Concertmuziek

Drieluik is Vijfdaagse. Het Gergjev-drieluik dat gisteren in Rotterdam met een Beethoven-programma begon is, als je Amsterdam meetelt, eigenlijk een Gergjev-vijfdaagse. Naast de drie concerten met het Rotterdams Philharmonisch Orkest (vanavond Tsjaikovski's Vijfde symfonie en het Vioolconcert met Janine Jansen, morgenavond Sjostakovitsj' Zevende symfonie) volgen zaterdag in de Matinee van het Amsterdamse Concertgebouw Sjostakovitsj' opera 'Lady Macbeth uit het district Mtsensk' (14.15 uur) en zondag in de Opera in Concert-serie van het Concertgebouw de eenakter 'Iolanta' van Tsjaikovski. Voor beide opera-matinees brengt Gergjev solisten, koor en orkest van het Mariinski Theater (voorheen Kirov Opera) mee.

Schmidt-Hallelujah. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor brengen zaterdagavond 23/9 in de Rotterdamse Doelen een eenmalige uitvoering van een bijzonder oratorium. In 1938 schreef de Oostenrijkse componist Franz Schmidt zijn 'Das Buch mit sieben Segeln' gebaseerd op het laatste boek van het Nieuwe Testament. Een jaar later stierf de componist, zodat hij de werkelijke apocalyps van de Tweede Wereldoorlog niet meer mee hoefde te maken. Het oratorium beleeft een soort van renaissance: een uitvoering onlangs in de BBC Proms, een nieuwe opname onder leiding van Nikolaus Harnoncourt. Het RFO wordt geleid door Alexander Liebreich en tenor Thomas Moser zingt de hondsmoeilijke partij van evangelist Johannes. Het koor kan gloriëren in het magnifieke Hallelujah-koor aan het slot.

Kondrasjin Meesterklas. Peter Eötvös, Eri Klas en Ton Koopman zijn de dirigenten die dit jaar de Internationale Kirill Kondrasjin Dirigentenmeesterklas verzorgen. Alle cursisten hebben zich al vier weken intensief voorbereid in verschillende disciplines (modern, romantisch en barok/klassiek). Er worden geen prijzen uitgereikt, maar de meest bijzondere jonge cursisten mogen op het slotconcert (24/9 in het Amsterdamse Concertgebouw) komen dirigeren. Het Radio Symfonie Orkest zal onder hun leiding werken spelen van Von Weber, Beethoven, Debussy en Moessorgski. Een avond eerder presenteren zich drie kandidaten in het Utrechtse Vredenburg met werk van Hindemith, Ravel en Tsjaikovski. Aanvang steeds 20.15 uur.

Luisterkunst. Onder de titel 'De Kunst van het Luisteren' slaan het Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend en het Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Patrick Davin de handen ineen. Centraal tijdens het concert staat Stravinsky's ballet 'Pulcinella'. De componist baseerde zich voor dat ballet op 18de-eeuwse muziek en (her)gebruikte composities van Gallo, Monza, Pergolesi en Van Wassenaer. Het Consort speelt voor de pauze de originele composities, het Sinfonietta laat daarna in een volledige uitvoering van 'Pulcinella' horen wat Stravinsky ermee deed. Solisten zijn Heleen Koele, Marcel Beekman en Maarten Koningsberger. Woensdag 27/9 in Muziekcentrum Vredenburg Utrecht en 29/9 in de Oosterpoort te Groningen.

Opera

Jonge geliefden. Geen Mimì en Rodolfo, of Violetta en Alfredo deze keer, maar Toni en Elisabeth. In de serie Tijdgenoten van het Concertgebouw Amsterdam wordt woensdag de opera 'Elegy for Young Lovers' van Hans Werner Henze concertant uitgevoerd. Henze schreef het werk in 1961, zijn librettisten waren W.H. Auden en Chester Kallman. In een Oostenrijks alpenhotel geeft Hilda Mack zich over aan waanvoorstellingen sinds de dag dat veertig jaar eerder haar verloofde edelweiss ging plukken en nooit meer terug kwam. Dichter Gregor Mittenhofer haalt zijn inspiratie uit die waanvoorstellingen totdat plots het lichaam van de verloofde onder het ijs vandaan gehaald wordt. David Wilson-Johnson zingt de rol van dichter en verder zingen mee Rosemary Hardy, Lisa Saffer en Christopher Gillett. Het Schönberg Ensemble speelt onder leiding van Oliver Knussen. Het concert begint om 19.30 uur en om 17.30 uur is er een voorproefje, gevolgd door broodjes en soep.

Jazz

Ramón Valle wordt in de kritiek 'een tovenaar' genoemd, en 'een wervelwind die alles met zich meesleurt'. De Cubaan maakte eerder dit jaar in ons land furore als pianist van het Jaime Rodríguez Latin Music Ensemble in het programma 'From Cuba To Colombia'. 'Vooral pianist Ramón Valle liet zich met een parelende vingervlugheid en vanzelfsprekende ideeënrijkdom kennen als een toptalent', schreef Trouw toen. De laatste maanden timmert de Cubaanse pianist ook aan de weg met zijn Ramón Valle Trio. Ook op het North Sea Jazz Festival oogstte hij succes met zijn 'parelende toucher'. Vanavond speelt hij met zijn trio (met bassist Omar Rodriguez Calvo en drummer Liber Torriente Mirabal) in het Amsterdamse BIM-huis.

Trio Van Tongeren/Sinnige/Brandsen, dat morgen speelt in Utrecht in het SJU Jazzpodium, baseert zijn muziek op die van de Franse violist Stephane Grappelli. Niet op die van de Hot Club de France, de roemruchte naoorlogse groep van Django Reinhardt en Grappelli, maar op de muziek die hij aan het slot van zijn carrière speelde: een sierlijke swing in plaats van een strakke begeleiding. De roots van het trio van violist Jelle van Tongeren, gitarist Erik Sinnige en contrabassist Tim Brandsen liggen in het Haarlemse zigeunerjazzkwintet Samois Sur Spaarne, waarvan het zich kortgeleden afsplitste, en dat zich nog altijd nadrukkelijk toelegt op de Hot Club swing.

Pop

Punk. 'Ik ben een punker mama!' is de titel van een expostie in de Rotterdamse showroom for media and moving arts Mama. Onder meer een overzicht van punkflyers door de jaren heen, en een video-installatie over de kern van punk. Tot 1 november aan de Witte de Withstraat 31, woe t/m zo van 12.00 tot 19.00 uur.

Popronde. Voor het derde achtereenvolgende jaar gaat de Popronde op reis door Nederland om een dwarsdoorsnede te geven van het muziektalent. Tot 17 november reizen 25 bands langs tien verschillende steden. Morgen 22/9 is Tilburg aan de beurt. Optredens van onder meer J.Perkin, Chantal Acda, Redivider, Revolvers, Seedling, Zaphod en Zea. Info: 'www.popwaarts.nl'. Toegang gratis.

Flashback. De eerste Flashback van dit seizoen wordt vanavond 21/9 in Paradiso, Amsterdam afgesloten. De Haagse popgroep Kane speelt de muziek van het grote voorbeeld U2.

Labelland. Voor de vijfde keer dit jaar vindt Labelland plaats, een avond waarop verschillende onbekende dancelabels hun stijlen presenteren. Dit keer de jungle en jazz van Metalheadz oftewel Goldie, de creatieve techno van Billy Nasty's label Tortured, en M21 Records, dat old-skool ska vermengt met stijlen als big beat, dub, breakbeat en hiphop. Op 22/9, Melkweg, Amsterdam.

Crossover. Morgen vindt in strandclub Solaris aan de Bloemendaalse kust de aftrap plaats van Crossover Award. Live-optredens van de genomineerde bands Roog & Rose the next level, Speedboat F.C., Mindmenders, God Squad, Beef en Cablejuice. Van 18.00 tot 24.00 uur.

Abel. 23/9 Hedon in Zwolle.

Bettie Serveert. 21/9 Tivoli, Utrecht, voorprogramma Metal Molly, 22/9 Patronaat, Haarlem, 23/9 Gigant, Apeldoorn .

Brainpower. 22/9 Tivoli.

Bob Dylan. 27/9 Ahoy', Rotterdam.

Gluecifer. 21/9 Vera, Groningen, 26/9 Doornroosje, Nijmegen.

Nits. 22/9 Theather de Voorveghter, Hardenberg, 26/9 Stadsschouwburg, Eindhoven.

Orphanage. 22/9 Doornroosje in Nijmegen, 29/9 Tagrijn in Hilversum.

Osdorp Posse. 21/9 Doornroosje in Nijmegen, 23/9 Podium in Hardeberg, 29/9 Nighttown in Rotterdam.

Dans

Scapino Ballet Rotterdam opent het seizoen met de premières 'The Neon Lounge' van Nanine Linning en 'Lament/Lamentationes' van Keith-Derrick Randolph. Linning liet zich voor haar stuk voor twaalf dansers inspireren door muziek van Michael Gordon, Randolph zocht het bij de liturgie 'Lamentationes van Jeremia'. Voor dit laatste stuk bewerkte Michiel Jansen een aantal muziekstukken voor piano en doedelzak van Meredith Monk. Op het programma verder een reprise van 'Perureim' (Itzik Galili). Op 22, 23 (première) en 24/9 Rotterdamse Schouwburg, 26/9 Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 27/9 Stadsschouwburg Middelburg. Tournee tot eind november.

Tapdogs. Na de succesvolle eerste Nederlandse tournee in 1999, is het van oorsprong Australische tapdansgezelschap 'Tap Dogs' in september en oktober opnieuw in ons land te zien. Tap Dogs begon met zes stoere mannen uit de staalstad Newcastle ten noorden van Sydney. Hun show kent een enorme vaart, snelle taps, de stevige live-muziek (percussie en gitaar). Onder meer op 21 en 22/9 in Breda (Chassé Theater), 24/9 Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 26 en 27/9 Venlo (De Maaspoort).

De Rotterdamse Dansgroep presenteert op 27/9 een nieuw stuk van artistiek leider Ton Simons: 'In the room the women come and go Talking of Michelangelo'. In zijn choreografie, bestaande uit duetten of delen daarvan, fungeert het toneel als doorgangsruimte, waarin dansers komen en gaan. 26 t/m 28/9 in de Rotterdamse Schouwburg, tournee tot begin december.

Rhythm of the Dance is de nieuwe voorstelling van de National Dance Company of Ireland, die onder leiding staat van Kieran Cavanagh. Wie van Riverdance of het werk van Michael Flatley houdt, mag deze groep, voor het eerst in Nederland, niet missen. De muziek, gemaakt door Carl Hession, wordt live uitgevoerd. Te zien in Arnhem (Rijnhal, 26), Zwolle (IJsselhal,27), Barneveld (Veluwehal (28), Volendam (Sporthal, 29) en Groningen (Evenementenhal, 30).

Het Nationale Ballet is nog tweemaal te zien met zijn enthousiast ontvangen Balanchine-programma, dat is opgedragen aan voormalig danser en balletmeester Reuven Voremberg: Theater a/h Vrijthof in Maastricht (23/9) en Stadsschouwburg Utrecht (24/9).

Fiesta Lamenca beleeft met 'Duende' zijn eerste lustrum. Regisseur Nico Knapper zorgde, met hulp van Samy Pelta, voor een nieuw programma met hartstochtelijke Spaanse flamenco. Première op 23/9 in het Danstheater a/h Spui in Den Haag.

Jeugd

Huis aan de Amstel. Afgelopen zomer reisde theatergroep Huis aan de Amstel naar Gaza en de Westbank en werkte daar samen met de Palestijnse acteurs van Theatre Day Productions. In de voorstelling 'De Liefste' krijgen een jongen en een meisje ruzie op straat en het lijkt erop dat ze elkaar nooit meer terug zien. Te zien, vanaf vijf jaar, 23 en 24/9 in Theater Huis aan de Amstel, Amsterdam, 27/9 in het Stadstheater, Zoetermeer.

Sneeuwwitje. Als Sneeuwwitje in 'Bianca en de Jager' achttien jaar wordt, mag iedereen op haar feestje komen, behalve de jager. Hij is hevig verliefd op het mooie meisje, maar de boze stiefmoeder wijst hem de deur. De voorstelling van Stella Den Haag is te zien, vanaf negen jaar, 21 t/m 24/9 in het Stella Theater, Den Haag.

Het Syndicaat. In 'Richard' van Het Syndicaat is Shakespeare's meest bloeddorstige koning een ongelukkig en verdoemd man, die zich laat leiden door angsten en waandenkbeelden. Na manipulatie, verraad en moord wachten hem slechts eenzaamheid en de dood. Te zien, vanaf veertien jaar, 26 t/m 30/9 in het Gasthuis, Amsterdam.

Welluzz-Nietuzz. Het Aquarius Ensemble speelt op 24/9 een voorstelling waarin muziek het voertuig is voor emoties. Voor 'Welluzz-Nietuzz' schreef Chiel Meijering actuele muziek voor zang, slagwerk, piano en cello op basis van een drietal verhalen. Te zien in het Muziekcentrum, Den Bosch.

Jezus. Voor zijn dood werkte Toon Hermans op verzoek van de Rotterdamse Kunsthal aan een kinderboek over Jezus. 'Jezus is jarig' is voor een jong publiek de opstap naar de grote najaarstentoonstelling 'Jezus - In de Gouden Eeuw'. Hermans beziet het leven van Jezus in zijn boek door een nieuwe bril, als onbezorgd kind en eigenzinnige puber.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden