Concertmuziek

Met Mahlers vierde symfonie geeft het Koninklijk Concertgebouworkest geleid door Riccardo Chailly op 21 augustus in het Amsterdams Concertgebouw de opmaat tot het nieuwe seizoen dat in september begint. In de opmaat-periode vallen optredens in buitenlandse steden met die Vierde Mahler, maar ook met Bruckners Achtste. Op 25 augustus een herhaling van Mahler, samen met een suite van Bach, gearrangeerd door Mahler. In september nóg vijf maal Mahler Vier in het Concertgebouw.

Valeri Gergjev strijkt vanavond neer in De Doelen om met het Rotterdams Philharmonisch Orkest Strauss, Schumann, Moesorgski en Prokofjev (de vorig jaar al bejubelde Scytische suite) te spelen. Hetzelfde programma klinkt op 23 augustus in het Concertgebouw Amsterdam. Ook de Rotterdammers gaan eerst buitenslands rond, alvorens op 3 september aan de abonnementsconcerten te beginnen.

Aan de Amsterdamse grachten heerst van 19 tot en met 22 augustus weer het Grachtenfestival: 70 klassieke concerten op 20 bijzondere binnen- en buitenlocaties ten zuiden van de Westertoren. Het zogeheten Prinsengrachtconcert (dit jaar met het pianistenduo Katia en Marielle Labeque op de dekschuit) op 21 augustus om 20.30 uur vormt de kern. Info: 020 - 620 4090.

De Mariavespers, dan heb je het over Monteverdi. Op 22 augustus om 14.30 uur begint een uitvoering van dit prachtwerk van Venetiaanse glorie in de Pieterskerk te Leiden door het ensemble Tragicomedia geleid door Stephen Stubbs. Op het zeventiende-eeuwse Hagerbeer-orgel volgt Liuwe Tamminga de registratievoorschriften van Monteverdi exact. Prijzen 40 en 75 gulden. Info: 071 - 5141 141.

Orgel

Achter de naam van Wolfgang Seifen gaat een organist schuil die faam maakte als improvisator. Als bespeler van het grote Duits-romantische orgel in de Maria-basiliek te Kevelaar, zal hij zich morgen thuis voelen op het Van den Heuvel-orgel in de Nieuwe kerk te Katwijk waar hij een compleet programma improviseert, zoals 'Suite française' en 'Symphonie pour grand orgue'.

De tweede fase is aangebroken in de Haagse Orgelweken. Op 24 augustus bespeelt Johann Lemckert het Metzler-orgel in de Grote kerk onder het motto 'Op weg naar Bach 2000', waarbij Lemckert met een eigen toccata uit 1991 op 'Komm heiliger Geist' het dichtst bij 2000 zit. Op 26 augustus zet Ben van Oosten een Frans programma neer, waarna op 28 augustus Wolfgang Baumgratz onder het motto 'In memoriam Albert de Klerk' onder meer werk van Hindemith en Rheinberger plaatst. Aan het slot de sonate in g van De Klerk; Baumgratz studeerde bij De Klerk.

Liggend naar orgel luisteren. Die ervaring biedt Jetty Podt,vaste organiste van de Stevenskerk te Nijmegen op 24 augustus vanaf 20 uur. Zij werkte de suggestie van een bezoeker ('Eigenlijk moet je liggend luisteren naar zulke mooie muziek') uit in de vorm van vijftig comfortabele ligplaatsen in het koor van de kerk; tegen een kleine bijbetaling te benutten. Men mag ook zelf een ligmat meenemen. Zitten in de bank blijft toegestaan. Wat hoort men liggend of zittend? Onder de titel 'Hemelse sferen' plaatste Podt werken die iets met de hemel van doen hebben zoals Bachs 'Allein Gott in der Höh sei Ehr' en Messiaens 'Le banquet celeste'. Zij presenteert ook 'Fremdkörper', een nieuw werk van Berry van Berkum.

Amsterdam biedt komende zondag een niet zo geplande, maar wel interessante orgeltocht. Men kan om 13 uur in de Westerkerk terecht bij Jos van der Kooy die er zijn prachtige Duyschot-Flentrop orgel bespeelt met werk van Bach, Mozart, Franck en Widor. Een mooie wandeling valt er dan te maken naar de Oude kerk waar om 16 uur Stephan van de Wijgert de serie 'Jonge organisten' afsluit op het koororgel in samenspel met hoboist Beryl ter Haar. Het moet mogelijk zijn ergens tussen Oude kerk (Oudekerksplein) en Nieuwe kerk (Dam) culinair een tussenstop te maken voor de bespeling om 20 uur van de schitterende historische orgels in de Nieuwe kerk: Liuwe Tamminga speelt er Conforti, Frescobaldi en Bach.

J.W.Clavaux behoorde tot de orgelbouwers (zoals Standaart en Falckx) die werkzaam waren in de eerste helft van deze eeuw in Rotterdam. Veel van hun instrumenten, industrieel vervaardigd, werden gesloopt in de zestiger en zeventiger jaren. De Agneskerk in Amsterdam (Amstelveenseweg 161) herbergt een van de weinig overgebleven Clavaux-instrumenten, ook zijn belangrijkste werk: 55 registers, 3 klavieren en pedaal, bouwjaar 1932. Bijzonder is dat het pijpwerk rechts voorin op een tribune staat, terwijl de organist links van het altaar op de andere (koor)tribune zit. De opzet van het orgel is rooms-romantisch. Er is een concertserie gepland met bespelingen op 21 augustus (Dick Koomans), 28 augustus (Euwe Zijlstra) en 4 september (Wim Stroman) met bijpassend repertoire. Aanvang 15 uur.

Agenda. APELDOORN, 21 aug., Eben-Haëzerkerk (Zonnedauw), 19.30 u: Vincent de Vries met romantisch programma. BREDA, 20 aug., Grote kerk, 20.15 u: Christiaan Ingelse dwars door de Duitse orgelgeschiedenis van 1600 tot 1940 in Scheidemann, Buxtehude, Scheidemann, Bach, Reger, en Distler. DEN HAAG, 21 aug., Bethlehemkerk (Laan van Meerdervoort 627), 20 u: Aarnoud de Groen met Bach, Mendelssohn, Dupré, Frank Martin en Liszt. HARDERWIJK, Grote kerk (Bütz-orgel), 20.15 u: Erik-Jan van der Hel mixt oude (o.a. Sweelinck) en nieuwe muziek (van Peter Planyavski en van zichzelf). KAMPEN, 19 aug., Bovenkerk, 20 u: Ab Weegenaar op beide orgels met Bach, Alain, Duruflé en Jan Zwart. MONNICKENDAM, 25 aug., Grote Nicolaaskerk, 20 u: Gonny van der Maten met o.a. Bach en Kuhnau. NAARDEN, 19 aug., Grote kerk, 20.15 u: Charles de Wolf met Anthon van der Horst, Franck, Duruflé en Alain.

Jazz

Nueva Manteca, de formatie van pianist Jan Laurens Hartong, richt zich op het gebied van de latinjazz. Cubop noemt Hartong, de belangrijkste componist van het ensemble, de muziek die hij met zijn groep brengt. Hij laat zich daarbij graag inspireren door musici die de salsa met de paplepel op de Caraïbische eilanden kregen ingegoten. De swingende salsa kan zondag ook beluisterd worden in Amersfoort op het Festival Dias Latinos.

Ilsa luidt de artiestennaam, maar even vaak wordt ze aangekondigd met haar echte naam: Ilsa Huizinga. Deze jonge Nederlandse jazzzangeres 'presenteert zich leuk, beschikt over een aangename stem en koppelt een uit stekende techniek aan een goede dictie', schreef deze krant eerder over haar. Zaterdag zingt ze met haar kwartet in de Amsterdamse Cotton Club, dinsdag de 31ste augustus doet ze dat in het Rotterdamse jazzcafé Dizzy.

Beeldende kunst

Marleen Dumas, Rineke Dijkstra, Kiki Lamers en Emo Verkerk zijn vier van de in totaal elf kunstenaars die de Haarlemse galeriehoudster Tanya Rumpff selecteerde voor de expositie 'Kind' die komend weekeinde opengaat in het Stadsmuseum in Woerden (Kerkplein 6). Rumpff zocht voor deze expositie die ze als gastconservatrice mocht organiseren, hedendaagse kunstenaars die zich laten inspireren door het kind. Door het samenbrengen van verschillende zienswijzen en technieken (behalve schilderijen zijn er ook foto's, collages en videobeelden te zien) wordt het thema op een complexe wijze weergegeven. Rumpff heeft gezocht naar een weergave van de verschillende ontwikkelingsfasen die kinderen doormaken, fasen die gepaard gaan met emoties zoals angst en onzekerheid, plezier en onbevangenheid. T/m 24 oktober.

Tapijten. Onder de titel 'Meer dan groen, Oudenaardse wandtapijten van de 16de tot de 18de eeuw' worden in het Belgische Oudenaarde op drie verschillende locaties honderd historische wandtapijten getoond. Ze werden ooit vervaardigd in de stad waar ze nu naar zijn teruggekeerd; in het verleden was Oudenaarde naast Brussel de belangrijkste plaats in de Zuidelijke Nederlanden voor de vervaardiging van wandtapijten. De nu getoonde tapijten komen uit alle windstreken, verspreid als ze raakten over de hele wereld, uit museale en openbare collecties. Een dertigtal is nooit eerder onder het oog van het publiek gekomen. Tot 3 oktober.

Fotografie

Zes allegorische collages, opgebouwd uit elementen die ontleend zijn aan meesterwerken uit de Europese kunstgeschiedenis, met een Japanse vrouw als hoofdrolspeelster, dat alles onder de titel 'Dante Revisited'. Jean Ruiter exposeert zijn nieuwste werk vanaf het weekeinde in de bovenruimte van de SBK in Haarlem (Gedempte Oude Gracht 117-121). In de afgelopen maanden hield Ruiter zich, onder meer op reis door het Verre Oosten, bezig met ideeën over de hel, het vagevuur en het paradijs. Daarbij was de Divina Commedia van de Italiaanse schrijver Dante zijn voornaamste vraagbaak. Tegelijk liet hij zich inspireren door een Japanse vrouw met wie hij onlangs huwde. T/m 18 september.

Architectuur

Koen van Velsen, de bekende Hilversumse architect, wilde voor zijn expositie in het Dudokcentrum, onderin het raadhuis van Hilversum, nu eens niet alleen de geijkte architectuurfoto's van zijn gebouwen laten zien, maar ook foto's die het gebruik weerspiegelen. Hij gaf de fotojournalisten Guus Dubbelman en Hans Heus de opdracht zijn stadskantoor in Terneuzen en zijn bioscoop op het Schouwburgplein in Rotterdam vast te leggen. Op de foto's zijn mensen te zien samen met het omringende (stads)landschap. Daardoor komt de architectuur op een heel andere manier tot leven komen dan in de vertrouwde esthetische fotografie het geval is. Niet voor niets is de titel van de expositie 'KIJKEN'. T/m 26 september.

Theater

Doing doing. In samenwerking met buurtorganisaties trekt het gezelschap Warner & Consorten door Amsterdam met het locatietheaterproject 'Doing doing'. Een collage van muziek, architectuur, alledaagse voorwerpen, dromen, humor en onvervulde verlangens. Zaterdag 21 augustus 15.00 uur Mercatorplein, dinsdag 24 om 12.00 en 15.00 uur Osdorppliein, 25 augustus om 12.00 en 15.00 uur Bijlmerplein.

Jeugd

Zomerdans. Van 23 t/m 28 augustus staat de Amsterdamse Theaterschool in het teken van de groots opgezette internationale Summer Dance Week. Kinderen en jongeren kunnen lessen volgen in onder meer klassiek ballet, jazz, afro of hiphop. De openingsmanifestatie op 23 augustus is een massale warming-up met driehonderd dansers in de grote hal van de Theaterschool. Informatie: 020/5277830.

Kneehigh Theatre brengt 'The Itch', een spannende buitenvoorstelling in het donker over de ondoorgrondelijke en duistere wegen van de liefde. De voorstelling voor jongeren en volwasenen is gebaseerd op 'The Changeling' van Middeton en Rowley en speelt op 19 augustus op het Festival Scenario della Sensazione, Vlaardingen en op 20, 21 en 22 augustus tijdens Noorderzon, Groningen. Informatie: 033/4652660.

Doolhof. In het Nederlands Openluchtmuseum kunnen kinderen bouwen aan een levensgroot doolhof. Net als vroeger stampen de doolhofbouwers met blote voeten een mengsel van stro, klei en water tot leem. Kleine broertjes en zusjes kunnen ondertussen meedoen aan het programma 'Kleuterboeren' en met klompen aan in het hooi spelen, vee voeren of op de akker werken. Tot eind augustus in het Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden