Speeltheater Holland maakte de productie in samenwerking met Amerikaanse acteurs en een doventolk. Het is een grappige, prachtig gezongen musical met poppen over een jonge vleermuis in een verkeerd nest. Te zien 12 en 13 februari in het Speeltheater, Edam. Tournee t/m april.

Kleuter. Met weinig tekst en sprekende beelden maakt Virga Lipman ontroerende kleutervoorstellingen. 'Soep met een vork' is een combinatie van dans en poppenspel over een jongen en een meisje in een vreemd land vol onbekende spullen. Te zien 13 februari in Theater de Tobbe, Voorburg, 16 februari in Theater het Kruispunt, Barendrecht.

Dichter in de liefde is het thema van het vierde 'Poetry International Kinderfestival'. Op 13 februari verandert het Ro Theater in Rotterdam in een gedichtenkermis. Met theatertjes waar dichters, zangers en acteurs poëzie rond liefde, verliefdheid, jaloezie en liefdesverdriet vertolken. Ook zijn er workshops 'dichten' voor kinderen. Informatie: 010/4047070.

Pop

Mary Black. De Ierse zangeres Mary Black is deze week in Nederland voor een serie concerten n.a.v. het recent verschenen album 'Speaking with the angels'. Vandaag Concertgebouw Haarlem, morgen Vereeniging Nijmegen, di Muziekcentrum Enschede en wo Vredenburg Utrecht.

Benefiet. Op Valentijnsdag (ma) vindt er in Paradiso een benefietconcert plaats voor de slachtoffers van de modderstroom in Venezuela. Het is een avond vol salsa, latin-jazz, boogaloo en folklore, met medewerking van percussionist Gerardo Rosales, Tierra Caliente, Lucas van Merwijk en Leonardo Amuendo. Opbrengst gaat naar giro 7477 van Nederlands Rode Kruis. Aanvang 20.00 uur.

Postmen, winnaar van de popprijs is bezig met een serie optredens in het kader van de Flashbacks. De Rotterdamse formatie heeft gekozen voor de songs van Bob Marley. Ma De Spieghel Groningen, di Le Monde Enschede.

Def P verruilt deze weken zijn Osdorp Posse voor de aanstekelijke blazers van ska-formatie Beatbusters. Morgen Simplon Groningen en za Kelder Amersfoort.

Daryll-Ann speelt morgen in de Effenaar Eindhoven.

Fence uit België staat zaterdag in Romein, Leeuwarden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden