Concertmuziek

Recent teruggevonden en nu in wereldpremière in Doorn: een andante voor strijktrio van Schubert. Het internationale kamermuziekfestival aldaar (vanavond tot en met zondag) maakt er op 25 september om 20 uur in de Maartenskerk goede sier mee. Altviolist Vladimir Mendelssohn vond de veertig andante-maten in Wenen. Het in Schuberts handschrift geschreven stuk past als tweede deel bij het onvoltooide strijktrio in B (D 471). Info: 0343/415747.

Jaap van Zweden heeft vele orkesten aan zijn dirigeerstok hangen. Deze week toert hij door ons land met een van de goede Londense orkesten, de London Philharmonic. Met de 'Chairman Dances' van John Adams, het vijfde pianoconcert van Beethoven (solist Derek Han) en de vierde symfonie van Tsjaikovski reist het gezelschap langs Hulst (vanavond, Willibrordus-basiliek), Heerlen (vrijdag), Amsterdam (zaterdag, Concertgebouw), Den Haag (zondag, matinee, Philipszaal), Rotterdam (zondag, avond, Doelen) en Utrecht (maandag).

Barokmuziek

Giuseppe Torelli zette in de muziekgeschiedenis een belangrijke stap: hij ontwikkelde het vioolconcert, rond 1700. Hij bracht het concertino van enkele instrumenten dat wedijverde (concerteerde) met de grote groep (tutti) terug tot één speler. Torelli deed de vondst, en zijn latere collega's als Corelli en Vivaldi werden er beroemd mee. Maar Torelli's vioolconcerten, na zijn dood in 1708 uitgegeven, klinken te mooi om ongespeeld te blijven. Zaterdag in de Geertekerk Utrecht, zondag in de Waalse kerk Haarlem en maandag in het Concertgebouw Amsterdam, steeds 20.15 uur, laat het barokorkest Les perruques d'Amsterdam ze horen, omgeven met concerti grossi van Stradella en Corelli.

Bachs cantates vormen de bestaansgrond voor het Zaans Cantatekoor van Jan Pasveer. Niet alleen koesterde het gezelschap 22 jaar op zaterdag in de Bullekerk, Westzijde, Zaandam het erfgoed van Bach, maar koor en orkest dienden ook als kweekvijver voor jonge baroktalent. Zaterdag wordt het 23ste seizoen ingezet met 'Jesu, der du meine Seele'. Aanvang 17 uur; gratis.

Meer Bach én tijdgenoten vullen een concert door de Nederlandse Cantorij onder leiding van Maarten Kooy op zondag, 15 uur, in de Petrus en Pauluskerk te Soest. Bachs bewerking van Pergolesi's 'Stabat Mater' tot psalm 51 en de tweede suite vormen het middelpunt.

Orgel

Zutphen biedt op 24, 25 en 26 september een feestprogramma rond het Bader-orgel. Vrijdagavond werken Bert Matter en het Oude Muziek Koor mee, zaterdag is er tussen 10 en 16 uur een 'open dag' en 's avonds een concert van renaissance (Gabrieli) en eigentijds (Pürt); zondag om 20.15 uur improvisatie-concert door Bert Matter en Cor Ardesch.

Bernard Bartelink neemt zaterdag afscheid van 'zijn' orgelbank in de St Bavo-kathedraal Haarlem tijdens het laatste concert in de orgelserie die hij al jaren organiseert. Hij speelt zijn lievelingsmuziek: César Franck. Het kathedrale koor werkt mee aan dit concert. Aanvang 15 uur; gratis.

Willem Tanke en Gijs Hendriks mengen orgel en saxofoon in een programma dat improviserend laveert tussen jazz en klassieke muziek. Te horen zondag 16 uur in de Oud-kath. St-Gertrudis-kathedraal (Willemsplantsoen 2) Utrecht; op 7 oktober om 20 uur in de St-Jans-kathedraal Den Bosch en op 17 oktober in de rk kerk te Maurik, met een computergestuurd orgel erbij.

Agenda CUIJK, 26 sept., St-Martinuskerk (Severijn-orgel uit 1650), 16 u: Jean Boyer met Franse barok van Titelouze tot Couperin. DEN HAAG, 25 sept., Bethlehemkerk (L. van Meerdervoort 627; Vierdag-orgel),20 u: Gerard Legierse met Walther, Bach, Reger en Guilmant. DEVENTER, 25 sept., Grote kerk, 20.15 u: Jan Kleinbussink met Bach. LEEUWARDEN, 29 sept., Grote kerk, 20 u: Theo Jellema met Livre d'orgue van Messiaen. ROTTERDAM, 24 sept., Laurentius & Elisabeth-kerk (Mathenesserlaan 307), 20 u: Marc Schaap en koor met Andriessen-programma. ROTTERDAM, 25 sept., Laurenskerk, 15 u: Toon Hagen met o.a. Bach, Mendelssohn en eigen werk.

Jazz

Amsterdam String Trio oftewel cellist Ernst Reijseger, contrabassist Ernst Glerum en violist Maurice Horsthuis, zorgen voor boeiende muzikale confrontaties met nieuw repertoire waarin expressionisme, humor, romantiek en improvisatie een vanzelfsprekend geheel vormen. Maandag in Jazzcafé Wilhelmina Eindhoven.

Coalizion is een muziektrio plus VJ (de video-variant van een DJ). Na enkele personeelswisselingen is de leider, de muzikale omnivoor Alan Laurillard (saxen, elektronica), uitgekomen op een bezetting met (jazz)drummer Alan Purves, DJ 16 en de VJ Isabel. Een belangrijke rol heeft het beeldverhaal dat VJ Isabel realiseert op drie schermen. Zaterdag in het Utrechtse SJU Jazzpodium.

Michiel Borstlap brengt met zijn 'Body Acoustic' een hommage aan de jazzrock van de Amerikaanse formatie Weather Report. Centraal staan de composities die toetsenist Joe Zawinul en saxofonist Wayne Shorter voor hun groep schreven. Borstlaps aanpak is akoestisch. Morgenavond in het Tilburgse Paradox.

Dans

Nederlands Dans Theater bestaat dit seizoen veertig jaar. Dat wordt gevierd met onder meer acht premières. Het eerste nieuwe stuk is van Johan Inger, vanavond in het Danstheater aan het Haagse Spui. Het programma bevat verder werk van Kylián ('Sarabande', 'Falling angels') en van Paul Lightfoot ('Stilleven'). T/m 29/9 in Den Haag, daarna tournee.

Ballroom Dancing is in. Het Palast Orchester van de Berlijnse zanger/bandleider Max Raabe doet na successen opnieuw ons land aan, van 24 sept. t/m 17 okt. Fris en frivool, volgens Trouw; in deze productie wordt gedanst door Nederlandse paren. Info: 030/6375530, reserv: 0900/9203.

Amateurdans. Het dansfestival DA-NS-99 vindt op 25 september plaats in Schouwburg Odeon te Zwolle. Het programma, dat de hele dag duurt, omvat o.a. nieuwe stukken uit iedere provincie, verschillende choreografieën speciaal voor jongeren, en een masterclass choreografie. Info en kaarten bij het Landelijk Centrum Amateurdans: 030/2334255.

Jeugd

Groothof. Het jeugdtheaterseizoen opent in samenwerking met het Nederlands Filmfestival op 26 september in de Utrechtse Stadsschouwburg. Hoogtepunt van de film- en theaterdag is de première van de speelfilm 'Carmen en ik', naar Frank Groothofs theaterbewerking van de opera van Bizet. Astrid Seriese speelt Carmen, Groothof en Porgy Franssen spelen de mannen die voor haar vallen.

Klein Duimpje. ,,Het brood was op, de pan was leeg. De kinderen huilden, vader zweeg.'' In 'De Kleinste thuis' van Het Filiaal trekt Klein Duimpje de wijde wereld in. De kracht van kinderen en het geweld in ouder-kindrelaties staat centraal in deze theaterbewerking; vanaf zes jaar. Op 26/9 in De Lieve Vrouw, Amersfoort; 29/9 in het Van Ostadetheater, Amsterdam.

Kreng. Xynix is een relatief nieuw gezelschap dat opera's produceert voor kinderen. De nieuwe voorstelling 'Kreng' is een aansprekende bewerking van Shakespeare's 'Getemde Feeks', waarin het kattige meisje Kaat aan de tenor Petruchio wordt gekoppeld. Op piano, cello en accordeon speelt Kreng 24/9 in De Omval, Diemen en 26/9 in de Toneelschuur, Haarlem.

Alweer een orgelconcert voor kinderen: zondag om 15.30 uur in de Walburgkerk te Zutphen met organist Johan Luijmes en theatermaker Albert Hoex met mythische scheppingsverhalen verteld, gespeeld en verklankt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden