Concertmuziek

Koninginnedag betekent dat het Residentie Orkest 'majesteitsmuziek' maakt. Enige relatie met de nationale feestdag rond de koningin heeft het programma op 30 april om 20.15 uur in de Anton Philipszaal Den Haag niet, of ziet iemand verband tussen de koningin en de ouverture 'De getemde feeks' van Johan Wagenaar? Interessant is een ander Nederlands werk: de Hymne voor viool en orkest van Alphons Diepenbrock met de talentvolle 21-jarige Janine Jansen als soliste. Zeer bijzonder is het Concert voor coloratuursopraan (die als een instrument op klanken zingt) en orkest van de Russische componist Reinhold Glière (vorige eeuw). Aangezien de Haagse componist Voormolen nooit een orkestwerk 'De Linden van het Voorhout' schreef, moet het Residentie Orkest voor een lommerrijk besluit de 'Pijnbomen van Rome' van Respighi inzetten. Ook mooi. Jevgeni Svetlanov dirigeert; herhaling 2 mei om 14.15 uur.

Chailly en Pollini, twee Italiaanse topmusici verenigen zich met het Concertgebouworkest in het pianoconcert van Schumann; na de pauze volgt Mahlers eerste symfonie. Vanavond en zaterdagavond in het Amsterdams Concertgebouw, 20.15 uur.

Barokmuziek

The Messiah van Hündel klinkt op 1 mei om 20.30 uur in Concertzaal Tilburg, op 2 mei om 14.15 uur in het Amsterdams Concertgebouw en op 3 mei om 19.30 uur in de Oosterpoort te Groningen uit de instrumenten en kelen van het Engelse barokorkest The Symphony of Harmony en het koor The Sixteen onder leiding van Harry Christopher.

The Watermusic van Hündel en zijn Vuurwerk-muziek, samen met de suite uit 'Les Boréades' van Rameau vult een concert door The King's Consort onder leiding van Robert King op 29 april in de Anton Philipszaal Den Haag; 20.15 u.

Vivaldi (diverse vioolconcerten) en Locatelli (o.a. een Lamento) zijn de componisten op het programma dat de Amsterdamse Bach Solisten spelen op 1 mei in Enschede, Grote kerk, 20 uur, op 2 mei in Amsterdam, Waalse kerk, 15 uur, op 8 mei in Utrecht, Geerteker, 20.15 uur en op 9 mei in Leiden, Stadsgehoorzaal, 20.15 uur.

Michael Chance en Emma Kirkby in aria's en duetten uit opera's van Hündel; dat wordt vocaal smullen in de Beurs van Berlage op 2 mei om 20.15 uur.

Orgel

Lien van der Vliet speelt vanavond om 20.30 uur in de Sint Bavo-kathedraal te Haarlem een programma geheel gewijd aan de orgelwerken van Ton Bruynèl. Deze vorig jaar overleden componist verdiepte zich door zijn hele scheppende leven heen op de mogelijkheden van de elektronische klankproductie. Bruynèl combineerde in vier werken het orgel met klanksporen: in 'Reliëf' uit 1964, 'Arc' (1966), 'Kolom' (1986) en 'Dust' (1992). Lien van der Vliet, toegewijd vertolkster van nieuwe orgelmuziek, noemt Bruynèls werk aktueel, eigenzinnig en niet vrij van een zekere ironie. Over 'Dust' (stof) schreef Bruynèl: 'Als mijn werkster in Spanje mijn vleugel afstofte en met een doek over de toetsen ging, dan klonken er kleine ongekontroleerde klusters van hele en halve toonsafstanden. Prachtig, riep ik. Dan lachte ze en liet haar ene tand zien. Zo moet dit stuk klinken, als een ode aan de vergankelijkheid.'

Bach & Bijbel heet een serie van 22 concerten die iedere woensdag te beluisteren zijn tussen 12.15 en 13.30 uur in de hervormde kerk te Den Bosch. Die ligt in de binnenstad (Kerkstraat 20) niet ver van de Sint Jan. Jacques van den Dool speelt er vanaf 5 mei tot en met 29 september alle stukken die Bach voor orgel schreef rond bijbelteksten die hem inspireerden. Dat zijn welgeteld 276 composities, waarvan sommige met koor. Op 5 mei opent de serie met Preludium en Fuga in C BWV 531, en op 29 september klinkt als laatste de Fuga in Es BWV 552, het slot van de Grote Orgelmis. Per concert komen er zo'n tien werken tot klinken op het Bütz-orgel. Allemaal gratis te beluisteren.

Het Willibrord-orgel, gebouwd door de firma Adema, in de St Bavo-kathedraal te Haarlem (Leidsevaart 146) is weer iedere zaterdag tot en met 25 september, aanvang steeds 15 uur, speelplaats voor een keur aan organisten die zich dit seizoen vooral richten op werken van Engelse componisten als Howells, Vaughan Williams en Stanford, maar ook op Tournemire en Andriessen. Zaterdag om 15 uur de Gentse organist Krist Seynhave met 'Ad nos' van Liszt en de 6e symfonie van Widor. Gratis.

Agenda. Gorinchem, Grote kerk, 30 april, 20 u: Jan Bonefaas. Delft, Nieuwe kerk, 1 mei, 15.30 u: Arjan Versluis, met gitarist Brian Kruit. Berne Heeswijk, Abdijkerk, 2 mei, 16 uur: eerste concert dit seizoen door de Antwerpse organist Jan van Mol, met het kamerorkest Musica Ducis, met Hündel en Van den Bosch. Toegang 12,50 gld. Delft, Maria van Jessekerk, 2 mei 16 uur: Petra Veenswijk met Hendrik Andriessen en Flor Peeters. Gratis. Dordrecht, Grote kerk, 5 mei, 20 u: André Keijzer met onder meer Franck, Cor Kee, Rheinberger en Jan Zwart ('Fantasie all marcia over het Wilhelmus').

Jazz

Duke Ellington is wellicht de allergrootste jazzcomponist van deze eeuw. Vanavond wordt zijn honderdste geboortejaar gevierd in de Anton Philipszaal Den Haag met optredens van het Dutch Jazz Orchestra, de Bigband van het Koninklijk Conservatorium en de Dukes of Swing. 'Duke's Birthday' begint om 22.30 uur.

Masha Bijlsma heeft een nieuwe cd ('Profile') en viert dat met enkele concerten. Vanavond met haar Masha Bijlsma Band in de Harmonie te Leeuwarden.

Rhythm'n blues-liefhebbers kunnen zaterdag terecht in de Oosterpoort in Groningen. Op vijf verschillende podia zijn optredens van veertien bekende en minder bekende bluesartiesten uit binnen-en buitenland. Daatussen Southside Johnny, Walter Trout, Hezekiah Early, Susan Tedeschi en Andre Williams & The Countdowns.

Wereldmuziek. In de inmiddels roemruchte Music:World Series-sessies in het Utrechtse SJU-huis, vindt zondagavond de achtste ontmoeting plaats tussen 'twee vertegenwoordigers van de Noord-Indiase muziektraditie' (sitarspeler Surojeet Das en tablaspeler Sandip Bhattacharya) en 'twee muzikale Hollandse koeienjongens' (violist Jasper le Clerc en bassist Tjitze Vogel). Het verwachte resultaat: muzikale 'indianenverhalen van het Euraziatische continent'.

Jeugd

De Appel brengt de familievoorstelling 'De Dood van de koning'. Shakespeare's klassieker 'Macbeth' ontspint zich in deze bewerking van Hubert Fermin vanuit een verfrissende invalshoek. Zes eigentijdse figuren komen samen op een verlaten plek en laten zich meeslepen door een oud verhaal over goed en kwaad. Ze raken verstrikt tussen de griezelige en grappige figuren van dit spookverhaal. Vanaf 8 jaar. Tot en met 9 mei dagelijks te zien in het Appeltheater, Den Haag.

Bas Zuyderland maakt levendige voorstellingen met een eigenzinnige thematiek. In zijn nieuwe jongerenvoorstelling 'Vitas' stelt hij de vraag 'Wat is vrijheid?' Vitas is een Russische thriller rond de KGB en de dood van de Litouwse fotograaf Vitas Luckus. Vitas, zijn vrouw en een KGB agent geven ieder hun visie op het verhaal. Vanaf 14 jaar. Te zien op 1 en 2 mei in het Sirkeltheater, Sittard.

In 'Molière' van het Stuffed Puppet Theatre stapt de beroemde Franse schrijver in zijn eigen stuk 'De Ingebeelde zieke'. Terwijl hij de komische rol speelt van een hypochonder, wordt hij getroffen door een fatale beroerte. Acteur Neville Tranter speelt in deze voorstelling samen met levensgrote poppen. Vanaf 15 jaar. Te zien op 29 april in 't Beest, Goes, op 1 mei in het Chassétheater, Breda en 2 mei in Maaspoort, Venlo.

Als Jannie Julia geen zin meer heeft in de ruzies van haar vader en moeder trekt ze zich terug in de blauwe stoel op zolder. Zo ontsnapt ze samen met haar beer en poppen aan de realiteit en beleeft ze grootse avonturen. Teatro Mungango liet zich voor 'De Blauwe Stoel' inspireren door het gelijknamige boek van Imme Dros. Vanaf vier jaar. Te zien op 1 mei in Theater Pierrot, Den Haag en 2 mei in de Schouwburg Arnhem.

Spelen met spellen. Wie meer wil weten over de historie van bekende spelletjes kan terecht in twee musea. De tentoonstelling 'Spelen met spellen' laat zien dat een Indiase keizer al eeuwen geleden fanatiek 'Mens-erger-je-niet' speelde met zijn hofhouding. Bezoekers van deze expositie over het bordspel, in het Museum van de Twintigste eeuw in Hoorn, kunnen de spelletjes ook op cd rom meespelen. In Museum Dorestad in Wijk bij Duurstede is de tentoonstelling 'Om het spel en de knikkers' te zien, over de traditie van spelen en sporten als beugelen, kaatsen en schaatsen.

Dans

Het Nationale Ballet heeft een nieuw reis-programma. Het bevat ouder werk van Hans van Manen - het duet 'Twilight' uit 1972, muziek John Cage - en van de Amerikaanse Twyla Tharp - 'In the upper room', 1986, op muziek van Philip Glass. Een nieuw stuk is 'Psychic whack', het eerste ballet van Nationale Ballet-danser David Dawson voor het gezelschap. Dawson liet zich inspireren door het werk van Marius Petipa. Hij gebruikt een aantal belangrijke karakters uit de grote klassiekers: de Zwarte en de Witte Zwaan uit 'Het Zwanenmeer', de Suikerfee uit de 'Notenkraker' en Aurora uit 'The sleeping beauty'. Thom Willems componeerde de muziek.

La La La Human Steps, de fameuze Canadese dansgroep, geeft vanavond in het Muziektheater Amsterdam om 20.15 uur de laatste voorstelling van 'Salt', een reidans bestaande uit louter pas de deux. De ontwerper van deze acrobatische dansduetten is de artistiek leider van het gezelschap, Edouard Lock. Hij mengt er filmbeelden doorheen en zet er muziek van David Lang en Kevin Shields onder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden