Concertmuziek

Mahler I. Het Noord Nederlands Orkest begint vanavond onder leiding van Takuo Yuasa in Hoogeveen aan een ambitieus programma. Het Noord Nederlands Concertkoor, ingestudeerd door Louis Buskens verleent zijn medewerking. Voor de pauze begint het koor a capella met 'O sacrum Convivium' van Messiaen, waarna het orkest zich bij de zangers voegt voor Psalmen 23 en 83 van Zemlinsky. Na de pauze zal het orkest de Eerste symfonie van Mahler spelen. Ook in Groningen op 6/10 en in Leeuwarden op 8/10 (15.00 uur).

Mahler II. Alvast maar even voor de volledigheid en om de Mahler-sequentie in dit overzicht niet te doorbreken: donderdag 12/10 dirigeert Jaap van Zweden bij het Residentie Orkest de Tweede van Mahler. De vocale gedeelten worden verzorgd door het Nederlands Concertkoor, Charlotte Margiono en Birgit Remmert. In de Anton Philiszaal ook op 13/10 en in het Amsterdamse Concertgebouw op 15/10 (14.15 uur).

Mahler III. Hartmut Haenchen en het Nederlands Philharmonisch Orkest beginnen hun tweede seizoen van het 'Mahler, Wenen-Amsterdam'-project met de Derde van Mahler. Rosemarie Lang is de altsoliste en voor het kooraandeel treden het Nationaal Kinderkoor en de dames van het Toonkunstkoor Amsterdam aan. Vrijdag 6/10 in Vredenburg Utrecht, 7 en 9/10 in Concertgebouw Amsterdam.

Vocale muziek

Fins epos. De Finnen komen. Op woensdag 11/10 is het Helsinki Philharmonisch Orkest te gast in het Amsterdamse Concertgebouw waar het de serie 'Uit het Hoge Noorden' opent. Chefdirigent Leif Segerstam dirigeert het orkest in de grote koorsymfonie 'Kullervo' van Jean Sibelius. Het Mannenkoor van de Universiteit van Helsinki, mezzosopraan Johanna Rusanen en bariton Esa Ruutunen zingen.

Janácek-première. De Matinee op de vrije zaterdag presenteert weer eens een opera-première voor Nederland. Het gaat om 'Osud' (Noodlot) van Leos Janacek. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor staan onder leiding van Edo de Waart die bij De Nederlandse Opera goede Janácek-ervaring opdeed met 'Jenufa' en 'Katja Kabanova'. In de belangrijkste rollen zingen Gwynne Geyer, Ida Kirilova, Alasdair Elliot en Ivan Kusnjer. In het Amsterdamse Concertgebouw om 14.00 uur.

Sopraantalent. Het Concertgebouw presenteert in de Extra Vocale Serie de Duitse sopraan Dorothea Röschmann. De lichte, lyrische sopraanstem van Röschmann geldt al een paar jaar als een van de mooiste in het barokrepertoire. In de kleine zaal zal zij samen met pianist Graham Johnson liederen brengen van Schubert, Schumann, Fauré en Strauss. Dinsdag 10/10.

Kamermuziek

Schat-première. In de IJsbreker vindt een uitgestelde wereldpremière plaats. Vorig seizoen zou een nieuwe vioolsonate van Peter Scaht in Rotterdam gaan, maar de componist was nog niet klaar. Janine Jansen zal nu samen met pianist Bart van de Roer Schats opus 47 voor het eerst spelen. Het Schat-programma vermeldt verder 'Inscriptions' (1959), 'Anathema' (1969), 'Canto General' (1974) en 'Polonaise' (1981). Een mooi overzicht dus van veertig jaar Schat-muziek. Sopraan Esther Piereweijer verleent haar medewerking. Aanvang 16.30 uur. Ook te horen in Vredenburg Utrecht op 10/10.

Kwartet jubileum. Het jonge Duitse strijkkwartet, het Hagen Quartett bestaat al weer twintig jaar. Ter gelegenheid daarvan heeft het geroemde ensemble een serie optredens in Nederland. In het eerste programma spelen de Hagens Giuseppe Verdi's Strijkkwartet in e, Puccini's 'Crisantemi' en Debussy's Strijkkwartet in g. Donderdag 5/10 in Vredenburg Utrecht en vrijdag 6/10 in de kleine zaal van het Concertgebouw.

Jazz

Paul van Kemenade timmert met zijn Kwintet ook buiten onze grenzen flink aan de weg. De afgelopen twee weken tourde het kwintet door Indonesië. Terug van die 'slopende' reis, hervat de groep haar samenwerking met de drie Zuid Afrikaanse musici Feya Faku (trompet), Louis Mhlanga (gitaar) en Sydney Mnisi (tenorsaxofoon). Vorig jaar viel het gemak op waarmee de karakteristieke Europees/Amerikaanse sound van het Van Kemenade Kwintet samenviel met dat lome, ontspannen jazzgeluid uit Zuid-Afrika. De meeste nummers werden getekend door die merkwaardige relaxte rifjes, die lome swing, die onderhuidse melancholie, die zoveel Zuid Afrikaanse muziek kenmerkt. Vanavond speelt het kwintet nog zonder de Zuid-Afrikanen in Almelo (Hof 88), zondagmiddag start de tournee met de gastmusici in het Zaantheater in Zaandam. De eerstvolgende optredens zijn in IJmuiden (Thalia Theater, 10), Roermond (CK Theater, 11), Eindhoven (Frits Philips, 12), Deventer (De Leeuwenbrug, 13), Heerlen (Stadsschouwburg, 14) en Alemere (De Roestbak, 15).

The Bohman Brothers (Adam en Jonatan) komen uit Engeland en spelen morgenavond in Zaal 100 in Amsterdam samen met de Zweed Johannes Bergmark. Met z'n drieën improviseren ze op zelfgebouwde muziekinstrumenten. Zelfs uit een keur van gebruiksvoorwerpen en een enkel verdwaald elektrisch apparaat halen ze 'muziek'. Een citaat uit het persbericht: 'Hoewel het abstractieniveau behoorlijk op peil gehouden wordt is er op hetzelfde moment een soort metamuziek te horen die de luisteraar op plekken brengt waar hij of zij nooit geweest is of die eerder een atmosferische verhouding met het aurale heeft'. Dat belooft veel.

Bijlmerjazz, onder dat kopje presenteert Ronald Snijders Extended Band zijn visie op de combinatie van Surinaamse, Antilliaanse en Nederlandse jazz. Na optredens in Amsterdam en Zoetermeer zijn er de komende week nog twee concerten in Nieuwegein (De Kom, 11) en Rotterdam (Doelen, 14).

Dans

Hans van Manen ontvangt op 3 november de Erasmusprijs vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse dans. Niet toevallig gaat vanavond bij het Nederlands Dans Theater zijn nieuwe choreografie 'Trilogie' in première. Het is een stuk voor vijf paren op pianomuziek van Franz List, Jacob ter Veldhuis en Arvo Pürt. Verder bevat het NDTI-programma een ouder stuk van Van Manen ('Kammerballett' uit 1995) en bestaand werk van Kylian ('Half Past') en Lightfoot ('SH-boom'). T/m 7/10 in het Danstheater in Den Haag, 10/12 Stadsschouwburg Eindhoven, korte tournee langs Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Leeuwarden tot 7 november.

Meer Van Manen. Met dezelfde aanleiding toont het Stedelijk Museum in Amsterdam t/m 26 november choreografisch en fotografisch werk van Hans van Manen. In een verduisterde ruimte is een drievoudige projectie te zien van een deel uit het ballet 'Djà Vu' (1995). In een aangrenzende ruimte hangt een keuze uit zijn fotografisch oeuvre uit de jaren tachtig. De overeenkomst tussen beide is de fascinatie van Van Manen voor het menselijk lichaam.

Het Ballet van Vlaanderen presenteert onder de titel 'Le Sacre du Printemps' twee nieuwe choreografieën. Christopher d'Amboise maakte op muziek van Strawinsky 'Variation on a Theme' en Mauricio Wainrot zette 'Lieder eines fahrenden Gesellen' op muziek van Mahler. Het naamgevende 'Le Sacre du Printemps' van Wainrot dateert uit 1995 maar is nu opnieuw bewerkt. Te zien in Den Haag (Danstheater, 10), Maastricht (Theater a/h Vrijthof, 17), Venlo (De Maaspoort, 18), Den Bosch (Theater a/d Parade, 24) en Utrecht (Stadsschouwburg, 25). In april/mei wordt de tournee vervolgd.

Het Nationale Ballet danst t/m 5 november 'The Sleeping Beauty'. Het gaat om de versie die Peter Wright in 1981 voor dit gezelschap maakte (dat toen nog in de Amsterdamse Stadsschouwburg speelde) en die in 1989 speciaal voor het veel grotere Muziektheater is aangepast. Wright is ook nu betrokken bij het instuderen van dit stuk. In oktober uitsluitend in het Muziektheater (première 10/10), begin november in Den Haag (1 en 2/11) en Rotterdam (4 en 5/11).

De Nederlandse Dansdagen in Maastricht bieden jaarlijks een aantal hoogtepunten uit het afgelopen dansseizoen. Op 6, 7 en 8 oktober treden negen gezelschappen op in de Toneelacademie en het Theater a/h Vrijthof. Op de 8ste worden de VSCD Dansprijzen bekend gemaakt en uitgereikt. Info en kaarten: 043/3505555.

Pop

Punk. 'Ik ben een punker mama!' is de titel van een expostie in de Rotterdamse showroom for media and moving arts Mama. Te zien is onder meer een overzicht van punkflyers door de jaren heen, en een video-installatie over de kern van punk. Tot 1 november aan de Witte de Withstraat 31, woensdag t/m zondag van 12.00 tot 19.00 uur.

Nico van der Stam, de popfotograaf die vorige maand op 75-jarige leeftijd overleed, maakte in zijn leven ruim een miljoen foto's. In de jaren zestig werkte hij onder meer voor tijdschriften als Muziek Express en Hitweek. Het Maria Austria Instituut toont samen met de Amsterdamse Melkweg onder de noemer 'De bintangs in je Rijam' een overzicht van zijn werk. Woensdag t/m zondag, 14.00 tot 20.00 uur, Marnixstraat 409 in Amsterdam.

Popronde. Voor het derde achtereenvolgende jaar gaat de Popronde op reis door Nederland om een dwarsdoorsnede te geven van het muziektalent. Tot 17 november reizen 25 bands langs tien verschillende steden. Morgen 6/10 is Den Bosch aan de beurt. Optredens van onder meer Chantal Acda, Green Hornet, Groove Syndicate, J.Perkin, Seedling en Wysiwyg. Info: 'www.popwaarts.nl'. Toegang gratis.

Flashback. Novastar en Green Lizard verwerkten al enige tijd nummers van The Police in hun optredens. Vanaf maandag brengt de Nederlandse groep Grof Geschut een volledige flashback naar de Britse band, die onder aanvoering van Sting flink aan de weg timmerde met klassiekers als 'Message in a bottle' en 'Every breath you take'. Maandag 9/10 De Spieghel in Groningen; 10/10 Le Monde in Enschede.

Venice doet het goed in Nederland. Vandaar dat de Amerikaanse band voor de tweede keer dit jaar een tournee door Nederland begint. Dinsdag 10/10 Melkweg in Amsterdam, woensdag 11/10 Tivoli Utrecht.

Arid. 5/10 Tivoli Utrecht, 6/10 Poptocht in Bergen op Zoom, 7/10 013 Tilburg.

Brainpower. 6/10 Tagrijn in Hilversum, 7/10 N201 in Aalsmeer.

Dilana Smith. 8/10 Palladio in Helden, 13/10 Kade in Zaandam.

Green Lizard. 7/10 Bibelot in Dordrecht.

Luka Bloom. 3/10 Arsenaaltheater Vlissingen.

Nits. 5/10 Isala Theater, Capelle a/d IJssel, 6/10 De Flint in Amersfoort, De Maaspoort in Venlo, 13/10 De Meervaart in Amsterdam.

Skik. 6/10 Gigant in Apeldoorn.

Speedy J. 8/10 Melkweg in Amsterdam, ivm International Festival of Streaming Media.

Jeugd

Driftkikkers. Onder het motto 'Driftkikkers en Feestvarkens' brengt de Kinderboekenweek weer op tal van locaties activiteiten rond het kinderboek. Tijdens het Kinderboekenfeest in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam, lezen schrijvers als Lydia Rood, Ditte van Merle en Koos Meinderts voor uit eigen werk. De Delftse Boekenbende, op een drietal locaties in de stad, heeft een schrijversmarkt en sluit af met een Boekenbal voor kinderen. Beiden op 8/10.

Kinderportretten. De interessante expositie 'Kinderen op hun mooist', in het Haarlemse Frans Halsmuseum, biedt een omvangrijk overzicht van het kinderportret in de periode 1500-1700. Meer dan tachtig schilderijen van beroemde meesters als Rubens, De Vos en Van Honthorst geven een levendig beeld van de kinderwereld ten tijde van de Gouden Eeuw. Voor informatie over lezingen, rondleidingen en de audiotour voor jonge bezoekers, tel. 023/5115775. Te zien vanaf 7/10.

Vlinderen. Regisseur Sylvia Andringa, die onlangs de Hans Snoekprijs won voor haar voorstelling 'Medusa', bewerkte het boek 'De schepping van de vlinders' van Gioconda Belli tot een kleutervoorstelling. 'Vlinderen', over het verlangen naar een fantasiewereld, speelt 8/10 in De Brakke Grond, Amsterdam en 11/11 in De Muzeval, Emmen.

Waterhuis. In 'Hassan en Paars Krijtje' van het Waterhuis danst breakdancer Bennie Semil met actrice Martine van Ditshuyzen, temidden van live videobeelden en animaties. De voorstelling, vanaf vijf jaar, is te zien 8/10 in de Rotterdamse Schouwburg, 11/10 in B.C. Holendrecht, Amsterdam.

Wetenschap. Van 7 t/m 15/10 zetten musea, universiteiten, sterrenwachten en laboratoria de deuren wijd open voor de 'Wetenschap en Techniek Week'. Er zijn voorstellingen, lezingen, rondleidingen en pretlaboratoria voor jonge bezoekers over huis- tuin en keukentechniek. Info: 'www.wetenschapsweek.nl'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden