Concertmuziek

Nikolai Luganski heeft als Russisch pianist een vaste plaats gekregen op de Nederlandse podia; van hem verscheen onlangs een cd met pianoconcerten van Mozart, begeleid door het Radio Kamerorkest. Zondagmorgen om 11 uur treedt hij op in het Amsterdams Concertgebouw met een geheel aan Chopin gewijd programma.

De saxofoon krijgt in de symfonische wereld steeds meer weerklank. Dat wordt bevorderd door fenomenale spelers als het Raschèr Kwartet; het zet componisten aan tot scheppen. Het Residentie Orkest verzorgt op 16 april de wereldpremière van zo'n stuk, een concert voor sax-kwartet en orkest van Geert van Keulen (zelf basklarinettist in het Concertgebouworkest) met het Raschèr-viertal in de solorol. Ook een concert voor dezelfde formatie van de Nederlander Tristan Keuris komt tot klinken onder leiding van Jac van Steen. Dit concert voldoet beslist aan de Nuis-norm. Ter contrast werken van twee Finse componisten, Lindberg en Sibelius. De Raschèr-vier spelen op 19 april een recital in de kleine zaal van het Amsterdams Concertgebouw, waarbij de Nederlandse première van een concert voor sax-kwartet solo van Philip Glass.

Oude muziek

Philips II, den Coninck van Hispaengien, vormt het uitgangspunt in een programma door het Egidius Kwartet op 15 april in de Lutherse kerk te Gorkum (20.15 uur), op 16 april in de Pieterskerk te Utrecht (20.15 uur) en in de Waalse kerk te Haarlem (20.15 uur). De allerkatholiekste koning zou natuurlijk gruwen van het feit dat muziek te zijner ere klinkt in 'ketterse' kerkgebouwen. Het kwartet, met vocalisten die zich vooral toeleggen op oude muziek zoals de altus Peter de Groot, is voor de gelegenheid uitgebreid tot zangsextet.

Griselda is de titel van een opera door Antonio Maria Bononcini (1677-1726). Het verhaal over een boerendeerne die door de koning van Sicilië tot bruid wordt uitverkoren, maar op haar kwaliteiten wordt getest (op wrede wijze zelfs) om het hof te overtuigen, dat verhaal was immens populair bij het theaterpubliek. Liefst vijftien componisten maakten er een opera van, onder wie Scarlatti. 'Griselda' van Bononocini zit volgens dirigent Jos van Veldhoven vol virtuoze vocale partijen. Hij presenteert het werk met zijn Utrechts Barok Consort en solisten als Anne Grimm en Cécile van de Sant. Te beleven op 16 april in Utrecht (Geertekerk, 20.15 uur) en op 17 april in Amsterdam (Waalse kerk, 20.15 uur).

Religieuze muziek

De Sneker Cantorij zingt op 17 april, 20.15 uur in de St Jacobuskerk in Den Haag (Parkstraat) onder leiding van Bob Pruiksma onder meer 'Rejoice in the Lamb' van Britten en de 'Missa solemnis' voor dubbelkoor van Hendrik Andriessen. Op 18 april zingen de Friezen tijdens de hoogmis de Mis in Es voor dubbelkoor van Joseph Rheinberger.

De Nova Schola onder leiding van Wim van Gerven zingt gregoriaanse vespers op 17 april, 15 mei en 12 juni in de Obrechtkerk (Obrechtstraat achter Concertgebouw) te Amsterdam, om 17 uur.

De Matinen Cantorij onder leiding van Wim Kloppenburg belicht psalm 23 aan de hand van diverse composities (onder meer van Sweelinck, Homilius en Adriaan Schuurman) op 18 april in een cantatedienst in de Kruiskerk te Amstelveen (Van der Veerelaan 30); aanvang 19 uur.

De Himlische Cantorey (een kwintet van oude-muziekspecialisten) zingt op 20 april in de Pieterskerk te Leiden een programma met werken van Byrd, Schütz en tijdgenoten, en organist Thomas Zerer vertolkt muziek van leerlingen van Sweelinck op het Hagerbeer-orgel.

Orgel

Agenda: In Assendelft (herv-ger. kerk, Dorpsstraat 364) bespeelt Jan Jongepier op 16 april om 20 uur het door Flentrop gerestaureerde orgel van Bakker & Timmenga (1896). Gratis. In Delft concerteert David van der Vlies op het Bützorgel van de Nieuwe kerk aan de Markt: Bach, Duruflé, Mendelssohn. Aanvang 15.30 uur; toegang 3 gld. In Groningen speelt Elly Kooiman op 21 april, 20 uur in de Martinikerk een programma met werken van componisten uit de tijd van de Groningse humanistenkring (1469 - 1625). Om 19 uur geeft Cor Edskes daarover een lezing, o.a. over de betekenis van Rudolf Agricola.

Jazz

Bud Shank. De in 1926 geboren Amerikaanse altsaxofonist Bud Shank is één van die vergeten helden uit de jazz. Na in de bigbands van Charlie Barnett en Stan Kenton gespeeld te hebben, vervulde hij in de jaren vijftig een belangrijke rol in de West Coast Jazz. Hij speelt vanavond met het trio van Misha Mengelberg, Han Bennink en Ernst Glerum in het Amsterdamse BIM-huis. Een dag later is hij in het BIM-huis te gast bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Volapuk. De Franse groep Volapuk kan gezien worden als een voortzetting van de legendarische jaren tachtig-'avantrock'-groep Etron Fou Leloublan. Drummer Guigou Chenevier maakte daar lange tijd deel van uit. In 1993 startte hij Volapuk met (bas)klarinettist Michael Mandel en cellist Guillaume Saurel. Tegenwoordig is het een kwartet met violist Takumi Fukushima. De bijzondere instrumentatie en de eigenzinnigheid van Chenevier en de zijnen staat garant voor een plezierig avondje muzikaal avontuur. Maandag in Eindhoven (jazzcafé Wilhelmina), volgende week donderdag in het Amsterdamse BIM-huis.

José Koning is de kampioen van de Braziliaanse (jazz)muziek. Vroeger deed ze dat met haar band Batida, de laatste tijd onder de naam José Koning E Grupo. Daarmee brengt ze het programma 'Dois Mundos' (Twee Werelden): in Zoetermeer (Stadstheater, vanavond), Terneuzen (Zuidlandtheater, 17 april), Alphen a/d Rijn (Parktheater, 23 april).

Dans

Uwe Scholz is sinds 1991 leider van het Leipziger Ballett, dat hij omvormde tot een bruisend internationaal gezelschap. Maar Scholz (1958) is ook de maker van inmiddels meer dan 90 balletten. Deze week maakt Nederland voor het eerst kennis met zijn werk. Op 15, 17 en 18 (matinee) april zijn in het Amsterdamse Muziektheater drie van zijn balletten te zien. Het recente 'Klassische Sinfonie' (muziek Prokofjev), en twee oudere stukken, 'Suite nr.2' en Klavierkonzert nr.3' (beide Rachmaninov).

Springdance. Afgelopen dinsdag ging het festival Springdance van start. In het uitgebreide programma, dat tot en met 25 april duurt, veel aandacht voor de moderne klassieker 'Sacre du Printemps' (Nyinsky/Stravinsky) en voor het werk van Anne Teresa De Keersmaeker. Behalve dans uit alle westerse windstreken zijn uiteraard ook de Nederlanders aanwezig, onder meer Anouk van Dijk, RAZ/Hans Tuerlings, Leine & Roebana, Nanine Linning. Informatie: 030/2332032.

Voorjaarsontwaken. Ieder voorjaar presenteert het Haagse Korzo theater de jongste generatie choreografen. Dit jaar gaat het om Daniela Graça, Andra Perrin, Uri Ivgi, Antonio Paiva de Souza, Paula Vasconcelos en Karin Levi. Van 15 tot en met 17 april, steeds om 19.30 uur.

Johan Inger. Vanavond gaat in het Danstheater in Den Haag het vierde NDT I-programma van dit seizoen in première. Er is nieuw werk van Johan Inger: 'Hurry Slowly', een collage voor een danserer en een danser op muziek van Susato, Pürt en Telemann. Verder bevat het programma werk van Kylian ('Sweet dreams'), Van Manen ('Fantasia') en Lightfoot ('Shangri-la'). Tot en met zaterdag in Den Haag, op 20, 21 en 23 april in Het Muziektheater Amsterdam.

Wereldansfestival 1999 vindt plaats op zondag 18 april in het Rotterdamse Theater Zuidplein. Onder het motto 'We zijn allemaal anders' treden groepen uit onder meer Indonesië, Koerdistan, Griekenland, Portugal, Turkije en India op. Er worden workshops gehouden en er zijn informatiestands. Het festival duurt van 11.00 tot 19.00 uur. Informatie: 010/4361366.

Jeugd

Tweetakt. Liefhebbers van het jaarlijkse 'Kunst jr. festival' moeten dit jaar de grens over naar Antwerpen. Onder de nieuwe naam 'Tweetakt' is het landelijke kunstenfestival voor kinderen en jongeren een fusie aangegaan met het Vlaamse buurland. Kunst, stedelijkheid en de beeldenstorm in de laat-twintigste eeuw vormen de leidraad in deze 'Tweetakt'. Van 17 t/m 22 april speelt op diverse Antwerpse locaties een immens aantal theater-, muziek- en dansvoorstellingen. Aanraders zijn onder meer 'Het Scheldeconcert', de basketball-opera 'Hot Hands', een eigenzinnige stadswandeling langs locatieprojecten en de voorstelling 'Geitenjong' van Stella Den Haag. Informatie: 32-(0)32028360.

Ereprijs. Musicus Han Reiziger presenteert in het Huis voor Schoone Kunsten in Apeldoorn het slotconcert van 'De ereprijs', een compositieproject voor jongeren. Jongeren met het vak muziek in het eindexamenpakket mochten een nieuw muziekstuk componeren voor een professioneel ensemble. Een selectie uit de explosie van nieuwe muziek wordt tijdens het concert op 18 april ten gehore gebracht. Reserveren: 055-5220870.

Woorden dansen in mijn hoofd, het thema van de landelijke poëziewedstrijd is zo aangeslagen dat bijna 40 000 kinderen een gedicht instuurden. Op 17 april reikt Klokhuis-presentatrice Monique Hagen in Het Land van Ooit, te Drunen, de prijzen uit. ook maakt cabaretier Paul van Vliet dan de UNICEF Poëzieprijs bekend. De winnende gedichten zijn verzameld in de gelijknamige bundel. Informatie: 0416-373019.

Dido is een theaterbewerking van het gelijknamige boek van de Braziliaanse schrijfster Sonia Hirsch. De sjamaan Dido komt vanuit het magische oerwoud van het Amazonegebied voor het eerst terecht in een drukke stad. In een doolhof van straten leert hij de zuigende werking en de harde verleidingen van de stad kennen. 'Dido', vanaf zes jaar is te zien op 18 april in Plaza Futura, Eindhoven en 21 april in het Stadstheater, Zoetermeer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden