Concertmuziek

Bo Holten dirigeert het Nederlands Kamerkoor in werk van Norgard, Mahler, Ligeti en andere componisten. Den Haag, Nieuwe Kerk; 20 januari, 20.15. Amsterdam, Beurs van Berlage; 21 januari 20.15; Utrecht, Pieterskerk; 22 januari 20.15; Breda, Antoniuskerk, 23 januari, 20.00; Arnhem, Musis Sacrum, 24 januari, 20.15.

Combattimento Consort Amsterdam onderscheidt zich vaak met verrassende programma's. Deze week speelt het een programma van zeventiende-eeuwse miniatuurtjes (Marini) en achttiende eeuwse kolossen (Telemann, Vivaldi) in het Muziekcentrum 's-Hertogenbosch; 20 januari, 21.00. Zondag 23 januari om 14.15 in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Beaux Arts Trio. Dit vermaarde trio reist rond door Nederland met trio's van Beethoven, Ravel en Brahms, deze week nog in het oosten van het land. Omdat de oprichter van dit illustere trio, Menahem Pressler, inmiddels 78 is, kunnen dit wel eens de laatste optredens van het trio zijn in dit deel van Nederland. Musis Sacrum; 20 januari, 20.15. Nijmegen, De Vereeniging; 21 januari, 20.15.

Musica Antiqua Nova speelt het programma 'Playing with fire from Biber tot Bach', waarin via 8 sonates van componisten als Telemann, Corelli, Biber en Valentini een muzikale lijn wordt getrokken van Bachs voorgangers en inspirators tot aan de grote meester zelf. Groningen, Lutherse Kerk; 22 januari, 20.15.

In de Utrechtse Domkerk staan in de serie Zaterdagmiddagmuziek Purcell, Hündel en Stanley op het programma. Uitvoerenden zijn Hans Rijkmans en Caroline Rijkmans, Sarah Walder en David Jansen. 22 januari, 15.30.

Pieter Wispelwey speelt samen met het Rotterdam Young Philharmonic (bestaande uit conservatoriumstudenten) het celloconcert van Sjostakowitsj dat hij onlangs op de plaat zette. Verder de eerste symfonie van Sjostakowitsj en werken van Prokofjev. Woensdag 26 januari, 20.15 in de grote zaal in De Doelen in Rotterdam.

Joshua Bell. Tegelijkertijd in de Jurriaanse zaal van De Doelen in Rotteram een concert van de vermaarde violist Joshua Bell en pianist Stephen Hough. Ook zij spelen Prokofjev. Verder Robert en Clara Schumann en Brahms. Woensdag 26 januari, 20.15.

Cornelis Schuyt was in het begin van de zeventiende eeuw als katholiek organist verbonden aan de calvinistische Pieterskerk in Leiden. De musicoloog Rudolf Rasch houdt er een lezing over, omlijst door orgelmuziek van Schuyt door organist Eric van Bruggen. Zondag 23 januari, 14.00.

Het Schönberg Kwartet speelt dit seizoen alle werken van Zemlinsky, Webern en Berg. In de komende aflevering van deze serie werken van Zemlinsky en Webern. Zaterdag 22 januari om 20.15 in de Nieuwe Kerk in Den Haag, maandag 24 januari in de Kleine Zaal van het Concertggebouw in Amsterdam.

Gwyneth Wentink, de achttienjarige harpiste, speelt een gevarieerd programma van Scarlatti tot Henze in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Zondag 23 januari, 20.15.

Ensemble Multifoon. Een tropische Debussy, een modern klinkende Soendanese melodie: het Ensemble Multifoon speelt westerse en Indonesische muziek op gamelan, viool, klarinet en bassethoorn. Vrijdag 21 januari om 20.30 in het Tropeninstituut in Amsterdam, zondag 23 januari om 11.30 in Kunsthuis 13 te Velp en 26 januari om 20.30 in het Korzo Theater in Den Haag. Volgende week ook optredens in Eindhoven (Plaza Futura) en Nijmegen (O 42).

Belcanto Strings. Dit strijktrio zal samen met Julia Schröder, Dmitry Ferschtman en Vladimir Mendelssohn werken spelen van Tsjaikovski en Arenski. Vrijdag 21 januari om 20.00 in de Maartenskerk in Doorn.

De stichting Utrechts Componisten Collectief organiseert een concert met werken van Utrechtse componisten. Met medewerking van onder andere Capella Occento, Kamerkoor VENUS, Hollands Vocaal Ensemble en Ardito Ensemble. Zondag 23 januari om 16.00 in de Leeuwenberghkerk te Utrecht.

Dhrupad is een oude muziektraditie in India. De Dagar-familie bewaart deze traditie door de kennis van vader op zoon over te dragen. Ustad Sayeeduddin Dagar geeft één concert in Nederland op vrijdag 21 januari om 20.15 in het Bethaniënklooster in Amsterdam.

Opera

Hier°, de nieuwe opera van Guus Janssen en Friso Haverkamp (libretto) gaat vrijdag in première in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Aldaar ook te zien op 22/1, 24/1, 25/1, 26/1, steeds om 20.15 uur.

Jazz

Ugetsu is de titel van een in 1963 live in de New Yorkse jazzclub Birdland opgenomen plaat van Art Blakey's Jazzmessengers. Zes musici uit de VS, Australië en Duitsland lieten zich inspireren door dit album en door de Japanse betekenis van ugetsu, 'fantasie', en noemden hun sextet Ugetsu. De bekendste groepsleden zijn trompettist Valery Ponomarev, saxofonist Tim Armacost en drummer Rick Hollander. In hun muziek baseren zij zich op de traditie van de Jazzmessengers, maar plaatsen die muziek nadrukkelijk in een eigentijds kader. Morgen gebeurt dat in De Harmonie in Leeuwarden.

Big Bizar Habit is niet alleen de grote groep van gitarist Marc van Vugt, maar ook de groep met een veeleisende bezetting van onder meer zang, blazers en het voltallige strijkkwartet Zapp!. Met zangeres Ineke van Doorn, trompettist Toon de Gouw, saxofonist Mete Erker, violist Jasper le Clercq en bassist Wiro Mahieu als bekendste bandleden speelt Marc van Vugt's Big Bizar Habit zaterdag in Dordrecht (DJS) en volgende week vrijdag en zaterdag in achtereenvolgens Enschedé (Tor) en Utrecht (SJU Jazzpodium).

Ernst Reijseger is een unieke cellist. Dat toonde hij onlangs nog op het eindejaarsfestival Stranger Than Para...noia, waar hij tijdens een soloconcert liet horen dat hij praktisch alles kan op zijn instrument: van verstilde geïmproviseerde spirituele muziek, tot Afrikaans getinte volksmuziek en Amerikaanse popsongs. In bijna iedere omgeving en combinatie komt Reijseger tot zijn recht, zaterdag speelt hij solo in het Amsterdamse BIM-huis.

Dans

Nederlands Dans Theater II besluit deze dagen de tournee van zijn eerste seizoensprogramma. Met stukken van de Portugees Rui Horta, Shusaku Takeuchi en de Israeliër Ohad Naharin ('Zachacha') is NDT II nog te zien in Venlo (De Maaspoort, 20), Heerlen (Stadsschouwburg, 22), Leiden (Leidse Schouwburg, 25) en Nijmegen (Stadsschouwburg, 27).

Dansfestival Heerlen. Voor de twaalfde keer vindt a.s. weekend het Dansfestival Heerlen plaats in de Stadsschouwburg. Een belangrijk onderdeel van het programma is de jaarlijkse presentatie van Limburgse dansscholen (zondagmiddag). Het Scapino Ballet verzorgt op zaterdag een workshop en op zondag is er een gastoptreden door EuregioDans. Op zondagmiddag wordt een aantal korte dansfilms vertoond. Info: 045/5716607.

Gonnie Heggen is sterk beïnvloed door het feit dat ze regelmatig in Amerika werkte. In 'America today' poogt ze met vier danseressen de ziel van Amerika bloot te leggen. De muziek voor haar theatrale 'roadmovie' is verzorgd door technocomponist en sampler Jan-Bas Bollen. Lege landschappen en nerveuze stadsbeelden trekken voorbij in Rotterdam (Lantaren/Venster, 20 t/m 22) en in Groningen (Grand Theatre, 26).

Introdans trekt sinds de kerstdagen door het land met de balletkomedie 'La fille mal gardée'. Ramon Oller -de man van 'Romy & July', het grote successtuk van Introdans- actualiseerde deze 18de-eeuwse komedie naar de jaren zestig van deze eeuw, de tijd van de hippies en de provo's. De oorspronkelijke muziek van Ferdinand Hérold combineerde hij met muziek van Johnny Halliday, Adamo en Françoise Hardy. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), verder in Den Haag (Danstheater aan het Spui, 21) en Apeldoorn (Schouwburg Orpheus, 25). Tournee tot eind maart.

Jeugd

De Meekers. Als je veel fantasie hebt is toveren niet zo moeilijk. Maar de 'Toverleerlingen' in de voorstelling van dansgroep De Meekers kennen hun eigen toverkracht niet. De magische dansvoorstelling, in de choreografie van Ana Teixido en Arthur Rosenfield, is te zien 23 januari in Plaza Futura, Eindhoven, 26 januari in de Twentse Schouwburg, Enschede. Vanaf vijf jaar.

Het Filiaal maakt sinds enkele jaren opvallend mooie muziektheatervoorstellingen. In de nieuwe productie 'Hol land' spelen, zingen en vertellen twee slagwerkers en twee acteurs een modern sprookje, dat met een knipoog naar de vaderlandse geschiedenis verwijst. Te zien 22 januari in Schouwburg De Lievekamp, Oss, 25 en 26 januari in het Cultureel Centrum, Leuven.

Fanfare. Acteurs Peter Drost, Loek Beumer en Rene Groothof van het Toneelschap B & D spelen 'Fanfare'. Op een autosloperij zijn drie slopers aan het werk, maar acht muzikanten blazen nieuw leven in het oude roestige metaal. De voorstelling over de slopers lijkt net zo geestig te worden als de vorige 'helden-producties' 'Cowboys' en 'Brandweermannen'. Te zien 21 t/m 23 januari in de Stadsschouwburg, Utrecht.

Mariken. De sprankelende voorstelling van Inez Derksen over het middeleeuwse meisje 'Mariken' is deze week nog te zien. Als Mariken zich aansluit bij een groep Wagenspelers ontmoet ze een Zwarte Weeuw, een jongen zonder navel en zelfs de Duvel en ze ontdekt hoe niets is wat het lijkt. Te zien 22 januari in Theater de Muzeval, Emmen en 23 januari in de Rotterdamse Schouwburg.

Illustraties. In het museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats in Eelde is de top op het gebied van de 'Kinderboekillustraties' te zien. Kunstenaars als The Tjong-King, Peter Vos, Harrie Geelen, Max Velthuis en Annemarie van Haeringen exposeren originele tekeningen en illustraties uit bekende kinderboeken in het museum. Te zien t/m 2 april.

Pop

Randy Newman schreef enkele jaren terug in zijn dagboek over de Nederlandse theatertournee dat Leeuwarden qua kuch-intensiteit massaal aan tb leek te lijden. Evengoed begint de zanger, pianist en songwriter er vanavond zijn nieuwe tournee. Vanavond Leeuwarden Stadsschouwburg, maandag Luxor Theater Rotterdam, dinsdag Theater aan 't Vrijthof Maastricht en donderdag 27/1 Zoetermeer, Stadstheater.

Folk staat centraal op de eerste editie van het Internationaal Folk Festival, t/m zondag in Tilburg. Vanavond spelen Frei Fado d'El Rei en het Belgische Olla Vogala in Concertzaal Tilburg, en allerlei andere bands in acht kroegen. Zaterdag en zondag staan onder meer La Bottine Souriante uit Canada, het Ierse Dervish en Laïs in 013. Info www.folkfestival.nl.

Speedy J en Luke Slater zijn enkele van de namen die geprogrammeerd staan voor Chesterfield Labelland, morgen in de Melkweg in Amsterdam. Verder Dj Die & Mc Dynamite, Brian Gee, Darren Price en Hanz.

Smashing Pumpkins spelen maandag in Vredenburg Utrecht. Dezelfde avond staat The The in Nighttown Rotterdam, een dag later wacht ze de Melkweg in Amsterdam.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden