Concertmuziek

Zoltán Kocsis. Het begint een gewoonte te worden onder pianisten om over te stappen op dirigeren. Na onder anderen Vladimir Ashkenazy en Kristian Zimerman treedt de Hongaarse pianist Zoltán Kocsis als solist én dirigent op. Maandag 22 november komt hij met het Hongaars Nationaal Philharmonisch Orkest, waar hij artisitiek directeur van is, naar Vredenburg in Utrecht. Een dag later spelen zij in Den Bosch werken van Liszt, Debussy, Wagner en Brahms.

Melvyn Tan is nog zo'n pianist die de leiding van een ensemble op zich neemt. De Engelse fortepiano-speler, die in Nederland regelmatig als partner van pianist Ronald Brautigam optreedt, dirigeert vanachter de piano het New Mozart Ensemble uit Londen. Twee pianoconcerten van Mozart en een Nocturne van Haydn zijn maandag 22 november te beluisteren in de Stadsgehoorzaal Leiden en 23 november in Vredenburg, Utrecht.

Requiem van Mozart, een mooi stuk, maar het kan nog beter, vond Marius Flothuis. Hij verbeterde het laatste deel uit het requiem, dat door een leerling van Mozart was afgemaakt. 20 november in de Nicolaïkerk in Utrecht en 21 november in de Oude Kerk in Amsterdam.

Promconcert. De orkesten van het Rotterdams conservatorium werken regelmatig samen met het Rotterdams Philharmonisch orkest. Dat heeft geleid tot de oprichting van de Rotterdam Young Philharmonic, bestaande uit conservatoriumstudenten en begeleid door musici uit het professionele orkest. Rotterdam Young Philharmonic geeft a.s. zaterdag in de Doelen een Promconcert. Met muziek van onder anderen George Gershwin, Cole Porter, Duke Ellington en componist en docent Bart van Lier.

Het Residentie Orkest bestaat 95 jaar en viert dat zaterdag 20 november met champagne en een feestconcert in de Dr. Anton Philipszaal. Het orkest speelt werken van Matthijs Vermeulen en Richard Strauss.

Jubileum. Ook de Vriendenkrans van het Concertgebouworkest geeft een jubileumconcert. Vrijdag 19 november wordt het vijftigjarig bestaan van deze vriendenclub gevierd met optredens van de vroegere winnaars van het vriendenkransconcours. Robert Holl zingt Mahlers Kindertotenlieder, begeleid door het Concertgebouworkest; verder veel solerende leden van het Concertgebouworkest, Leo van Doeselaar achter het orgel en Arno Bornkamp op saxofoon.

Opera

Nabucco. Waan uzelf in het Jeruzalem van 600 jaar voor Christus. Paarden met strijdwagens, soldaten, een slavenkoor, brand. De International Donau Opera brengt met veel spektakel Verdi's opera 'Nabucco'. Marco Boemi, vorig jaar betrokken bij het muziekgala 'Pavarotti and friends', dirigeert op 21 november het orkest in de Rijnhal te Arnhem.

Cosí fan tutte. Opera Zuid speelt deze en volgende maand Mozart's opera 'Cosí fan tutte' in het zuiden van het land. Het Brabants orkest staat onder leiding van Uri Mayer, solisten zijn onder anderen Lieuwe Visser, Machteld Baumans, Geraldine McGreevy en Monique Scholten. Zaterdag 20/11 in Stadsschouwburg Eindhoven, 23/11 in Theater aan de Parade in Den Bosch, 25/11 in de Maaspoort in Venlo, 27/11 in Theater aan het Vrijthof in Maastricht, 30/11 in de Schouwburg in Tilburg, 4/12 Stadsschouwburg Heerlen, 7/12 Chassé Theater Breda, 9/12 in de Stadsschouwburg Utrecht, 11/12 in de Rotterdamse Schouwburg.

Kamermuziek

Renaud Capuçon. Violist Renaud Capucçn en pianist Frank Braley (voormalig winnaar het Koningin Elisabethconcours in Brussel) zijn door Franse en Oostenrijkse organisaties aangeprezen als rising stars. Daarom spelen zij woensdag 24 november in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Ze spelen werken van Ravel, Schubert, Bacri en Richard Strauss.

Jazz

Eric van der Westen. 'Me, Myself and I, The Music of Charles Mingus' is een project van bassist/orkestleider Eric van der Westen. Voor dit project hercomponeerden c.q. arrangeerden acht mensen uit de gecomponeerde en improvisatiehoek stukken van Mingus. Daaronder David Dramm, Martin Fondse, Jacques Palinckx en Paul Termos. Deze stukken, uitgevoerd door een 12-koppig ensemble o.l.v. Van der Westen, gaan morgenavond in première in Essen (Folkwang Hochschule). De eerstvolgende concerten zijn in Rotterdam (Jazz in Popular, zaterdag), Den Bosch (Muziekcentrum, zondag) en Amsterdam (BIM-huis, volgende week zaterdag. Daarna volgt tournee t/m 17 december.

Joey Baron speelt vanavond met zijn Down Home Band in het Amsterdamse BIM-huis. Met 'down home' duidt de Amerikaanse Meesterdrummer op de staat Virginia, waar hij geboren en getogen is. In de muziek die hij met deze groep brengt, klinkt de met rhythm & blues doorschoten muziek van Virginia door. Vandaar ook zijn keuze voor begeleiders die dat aankunnen, zoals Amina Claudine Myers op piano en zang en de superieure altsaxofonist Arthur Blythe. Bassist Tony Scherr completeert het gezelschap.

Dans

Nico. Ruim twee jaar geleden beleefde 'Nico' van het Scapino Ballet zijn première. De bijzondere samenwerking tussen componist/musicus John Cale, choreograaf Ed Wubbe en de groep Ice Nine (die de uitvoering van de muziek voor haar rekening nam) had een echte danshit als resultaat. 'Nico' gaat, terug van enkele buitenlandse tournees, vanaf 24 november in reprise (Zaandam, Zaantheater) en is aansluitend tot 20 april 2000 in een flink deel van het land te zien. T/m 21 december zorgt Ice Nine voor live begeleiding, terwijl van 6 t/m 10 december - alleen in de Rotterdamse Schouwburg - Frédérique Spigt live Nico-songs zingt in nieuwe door Ice Nine verzorgde arrangementen.

Holland Dance. Het Holland Dance Festival in Den Haag gaat zijn tweede week in. Vanavond is ondermeer 'Dubbelspoor' te zien, de remake die Beppie Blankert van haar stuk uit 1986 (muziek: Louis Andriessen, tekst: Samuel Beckett). Vrijdag en zaterdag staan The Trocks geprogrammeerd. Het Nederlands Ballet Orkest begeleidt live deze mannelijke prima-ballerina's, voor de liefhebbers van kunst, kitsch, ironie en parodie. Na Den Haag gaat de groep t/m 1 december op tournee door het land. Verder de komende dagen een solo van Bill T.

Jones ('The breathing show, 23 en 24/11); 'On time', geïmproviseerde dans van Michael Schumacher met medewerking van o.a. musicus Michael Vatcher, multitalent Katie Duck en danseres Cora Bos-Kroese (20/11); en Johan Greben met zijn nieuwste productie 'Achterkant: een opera in stilte' (23 en 24/11). Vanaf 24/11 is, tijdens de laatste dagen van het festival, spectaculair danstheater van de Israëlische groep Mayumana te zien in het voormalige zwembad De Regentes. Informatie en kaarten: 0900/0191.

Jeugd

Jules Deelder bewerkte 'Antigone' van Sophokles voor Fact. De klassieke dramatische kracht van het generatieconflict tussen Antigone en haar oom koning Kreon is gebleven, maar de berijming is geheel nieuw. Acht spelers dansen en acteren in een strijd op leven en dood. Te zien, vanaf zestien jaar, 18 t/m 20 november in Theater Zuidplein, Rotterdam, 22 november in de Stadschouwburg Eindhoven.

Jongerentheaterfestivals lijken als paddestoelen uit de grond te reizen. In de stad Groningen speelt t/m 20 november het festival 'Jonge harten' met theater en breakdance voor en door jongeren in het Grand Theatre. Op diverse locaties in Rotterdam zijn t/m 28 november voorstellingen te zien als John Leerdams 'Bijlmersoul', de jonge groep Dox met 'Bring my family back' en het nieuwe 'Red Dough' van Made in de Shade. Informatie respectievelijk: 050/3144644 en 010/4111055.

Samba Salad brengt een nieuw liedjesprogramma voor kleuters, 'Zingen zonder zijwieltjes', in de sfeer van een speelkamer. Dichter Theo Olthuis schreef een deel van de teksten over tanden wisselen, zwemmen zonder kurk en veters strikken. De nieuwe composities zijn geïnspireerd op Spaanse, Afrikaanse en Caribische muziek. Te zien 21 november in Theater Warenar, Wassenaar en 24 november in Tarwewijk, Rotterdam.

Hans & Chrietje. Liesbeth Coltof regisseerde bij Stichting Kroost 'De zaak Hans en Ghrietje'. Met het sprookje heeft de voorstelling over de gedegradeerde agent Willemse en zijn collega Hoekstra weinig te maken. Acteurs Servaes Nelissen en Thomas Coltof schreven de tekst en ontwierpen de vormgeving. Te zien, vanaf tien jaar, 18 t/m 20 november in de Toneelschuur, Haarlem, 23 en 24 november in Minnepoort, Leuven.

Jazzscool is een nieuwe groep van jonge dansers die theaterdans brengt van Jazz tot Rythm & Blues. 'Ready for take-off' is een programma met nieuw werk van Sam Watson en een eigentijds duet van de vernieuwende choreograaf Itzik Galili. Henny Kamerman, de artistiek leider van de opleiding Jazztheater- en Showmusicaldans, richtte Jazzscool op. Te zien, voor jong en ouder, 18 t/m 20 november in de Theaterschool, Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden