Concertmuziek

Bij de Vlaamse Opera deed hij al eens 'Rigoletto' en bij de Nationale Reisopera 'Un ballo in maschera'. Lawrence Renes zal nu voor de eerste keer Verdi's Requiem dirigeren met het Gelders Orkest. Izabella Klosinska, Dagmar Peckova, Stuart Neill en Zelotes Edmund Toliver zingen de solistenpartijen en voor de belangrijke koorpartij heeft Daan Admiraal het Philharmonisch Koor Toonkunst Rotterdam ingestudeerd. Vanavond Nijmegen De Vereeniging, 27 februari Rotterdam De Doelen, 28 februari Arnhem Musis Sacrum en 2 maart Utrecht Vredenburg.

Orgel

Orgel en poëzie. Het Geertecentrum van de Remonstrantse Gemeente Utrecht organiseert een concert onder de titel 'Orgel en poëzie'. De gedichten van Paul van Ostaijen zijn het uitgangspunt geweest bij het samenstellen van het programma. De poëzie treedt in wisselwerking met orgelmuziek van Sweelinck, Pürt en organiste Gonny van der Maten, die ook zal improviseren. Alt Barbara Tetenberg zal haar medewerking verlenen. Op vrijdag 26 februari in de Utrechtse Geertekerk. Aanvang 20.00 uur, toegang 10,- (info: 030/2340198).

Oude muziek

Originele versieringen. Op 3 maart stelt de nieuwe Opera Seria Foundation (OSF) zich in het Amsterdamse Concertgebouw voor. Begeleid door het barokorkest Orchestra Seria zullen Emma Kirkby, Xenia Meijer en Derek Lee Ragin aria's en duetten laten horen van met name Johann Adolf Hasse (driehonderd jaar geleden geboren). De OSF stelt zich ten doel om de barokke muziek uit te voeren met de originele en gereconstrueerde 18de-eeuwse versieringen en hoopt zodoende met de juiste zangers spetterende concerten te geven.

Moderne muziek

Schönberg. Het Schönberg Kwartet begint aanstaande zaterdag aan een serie van vier concerten waarin de complete werken voor strijkers van Arnold Schönberg aan bod komen. Op het programma van het eerste concert staan het strijkkwartet in D, de Kammersymphonie op. 9 in de pianokwintetversie van Webern, het strijktrio op. 45 en de Ode to Napoleon Bonaparte voor piano, strijkkwartet en declamator. Medewerking wordt verleend door Michael Grandage en Sepp Grotenhuis (piano). In Den Haag Nieuwe Kerk, aanvang 20.15 uur, toegang 35,-. (Info: 070/3609810).

Vocale muziek

Berganza cum cello. Een van de schaarse optredens die de Spaanse mezzo-sopraan Teresa Berganza nog geeft, zal op woensdag 3 maart plaatsvinden in de kleine zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Zij wordt dan begeleid door het Cello Octet Conjunto Ibérico onder artistieke leiding van Elias Arizcuren. Het concert (en een deel van het programma) is een soort herhaling van het optreden dat Berganza een paar jaar terug met de acht celli in de grote zaal gaf. Op het programma 'Cançiones populares' van Nin, 'Poema en forma de cançiones' van Turina en De Falla's 'Psyché' en 'Siete cançiones populares españolas'.

Stabat Mater. Stabat Mater-composities gelden met die van de Requiem-tekst als de populairste onder de vocale muziek. Het Stabat Mater van Pergolesi is veruit het meest bekend, maar er bestaan meer opmerkelijke zettingen. Het Groot Omroepkoor heeft nu het Stabat Mater van Antonin Dvorák op het programma genomen. Het koor wordt begeleid door het Radio Symfonie Orkest onder leiding van Eri Klas. Solisten zijn Christine Brewer, Petra Lang, Albert Bonnema en David Wilson-Johnson. Zaterdag in Utrecht Vredenburg en zondag in Amsterdam Concertgebouw.

Muziektheater

Haydn op de maan. Bij Opera Zuid gaat zaterdag een nieuwe productie van Joseph Haydns 'Il mondo della luna' (De wereld van de maan) in première. Gebaseerd op een toneelstuk van Goldoni is het werk een van Haydns populairste opera's. Het Limburgs Symfonie Orkest staat onder leiding van David Jones, regie is van de Spanjaard Calixto Bieito. Hoofdrollen zijn er voor Jamie McDougall, Xenia Meijer en Adele Eikenes. Zaterdag Maastricht Theater aan het Vrijthof, 2 maart Sittard Stadsschouwburg, 4 maart Breda Chassé Theater.

Jazz

Low Motion. Laat Wiro Mahieu zich de laatste tijd in tal van ensembles kennen als een bassist van opmerkelijke klasse, de plaats om te schitteren is voor hem met name zijn eigen Low Motion Trio. Dat doet hij niet zozeer als solist, maar als medemusicus in het vrije-trioformaat dat eerder werd beoefend door Amerikaanse collega's als Eddie Gomez en Gary Peacock. Weerwerk krijgt de bassist in zijn Low Motion Trio van drummer Pieter Bast en pianist Jeroen van Vliet. Morgenavond speelt het trio in het Amsterdamse BIM-huis.

Hein van de Geyn is een collega van Mahieu. Hij is een veteraan die met de belangrijkste jazzmusici van onze tijd speelde en die tot ver buiten de Nederlandse grenzen tot de grootsten op de contrabas wordt gerekend. Dat Van de Geyn daarnaast een verdienstelijk producer is en een goede initiator van allerhande muzikale projecten, maakt hem nog interessanter. Zo'n project is dat wat hij vanavond met de titel 'Hein van de Geyn invites...' presenteert in het DJS in Dordrecht. Het resultaat kan bijna niet anders dan gedenkwaardig zijn.

Dutch Swing College Band. Nederlands meest vooraanstaande dixielandorkest is anno 1999 nog steeds de direct na de tweede wereldoorlog opgerichte Dutch Swing College Band. Met als gast de jonge zangeres Deborah J. Carter (geen familie van de vorig jaar overleden jazzdiva Betty Carter) is de DSCB de komende dagen te beluisteren in Lochem (Schouwburg, vanavond), Amstelveen (Cultureel Centrum, morgen), Winschoten (De Klinker, zaterdag) en Amersfoort (De Flint, zondag).

Jeugd

Stellaluna. Na een succesvolle Amerikaanse versie, brengt Speeltheater Holland een Nederlandse 'Stellaluna'. Poppen en acteurs spelen de geschiedenis van een babyvleermuis die haar moeder kwijtraakt en in het nest van een vogel terechtkomt. De voorstelling is ook toegankelijk voor doof publiek. De acteur Billy Seago vertaalt de voorstelling in gebarentaal. 'Stellaluna' is geschikt vanaf vijf jaar en te zien van 25 t/m 28 februari in het Speeltheater in Edam. Tournee tot begin mei. Reserveren: 0299/372295.

Chocoladefabriek. Je hele leven lang gratis het fijnste snoep ter wereld! Dat krijgt Sjakie in de musical 'Sjakie en de chocoladefabriek', naar het gelijknamige boek van Roald Dahl. De Stichting Jeugdmusical Amsterdam speelt de familievoorstelling op 25 en 26 februari in het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam, tweemaal per dag (14.30 uur en 19.30 uur).

Shakespeare. Na het succes van 'Othello' waagt het MUZtheater zich met 'Macbeth' opnieuw aan een Shakespeare voor jongeren. De meedogenloze ambitie van koning Macbeth veroorzaakt een gewelddadige en bloedige strijd, waarin de winnaar uiteindelijk verliest. De regie van het muzikale spektakel is in handen van Allan Zipson en Theo Fransz. Te zien op 1, 2 en 3 maart in het Zaantheater in Zaandam. Tournee tot en met eind mei. Reserveren: 075/7715770.

Stiefmoeders. Regisseur Matthijs Rümke is onder meer bekend van de zomervoorstellingen in het Amsterdamse Bos en de revue van Arjan Ederveen. Maar hij maakt ook jeugdtheater. 'Stiefmoeders' is zijn eerste voorstelling als artistiek leider van Theater Artemis. Als de vriendin van Julia's vader bij hen in komt wonen, vlucht Julia naar een logische fantasiewereld vol cijfers en heldere oplossingen. Vanaf negen jaar. Te zien van 26 t/m 28 februari in Theater Artemis in Den Bosch. Tournee tot eind april. Reserveren: 073/6123223.

Insecten. In het Groningse Natuurmuseum is bij de tentoonstelling 'Buitengewoon Bijzonder' - over insecten, spinnen en schorpioenen - een poppenhuis te zien. Het is de werkruimte van een insectenpreparateur, die de insecten vangt, op prikt en ordent in doosjes. Verder vindt op 23 februari het kinderprogramma 'De kast van Ratta' plaats: je kunt je verkleden als rat, al snuffelend het Natuurmuseum verkennen en het depot in de kelders bekijken. Meer info: 050/3676170.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden