Concertmuziek

Oud-violist nu dirigent Jaap van Zweden is de partner voor violiste Isabelle van Keulen in hét vioolconcert dat zij beiden kunnen dromen: van Beethoven. Op 19 mei in Muziekcentrum Enschede, op 20 mei in de Nieuwe Buitensociëteit Zwolle en op 21 mei in de Leeuwenbrug Deventer met het Orkest van het Oosten; na de pauze Prokofjevs vijfde symfonie.

Saxofonist Arno Bornkamp is tweemaal solist bij het Noordhollands Philharmonisch Orkest, op 15 mei in Haarlem Concertgebouw en 16 mei in Alkmaar Theater De Vest. Bornkamp speelt 'Diversions' van de Amerikaan Morton Gould, en 'Scaramouche' van Milhaud. Met het gevarieerde programma introduceert het N.P.O. een Nederlands dirigent die in het buitenland opbloeide: Mathis Dulack.

Estland staat vanavond centraal in een concert door het Residentie Orkest geleid door een dirigent van Estische afkomst, Paavo Jürvi, zoon van Neeme Jürvi. Hij verzorgt met de Estische cellist David Geringas de wereldpremière van een concert voor cello en orkest van Lepo Sumera. Het ontstond uit een opdracht van het Residentie Orkest. Ook klinkt een 'Hommage aan Sibelius' van Erkki-Sven Tüür, een Nederlandse première. Met de veelgespeelde vijfde symfonie van de Rus Prokofjev zijn de concertgangers weer op bekend terrein. In de Anton Philipszaal, 20.15 uur.

Schubert, (zowel diens derde symfonie als psalm 123) Britten (Soirées musicales), Fauré (Messe basse) zijn de bekendste namen en werken op een programma door het New European Orchestra. Een normaal geheel, door weer een nieuw orkest met jongeren uit Europa. Zou je kunnen horen dat ze christen zijn? Want dat is de opzet van het N.E.O.: ,,musici die uiting geven van de vreugde en de hoop die ze ervaren in hun relatie tot God en waarin ze anderen willen laten delen'', aldus het persbericht. Te horen op 15 mei, 20 uur in de Oude kerk te Veenendaal. Gratis.

Muziektheater

De tweede reis was een kunstzinnig randje tijdens de Gay Games in 1998. Deze eenacter-opera van Joost Kleppe op een gedicht van Jacob Israel de Haan krijgt vandaag en morgen nog opvoeringen om 20.30 uur in de Doelenzaal (Kloveniersburgwal 87) Amsterdam. Samen met een bloemlezing uit diverse opera's op het thema 'afscheid'.

Benvenuto Cellini is de naam van een beroemd beeldhouwer (1500 - 1571) uit de Renaissance, maar ook de titel van een opera over die kunstenaar. Hector Berlioz (1803 - 1869) zag in de eigenzinnige artiest een verwante geest, want ook Berlioz streefde in zijn dagen, de Romantiek, naar nieuwe artistieke expressie. Centraal in de opera staat het gieten van een beeld dat de klassieke held Perseus voorstelt, in opdracht van de paus, aan wiens hof Cellini werkte. Liefde speelt ook een belangrijke rol, én een moord. Grootse stof waar Valery Gergjev goed raad mee zal weten in twee uitvoeringen door het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en stevige solisten uit Rusland, Italië en Nederland. Morgen als Matinee in het Amsterdams Concertgebouw (14 uur), en zondag om 16 uur in de Rotterdamse Doelen.

Orgel

Olivier Messiaen behoort tot de componisten die organist Willem Tanke na aan het hart liggen. Op 18 mei verzorgt hij in de Dom te Utrecht de eerste avond in een serie van drie over de componist. Opvallend: de organisator is Theater Kikker dat zich ook bekommert om eigentijdse orgelmuziek. Dinsdag speelt Tanke de 'Meditaties over het mysterie van de Heilige Drie-eenheid' uit 1969, gekenmerkt door vanuit het gregoriaanse ontwikkelde modi, Indiase ritmen, en geluiden ontleend aan de vogelwereld. Aanvang 20.30 uur; toegang 10 gld.

De Burgerzaal in het stadhuis van Rotterdam (aan de Coolsingel) bezit een fraaie akoestiek én een speciaal voor die ruimte gebouwd orgel van Standaart. Vrijwel niemand heeft daar weet van. Stadsorganist Geert Bierling brengt daar verandering in. Op 17 mei concerteert hij er samen met Henk de Graaf, solo-klarinettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, om 12.45 uur. Volgende lunchconcerten zijn op 31 mei, 14 juni en 28 juni, steeds met een solist uit het R.Ph.O. er bij.

Jos van der Kooy leidt op zaterdag 29 mei een tocht langs orgels in de Zaanstreek onder auspiciën van de Stichting Orgels in de Zaanstreek. Er kan gebruik worden gemaakt van een bus (kosten 15 gulden) en/of van een lunch (19,50), waarvoor men zich moet opgeven, uiterlijk 15 mei, tel. 075 - 6175168. De rondreis op 29 mei begint om 10.30 uur bij de Zuidervermaning in Westzaan waar een instrument van Verhofstad tot klinken komt. Om 11.30 uur wordt de Grote kerk te Westzaan (Flaes-orgel) bezocht. Om 14.30 uur is de Westzijderkerk te Zaandam (Duyschot) aan de beurt en om 15.30 uur de Bonifaciuskerk te Zaandam (Mitterreither). Om 16.15 uur is daar vesperviering. Deelname kost 13,50.

Agenda. DELFT, 15 mei, Nieuwe kerk, 15.30 u: Arjan den Ouden en Riitta Koljonen fluit. DEN HAAG, 13 mei, Grote kerk, 20.15 u: Ben van Oosten. ETTEN-LEUR, 16 mei, Raadzaal (Jacobus Zeemans-orgel), 15.30 u: Harald Vogel met o.a. Weckmann, Böhm en Bach. GOUDA, 13 mei, Grote kerk, 16.30 u: Christiaan Ingelse. HAARLEM, 15 mei, St Bavo-kathedraal, 15 u: Nico Waasdorp met Andriessen, Franck, Tournemire. LEENS, 15 mei, Petruskerk, 20.15 u: Harald Vogel met o.a. Buxtehude en Bach. NAARDEN, 13 mei, Grote kerk, 20.15 u: Jaap Kroonenburg met Nederlandse werken.

Jazz

String 'em up. Snaarinstrumenten en -installaties, geïmproviseerde muziek en performance-achtige situaties, dat alles komt vrijdag, zaterdag en zondag aan bod tijdens het String 'em up-festival op de Rotterdamse podia van V2-organisatie en Dodorama. Initiator van het festival is Jon Rose, snarenvirtuoos en improviserend musicus. Aan het gebeuren werken musici mee uit binnen- en buitenland. Onder hen sample-artiest Bob Ostertag, celliste Frances Marie Uitti, toetsenman Cor Fuhler en violiste Mary Oliver. Een hoogtepunt belooft te worden 'Techno mit Storungen', een ontmoeting tussen improvisatie en techno-klanken, zaterdag in Dodorama. Voor meer informatie 010-4767832 en 010-2067272.

Tim Berne's kwartet 'Bloodcount' biedt de luisteraar geen eenvoudige kost. Af en toe is het net een kolkende massa, een oceaan van geluid met torenhoge golven. Berne's muziek is een merkwaardige combinatie van strenge structuren en volkomen vrije improvisaties, die volstrekt natuurlijk in elkaar overvloeien. Berne (altsax) bereikt dat resultaat samen met tenorsaxofonist/klarinettist Chris Speed, bassist Michael Formanek en slagwerker Jim Black. Maandag in Jazzcafé Wilhelmina in Eindhoven.

Horsthuis. Een halfjaar geleden speelden altviolist Maurice Horsthuis, cellist Ernst Reijseger en bassist Ernst Glerum voor het eerst in een kleine tien jaar weer samen als het Amsterdam String Trio. De gelegenheid? Horsthuis' vijftigste verjaardag. De musici vonden elkaar in oude en nieuwe, speciaal voor het reünieconcert geschreven, stukken en legden elkaar als vanouds het vuur aan de schenen. Er werd op topniveau gespeeld, waarbij de geschreven noten herhaaldelijk uitnodigden tot spitse improvisatorische excursies. Vanavond gebeurt dat opnieuw in het Amsterdamse BIM-huis.

Dans

HNB Workshop. De jaarlijkse workshop van Het Nationale Ballet vindt dit jaar op 19 en 20 mei plaats. Drie dansers van HNB debuteren met hun bijdrage aan deze workshop voor jong talent: Laura Benningshof, Janusz Madej en Enrico Mathis. Verder wordt er nieuw werk gedanst van een aantal HNB-dansers dat al eerder in dit kader debuteerde en van een viertal choreografen dat niet aan het gezelschap verbonden is. De workshop is in de Amsterdamse Doelenzaal aan de Kloveniersburgwal, beide dagen om 20.00 uur.

Rosas. In het Brusselse Lunatheater (Sainctelettesquare 20) is het gezelschap van Anne Teresa de Keersmaeker nog twee dagen te gast, op 14 en 15 mei. Rosas danst 'I said I' (waarbij de muziek live wordt uitgevoerd door het Ictus ensemble en dj Grazzhoppa) en 'Zelfbeschuldiging'. Dit laatste stuk is gebaseerd op een gelijknamige tekst van Peter Handke uit 1967.

Raz. In zijn zestiendelige serie gebaseerd op de controversiële Italiaan Gabriele d'Annunzio is Hans Tuerlings aangeland bij '... delle Relique /casa del sogno'. Het stuk, dat tijdens het afgelopen Springdancefestival zijn première beleefde, is dezer dagen behalve in Florence (17 mei) te zien in Laktheater Leiden (19 en 20 mei) en Lantaren/Venster in Rotterdam (21 en 22 mei).

Jeugd

De boeken van Paul van Loon jagen kinderen al jaren de stuipen op het lijf, met verhalen over weerwolven in de klas, vampiers onder je bed en spoken in je hoofd. Nog veel enger is het om zelf in de donkere Griezelbus van de weerwolf Onnoval uit zijn boeken te stappen. 'De Griezelbus' speelt van vandaag en morgen als locatievoorstelling in een stadsbus vol kwelgeesten. Het publiek kan instappen voor Theater Bellevue in Amsterdam. Maar of je er heelhuids weer uit komt? Informatie: 020-4080443.

Quasimodo, de gebochelde vondeling uit de wereldberoemde klassieker van Victor Hugo, zingt en danst nu ook in het theater. Opus One brengt na het succes van 'De Trullenhoedster' van Marten Toonder, de 'Klokkenluider van de Notre Dame', met een tekst van Coot van Doesburgh. De regie is wederom in handen van musical-gigant John Yost. Te zien op 14 mei in de Stadsschouwburg, Arnhem, op 15 mei in Theater de Lievekamp, Oss, 16 mei in de Stadsschouwburg Sittard en 19 mei in het Chassétheater, Breda. Tournee t/m mei 2000. Informatie: 020-6125034.

Het Allard Pierson museum laat kinderen kennismaken met de Goden uit het oude Egypte, Griekenland en het Romeinse Rijk. Verhalen, beelden en wandschilderingen over Zeus, Hera, Jupiter of Neptunus brengen de wereld in het oude hemelrijk tot leven. De tentoonstelling 'Grote Goden' is speciaal ontwikkeld voor kinderen. Er zijn rondleidingen en activiteiten als een tekenwedstrijd of verkleedpartij. Oude Turfmarkt 127 in Amsterdam. Informatie: 020-5252556.

Het oogstrelende Scheveningse museum 'Beelden aan Zee' brengt voor kinderen 'Het Verborgen Museum', een ontdekkingstocht door de architectuur van het gebouw en de vaste collectie beelden en schilderijen. Een boekje, met plattegrond, foto's en opdrachten wijst kinderen de weg. Harteveltsraat 1, Scheveningen. Informatie: 070-3687371.

In Jeugdtheater De Krakeling is de tentoonstelling 'Desperately seeking Entim' te zien. Entim is het verzonnen jeugdvriendje van schilderes Semiramis. In een veertigtal schilderijen blikt ze terug op de Entim uit haar jeugd in Turkije en fantaseert ze over Entim als volwassen man. Op 18 mei leert Semiramis kinderen schilderen met 'Tempera', verf van eieren, pigment en water. Dezelfde dag brengt de Turkse illusionist Sermet Erkin een muzikale goochelvoorstelling. Nieuwe Passeerdersstraat 1, Amsterdam. Informatie: 020-6245123.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden