Concertmuziek

'Oranje en de muziek' heet de tentoonstelling in het Koninklijk Paleis op de Dam waarin hoogtepunten uit de muziekcollectie van het Koninlijk Huis worden getoond. Vanaf begin juli loopt die tentoonstelling en elke zondag (soms ook op zaterdag) zijn er concerten met aan de expositie verwante muziek. Komende zaterdag is er een wandelconcert: men begeeft zich van Museum Amstelkring via Oude Kerk naar Koninklijk Paleis, locaties waar men kan luisteren naar Liedjes van Oranje van componisten Van Hol, De Lange, Van Rennes en Koopman. Sopraan Mirjam Beumer en bas Bas Kuijlenburg worden begeleid door Ger Oost. Aanvang 11.00 uur. Zondag is hetzelfde concert eerst te beluisteren op Paleis het Loo in Apeldoorn (aanvang 12.00 uur) en daarna in het Koninklijk Paleis op de Dam (aanvang 16.00 uur). Kaarten voor de wandelconcerten kosten 35 gulden (020 6246604), die voor de zondagmiddagconcerten vijftien gulden (info Apeldoorn 055-5772400, kaarten op de dag van het concert verkrijgbaar aan kassa Paleis op de Dam).

Het Litouwse Nationaal Symfonie Orkest doet voor twee zomerconcerten het Amsterdamse Concertgebouw aan. Uiteraard brengt het muziek van eigen bodem mee: een symfonisch gedicht van Ciurlionis en een symfonie van Martinaitis. De twee dirigenten leiden verder Prokofjevs Derde pianoconcert (soliste Muza Rubackyte), Rachmaninovs Symfonische dansen, Bruchs Vioolconcert in G (solist Vilhelmas Cepinski), diens 'Kol Nidrei' (solist contrabassist Hans Roelofsen) en Moessorgski's 'Schilderijen van een tentoonstelling'. Op donderdag 5 en vrijdag 6 augustus.

Miranda van Kralingen keert na een glorieus concert vorig jaar terug in de zomerconcertserie van het Amsterdamse Concertgebouw. Op maandag 9 augustus zal zij het 'Exultate, jubilate' en de concertaria's 'Bella mia fiamma' en 'Ah, lo previdi' van Mozart zingen. Zij wordt begeleid door het kamerorkest Prima La Musica onder leiding van Dirk Vermeulen. Verder op het programma: Haydns ouverture 'Lo speziale', Mozarts Tiende symfonie en Brahms' Eerste serenade.

Opera

In Spanga, Friesland, wordt voor de zevende keer een heuse opera opgevoerd in weilanden tussen de koeien. In dit 'Verona van Weststellingwerf', waar de orkestbak letterlijk een gegraven kuil is, zijn vanaf 1989 om de twee jaar 'L'Elisir d'amore', 'Rigoletto', 'Les contes d'Hoffmann', 'The Rake's Progress', 'Samson et Dalila' en 'Falstaff' opgevoerd. Dit jaar is Puccini's steeds populairder wordende 'Il trittico' aan de beurt: drie volslagen verschillende eenakters die samen een drieluik vormen. Het persbericht uit Spanga typeert de opera's als volgt: de passionele crimestory 'Il tabarro', de klerikale tragedie 'Suor Angelica' en de volbloedkomedie 'Gianni Schicchi'. Artistiek leidster Corina van Eijk voert de regie, David Levi dirigeert. In de hoofdrollen zingen Peter Michailov, Machteld Baumans, Mary Rose Langfield, Esther Linssen en Diver Higuita. Première op vrijdag 6 augustus, aanvang 20.15 uur. Daarna voorstellingen op 9, 11, 13 en 15 augustus. Info: 050 3115353.

Carillon

Het Eurocarillon-Festival wordt dit jaar voor het eerst in Nederland georganiseerd. Sinds 20 mei spelen beiaardiers uit heel Europa op carillons in heel Nederland. Dinsdag 10 augustus worden de vijf carillons van de Amsterdamse binnenstad (Westertoren, Paleis op de Dam, Oudekerkstoren, Munttoren en Zuidertoren) de gehele dag bespeeld. Vanaf 10.00 uur kan elk uur een concert worden bijgewoond. De beiaardiers uit Berlijn, Lissabon, Aarhus, Cobh, Lyon, Brugge, Kaunas, Praag, Barcelona en Birmingham zullen steeds van toren rouleren en spelen muziek uit het land waar zij vandaan komen. De Westertoren, Oudekerkstoren en Zuiderkerkstoren zijn tevens geopend voor bezichtiging, zodat de beiaardiers ook eens van dichtbij te zien zijn. Info: 0182 387079.

Orgel

Vanaf maandag 9 augustus tot en met zaterdag 14 augustus wordt in Vlaardingen een Internationale Orgelweek gehouden. Centraal staat het fraaie Van Peteghem-orgel in de Grote kerk, dat door zijn typisch Zuid-Nederlandse bouw een unieke plaats inneemt in het Noord-Nederlandse orgellandschap. Het is bij uitstek geschikt voor het vertolken van Franse orgelmuziek uit de zeventiende en achttiende eeuw. Dat zal dan ook gebeuren tijdens het openingsconcert op maandag 9 augustus (20.15 uur) door Jean Boyer. Deze befaamde Franse organist zal samen met de Schola Cantorum uit Sint Niklaas de 'Messe à l'usage ordinaire des Paroisses' van François Couperin uitvoeren. Overige concerten (in Grote kerk, tenzij anders vermeld): wo 11/8 (20.15 uur) Aad Zoutendijk, orgel (Het koraal in de orgelliteratuur); do 12/8 (12.45 uur) Erik van Bruggen, pedaalklavichord (Bach); do 12/8 (Stadhuis, 20.15 uur), Arnold Riesthuis en Dietrich Hakelberg, zink, Maaike Boekholt, gamba en Norbert Bartelsman, klavecimbel (17de- en 18de-eeuwse muziek uit de Zuidelijke Nederlanden); vrij 13/8 (20.15 uur), Monika Henking (Zwitserland), orgel (Bach en Böhm). Zaterdag 14/8 (15.00 uur), Wandelconcert door deelnemers aan de orgel-interpretatiecursus gegeven door Jean Boyer. Tevens is er op dinsdag 10/8 (20.15 uur) een lezing door prof. F. de Hen uit Gent over 17de- en 18de-eeuwse klavierinstrumenten in de Zuidelijke Nederlanden.

Theater

Heroes. De Boulevard-productie 'We could be heroes' onder regie van Hein Verkees begint als een 'Paris Texas', die gaandeweg in 'een Kniertje met hoog David Lynch-gehalte' omslaat. Van 6 t/m 15 augustus in het Bossche theaterfestival Boulevard.

Vis à Vis. Een braaf echtpaar raakt verblind door moordlust. 'Picnic' van gezelschap Vis à Vis combineert filmisch theater met slapstick en techniek. Van 6 t/m 15 augustus op het theaterfestival Boulevard in Den Bosch.

Krambamboelie. Voor Orkater schreef Maria Goos ('Pleidooi', 'Oud Geld') het zomerspektakel 'Krambamboelie'. De gemeente Spanheeze gaat aan tal van schandalen ten onder. Met Loes Luca, Peter Blok en lokale figuranten, t/m 8 augustus Parade Amsterdam.

Bosklucht. Frances Sanders regisseerde met 'Hendrik IV' haar zoveelste Amsterdamse Bos-productie. Shakespeare's koningsdrama teruggebracht tot veel en grof geschreeuw, maar met een onweerstaanbare Porgy Franssen als Falstaff. Beh. zo en ma t/m 28 augustus in het Openluchttheater, 21.30 uur. Niet als het regent: 020-6433286.

Jeugd

'Mediakids' is een levendige tentoonstelling vol activiteiten over de geschiedenis van de jeugdtelevisie in Nederland. Je kunt zelf een hoorspel maken of met de computer een filmpje monteren. En je hart ophalen bij oude en nieuwe programma's als 'Paulus de boskabouter', 'De fabeltjeskrant', 'Floris' of 'Villa Achterwerk'. Te zien tot 2000 in het Omroepmuseum in Hilversum.

Wie samen met kinderen het onlangs gerenoveerde Amsterdamse Van Gogh Museum wil bezoeken, moet zeker het kinderkunstboek 'Vincent en Theo. Broeders in de kunst' aanschaffen. Acteur Frank Groothof schreef het naar aanleiding van de nieuwe tentoonstelling over Theo van Gogh. Groothof kroop in de huid van het kind Theo en vertelt hoe hij samen met zijn broer Vincent kunstenaar werd. Informatie: 020-5705291.

Jazz

Paul van Kemenade heeft al heel lang iets met Zuid-Afrika. Al in 1994 speelde de altsaxofonist er met zijn kwintet. En recenter vierde hij het tienjarig jubileum van zijn Paul van Kemenade Quintet met drie Zuid-Afrikaanse gastmusici: trompettist Feya Faku, gitarist Louis Mhlanga en tenorsaxofonist Sydney Mnisi. Zaterdag zijn ze opnieuw van de partij op het concert dat het kwintet geeft op het Boulevard Festival in Den Bosch, als opmaat voor een tournee die op 16 september van start gaat in het Tilburgse Paradox.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden