Concertmuziek

Koormuziek. Voor liefhebbers van koormuziek is Rachmaninov op zijn sterkst in zijn 'Vespers'. Het Praags Philharmonisch Koor voert dit mystieke meesterwerk uit. De Doelen, Rotterdam; 15 januari; 20.15.

Het Nederlands Blazers Ensemble en cellist Pieter Wispelwey spelen een interessant programma met werken van de componisten Prokofjev en Raskatov. Speciaal voor dit concert schreef Raskatov een ouverture. Vanavond in Den Bosch in het Muziekcentrum, 21.00; vrijdag in Tilburg in De Concertzaal, 20.30.

Pianist Boris Berezowsky toont zijn duizelingwekkende virtuositeit in muziek van Ravel, Medtner en Rachmaninov. Anton Philipszaal, Den Haag; 16 januari; 14.15.

Natalia Gutman. Op 14 januari speelt de celliste Natalia Gutman Prokofjev. In samenwerking met het Rotterdams Philharmonisch orkest onder leiding van Valery Gergiev, dat van januari een Prokofjev-maand heeft gemaakt. De Doelen, Rotterdam; 20.15.

Wim T. Schippers vertelt het verhaal van Prokovjefs 'Peter en de Wolf'. Jaap van Zweden dirigeert. Verder op het programma de 'Klassieke' symfonie en de opzwepende balletmuziek uit 'Romeo en Julia'. Ook een concert in het kader van de Prokofjev-maand van het Rotterdams Philharmonisch. De Doelen, Rotterdam; 19 januari, 20.15.

Het Beaux Arts Trio speelt trio's van Beethoven, Ravel en Brahms in de Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam; 17 en 19 januari; 20.15.

Het Symfonie Orkest van Kiev en het Nationaal Koor van de Oekraïne voeren het 'Requiem' van Verdi uit. 18 januari Leiden, Pieterskerk, 20.00; 19 januari, Den Haag, Anton Philipszaal, 20.15; 20 januari, Leeuwarden, Grote Kerk; 20.00; 22 januari Utrecht, Vredenburg, 20.15; 23 januari, Amsterdam, Het Concertgebouw, 14.15.

Nieuw Sinfonietta Amsterdam en violist Ilya Grubert reizen ook deze week door het land met een programma van Haydn, Arutiunian, Vaughan Williams en Martinu. Vanavond in De Lampegiet in Veenendaal (20.00), vrijdag in Muziekcentrum Enschedé (20.00), zaterdag in Het Concertgebouw in Amsterdam (20.15) en zondag in de Hervormde Kerk in Delden (20.15) met een aangepast programma.

Jong Talent zingt en speelt zondag 16 januari in De Oosterpoort in Groningen tijdens een concert van de stichting Jeugd Concerteert. Selma Hardink (zang), Esmé de Vries (cello) en het Orion Trio (pianotrio). Aanvang 11.00.

Bach. Het Zondagochtend Concert in het Concertgebouw in Amsterdam staat 16 januari in het teken van Bach. Het Freiburger Barockorchester speelt de eerste, tweede en vierde orkestsuite. Aanvang 11.00.

De Achtste van Mahler staat op het programma van het Koninklijk Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor. Mahlers 'opera' zal worden gedirigeerd door Ricardo Chailly. Solisten zijn onder andere: Sharon Sweet, Stephanie Friede en Ruth Ziesak. Concertgebouw Amsterdam; Carmen Gomes is een van de meest belovende zangeressen van dit moment. Samen met haar groep doet ze een greep uit de mooiste songs van Ray Charles. Anton Philipszaal, Den Haag; 13 januari; 20.15.

Opera

Il Profumo del Diavolo. Italiaanse opera en Senegalese traditionele muziek zijn samengebracht in deze opera van componist en cellist Tristan Honsinger. De opera speelt zich af in het laboratorium van parfum-koning Giorgio Gucci, op wiens nieuwe creatie jacht wordt gemaakt door een stel schurken. Behalve gezongen wordt er gedanst, geacteerd en gespeeld door kopstukken uit de jazz-wereld. Grand Theatre Groningen, 15/1 om 20.30 (try-out) en 16/1 om 15.00 (première).

Jazz

Misha Mengelberg geldt als een van de minst voorspelbare en grilligste pianisten van de Nederlandse improvisatiemuziek. De laatste jaren wordt de kwaliteit van zijn muziek eindelijk ontdekt in het buitenland, waardoor we hem hier nog maar zelden aan het werk kunnen horen. Eén van zijn zeldzame soloconcerten geeft hij morgenavond in het Tilburgse Paradox.

Vanbinsbergen, het powerkwartet waarin gitariste en VPRO/Boy Edgarprijswinnares Corrie van Binsbergen weerwerk krijgt van gitarist Anton Goudsmit en de onvolprezen Groninger ritmesectie van de gebroeders Harrie (drums) en Gerrie Arling (basgitaar), speelt morgen in het Amsterdamse BIM-huis en zaterdag in de DJS in Dordrecht.

Jazz Orchestra of The Concertgebouw. Het gebeurt niet vaak dat Henk Meutgeerts Jazz Orchestra of The Concertgebouw optreedt buiten zijn twee vaste Amsterdamse podia: het Concertgebouw en het BIM-huis. Zondag is dat het geval in Porgy & Bess in Terneuzen.

Paul van Kemenade krijgt maandag in het BIM-huis de VPRO/Boy Edgarprijs. Omdat het daar wel druk zal worden, is het voor liefhebbers wellicht raadzaam af te stemmen op Radio 4, waar het feestconcert grotendeels live wordt uitgezonden. De radioluisteraars en wie een kaartje hebben kunnen bemachtigen, kunnen genieten van optredens van het Paul van Kemenade Quintet aangevuld met Zuid Afrikaanse gastsolisten, het Podium Trio met Jamaladeen Tacuma en Cornell Rochester, het trio Palinckx/Langenhuijsen/Palinckx en anderen.

Theater

Om de macht. Elsje de Wijn en Hans Leendertse spelen in 'Om de macht' een gevallen dictator en zijn vrouw, die in hun paleis op de verlossende helikopter wachten. Ze lijken op alle dictatorparen: zij houdt van schoenen en van verborgen microfoons; hij van zijn hondje Nero en van alles wat glimt. Onder regie van Niek Barendsen, die ook het script schreef. T/m 23 januari Amsterdamse Bellevue, tournee t/m 17 februari.

Gebroeders Flint. Met 'Het menselijk bestaan' naar de sonnettencyclus van Ed. Hoornik speelt Gebroeders Flint een uiterst verfijnde, sombere maar elegante literaire muziektheaterproductie. De dialogen van Justus van Oel combineren harmonieus met de gelaten toonzetting van Hoornik. 13/1 Heemstede, 14/1 Vlissingen, 19/1 Rotterdam, 20 t/m 22/1 Den Haag.

Mooi weer. Toneelgroep Amsterdam herneemt 'Mooi weer vandaag' van David Storey met de bijna gepensioneerden bij Toneelgroep Amsterdam Kitty Courbois, Sigrid Koetse, Joop Admiraal en Jacques Commandeur. Twee oude mannen proberen keuvelend langs de klippen van het leven te laveren, twee vrouwen houden er met een lach en een traan de moed in. 13 januari Venlo, 14/1 Schiedam, 15/1 Delft, 18/1 Assen, 19/1 Emmen, 20/1 Hoogeveen, tournee t/m 9 mei.

Huis vol stemmen.In opdracht van het Theaterinstituut stelde theatergroep Orkater de tentoonstelling/voorstelling 'Een huis vol stemmen' in het Amsterdamse Theatermuseum samen. Stemmen uit een koptelefoon leiden de bezoeker door het Huis vol stemmen. Wat is illusie, wat is werkelijkheid? Stuit ik daar op mijn eigen spiegelbeeld, of werd ik heimelijk gefilmd? Zijn of niet zijn; daar ging het toch maar om. Theatermuseum aan de Amsterdamse Herengracht 168, t/m 5/9 2001. Di-vr 11-17 uur, za-zo 13-17 uur.

Dans

Krisztina de Châtel geeft sinds 1996 regelmatig jonge choreografen de gelegenheid om met haar gezelschap te werken. Voor het programma 'Daxce wiurrk 2000 chaaxrrtel nd giusts' zijn dat Bruno Listopad en Martin Butler. De Portugees Listopad maakte voor drie dansers 'Paradox in the house of guilt'. Butler creëerde een nieuw stuk waarin hij het hele gezelschap betrekt. Vanavond in Den Haag (Theater aan het Spui), vanaf 28/1 tot 19/2 tournee.

De Rotterdamse Dansgroep presenteert volgende week zijn tweede jubileumprogramma. Naast ouder werk van Jacopo Godani ('Mars in Aries') en Stephen Petronio ('Surrender') is er nieuw werk te zien van Anouk van Dijk. 'Sample story' bevat ondermeer een videofilm waardoor Van Dijk toonaangevende DRD-dansers van de afgelopen 25 jaar in contact brengt met de huidige DRD-dansers. Te zien op 18/1 in de Rotterdamse Schouwburg, en verder tot eind maart her en der in het land.

Windows is de zevende productie van de multiculturele dansgroep Hardbeat. Artistiek leider / choreograaf Yusuf Daniels stelt hierin de zoektocht van jogeren naar een eigen identiteit centraal: wie of wat wil je zijn, en wie of wat wil je de mensen laten geloven dat je bent. T/m 16 januri in Cosmic Theater, Amsterdam.

Beeldende kunst

Antwerpen. Meer en meer wordt de Antwerpse Zuidbuurt de plek waar de beste hedendaagse kunst van België is te zien. Sinds de komst van het MUHKA, het Museum voor hedendaagse kunst in de Leuvenstraat, heeft zich hier een groeiend aantal galeries vestigt. Voeg daarbij de aanwezigheid van het NICC (New International Cultural Centre, de opvolger van het ICC dat ooit op de Meir was gevestigd) in de Pourbusstraat, het Museum voor Fotografie op de Waalse Kaai en het niet ver van hier gelegen Koninklijk Museum voor Schone Kunsten op de Leopold de Waelplaats en het beeld ontstaat van een wijk waar je uren kunt ronddwalen om steeds weer iets nieuws te zien.

Tot de meest toonaangevende galeries behoren achtereenvolgens Stella Lohaus Gallery (Vlaamse Kaai 47), Van Laere Contemporary Art (Verlatstraat 23-25) en Micheline Szwajcer (Verlatstraat 14). Tegenover het Koninklijk Museum bevindt zich tenslotte de Zeno X Gallery. Daar wordt tot 22 januari een overzicht geboden van kunstenaars die deel uitmaken van de 'stal' van de galerie. Stella Lohaus exposeert tot dezelfde dag het Noorse enfant terrible Bjarne Melgaard die in Nederland (hij exposeerde in het Stedelijk in Amsterdam) èn in België (het SMAK in Gent kocht een enorme installatie van hem aan en toont die momenteel in de vaste opstelling) een vaste kring van liefhebbers heeft. Szwajcer brengt eveneens tot 22 januari Zoë Leonard, een Amerikaanse fotografe die deel uitmaakt van de feministische stroming in de actuele kunst. Van Laere gaat met een overzicht van tekeningen het millennium in, eveneens tot 22 januari.

Vrouwenkunst. 'Elck zijn waerom' is de titel van een panoramisch overzicht van vrouwelijke kunstenaars die tussen 1500 en 1950 actief waren. De lange periode leidt er toe dat er niet op een kunstenares meer of minder hoefde te worden bespaard: tientallen komen nu aan bod. Wat blijkt: de kunst mag een uitvinding van de man zijn, maar de vrouwelijke kunstenaars hebben aan elke stroming een bijdrage geleverd. Ze schilderden stillevens (Rachel Ruysch, Catherina Ykens) en marines en zelfs architectuurvoorstellingen in de 17de eeuw, ze maakten statige portretten in de 18de eeuw en ze schilderden volop mee met de romantici en de Haagse Scholers in de 19de eeuw (de Amsterdamse Joffers en poezenschilder Henriëtte Ronner-Knip). Aan het begin van de vorige eeuw waren vrouwen omnipresent in de abstracte beweging en lid van de Cobra-groep, ook al was er een mannelijke schilder als Corneille die een vrouw als Lotty van der Gaag buiten de deur wilde houden. 'Elck zijn waerom' komt volgende maand naar het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem (vanaf 26 februari), maar wie niet zo lang wil wachten, kan nog tot en met dit weekeinde in Antwerpen terecht.

Marlene Dumas. Ook al bijna afgelopen, maar mooi te combineren met het Museum voor Schone Kunsten is de presentatie van nieuwe schilderijen van Marlene Dumas, onder de titel 'Miss Interpreted' tot en met zondag in het MUHKA. Dumas koos voor deze expositie eigenlijk maar één thema, de vrouw als madonna, als hoer en model, waarvoor ze film- en fotobeelden als voorbeeld nam.

Jeugd

Hussaerts & Van Lohuizen. Stel je voor dat je er op een dag achter komt dat je moeder een man is geweest. De voorstelling 'Wat is er aan de hand met Daniela Dunoz?' is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van twee geadopteerde tieners in Argentinie. Hussaerts & Van Lohuizen brengen het als een theatrale documentaire, op 15-1 in de Twentse Schouwburg, Enschedé, 16-1 in het Witte Theater, IJmuiden.

Merlijn de Tovenaar. In de groots opgezette musical 'Merlijn de tovenaar en het zwaard in de steen' speelt Cees Linnebank samen met 60 jongeren in twee casts. Het spannende verhaal rond de verdwenen kroonprins Arthur van Engeland en zijn mysterieuze zwaard is te zien op 15 januari in de Schouwburg Gooiland in Hilversum, op 16 januari in De Purmaryn in Purmerend.

'Kapsalon Knipscheer' geeft de vaste clientèle een bijzondere behandeling, met raspende kammen, klappende scharen en blazende föhnen. Vrolijke praatjes monden uit in fikse ruzies en vlinders van verliefdheid vliegen van buit tot buik. De voorstelling van Loes Heggers is te zien op 15 en 16 januari in het van Ostadetheater in Amsterdam.

Kostbare schatten. In het Fries Museum in Leeuwarden zijn de kostbare schatten te zien die de 'Koningen van de Noordzee' in de eerste eeuw na Chr. buit maakten. Het goud en wapentuig ligt in vitrines, maar andere schatten mogen de jonge bezoekers aanraken. Ook kun je roeien in een Vikingschip en je naam schrijven in Germaanse runen.

Mediakids. De doe-tentoonstelling 'Mediakids' in het Omroepmuseum Hilversum is wegens succes met een maand verlengd. 'Mediakids' blikt terug op de mooiste kinderprogramma's op radio en televisie, met fragmenten uit hits als 'Pipo de clown' en 'De Stratemaker op Zee show'. Ook kunnen kinderen zelf een filmpje of hoorspel maken en in een radio vol verhalen kruipen. T/m 6 februari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden