Concertmuziek

Amsterdamse Bach Solisten. Dit ensemble wijdt zich komende week aan muziek van Mozart en Haydn. Het speelt onder andere het strijkkwartet dat Mozart aan zijn oudere collega heeft opgedragen. Grote Kerk Enschede: vrijdag 28 januari, 20.00. Geertekerk Utrecht: zaterdag 29 januari, 20.15. Waalse kerk Amsterdam: zondag 30 januari, 15.00.

Kurt Sanderling, de Duitse maestro, dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest in een concert met werken van Prokofjev. Interessant detail: Sanderling heeft Prokofjev zelf nog gekend. John Lill is de solist in het tweede pianoconcert. Verder de zesde symfonie en Rêves. In De Doelen in Rotterdam. Vrijdag 28, 20.15 en zondag 30 14.15.

Bella Davidovich. De Russische pianiste Bella Davidovich vervangt Maria Joâo Pires, die haar optreden heeft afgezegd. De 72-jarige pianiste speelt hetzelfde Chopin-programma als zij enkele maanden geleden met veel succes in Amsterdam deed. Rotterdam, De Doelen, zondag 30 januari om 20.15.

Gianluca Cascioli is een nieuw pianotalent, afkomstig van de beroemde pianoacademie in Imola, Italië. Na Enrico Pace en Igor Roma wordt hij nu gezien als de talentvolle vertegenwoordiger van deze pianoschool. Hij speelt zondag 30 januari om 20.15 in de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw.

Het Noord Nederlands Orkest brengt muziek uit de achttiende, negentiende en twintigste eeuw samen in één programma. Onder leiding van Jurjen Hempel speelt het orkest de Haydn-varaties van Brahms, het neo-barokke concert voor piano en blazers van Strawinsky, Notturno van de Nederlander Theo Verbey en Beethovens achtste symfonie. Donderdag 27 in De Harmonie in Leeuwarden, vrijdag 28 in De Tamboer in Hoogeveen en zaterdag 29 De Oosterpoort (Groningen).

Componisten uit Californië vormen de rode draad in het programma dat het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard heeft samengesteld. Het gaat om zes nog volstrekt onbekende Amerikanen die zich op een video aan het publiek voorstellen waarna een stuk van hun hand wordt gespeeld. Dit alles onder de titel 'Een avond in Long Beach'. Amsterdam, Paradiso: donderdag 27 januari, 20.30. Den Haag, Koninklijk Conservatorium: vrijdag 28 januari, 20.30. Groningen, Grand Theatre: zondag 30 januari, 20.30.

Geluidsinstallatie. Ad van Buuren ontwierp 'het brein van een componist', een installatie waarin steeds nieuwe klankcombinaties ontstaan. De veranderingen worden niet aangestuurd door een mens maar door zelfontworpen neurale netwerken, die werken als een rekenmachine. Te horen en te zien in De Verschijning in Tilburg. Opening 28/1, 20.00. Expositie van 29/1 tot 13/2. Open van donderdag tot zondag (13.00-17.00).

Opera

Hier°. De opera 'Hier tot de nulde macht' van Guus Janssen en Friso Haverkamp (regie Pierre Audi) over een zoektocht naar het eeuwige leven is deze week nog te zien in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Vrijdag 28 en zaterdag 29 om 20.15 en zondag 30 om 14.00.

Manon Lescaut. De Nationale Reisopera gaat op tournee met Puccini's opera 'Manon Lescaut'. De voorstelling die uit 1998 stamt, is een reprise, maar de bezetting van de rollen en het decor zijn sterk gewijzigd. Utrecht, Stadsschouwburg: vrijdag 28 januari, 20.00 en zondag 30 januari, 14.30. Eindhoven, Stadsschouwburg: dinsdag 1 februari, 20.15. Enschede, Twentse Schouwburg: 3 februari, 20.00.

De Zaak Makropulos is de geheimzinnige titel van een opera van de Tsjech Leos Janacek over een 337-jarige vrouw die genoeg krijgt van haar 'eeuwige leven'. Komende zaterdag gaat de opera in première bij Opera Zuid. De regie is van Patrick Mason, het begeleidende Brabants Orkest staat o.l.v. Martin André. Deze week in 's-Hertogenbosch, Theater aan de Parade: 29 januari; Venlo, De Maaspoort: 3 februari.

Die Meistersinger von Nürnberg. Na de Ring des Nibelungen staat Richard Wagner weer op het programma van De Nederlandse Opera. Ditmaal een komische opera: 'Die Meistersinger von Nürnberg'. Het gaat om een reprise van een productie van regisseur Harry Kupfer uit 1995. Hartmut Haenchen dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest. Wolfgang Brendel is schoenmaker Hans Sachs. In Het Muziektheater in Amsterdam: zaterdag 29 januari, 17.30, dinsdag 1 februari 17.30.

Jazz

Bart van Lier/Ilja Reijngoud. Het Bart van Lier/Ilja Reijngoud Quintet is een jazzgroep met twee trombonisten in de frontlinie: de veteraan Bart van Lier en de jonge hond Ilja Reijngoud. Samen leiden ze nieuwe trombone-opleiding op het Rotterdams Conservatorium. Bijgestaan door pianist Christoph Erbstoesser, bassist Frans van der Hoeven en drummer Marcel Serierse, maakten ze onlangs de cd 'Memories of the future'. Zaterdag wordt die cd gepresenteerd in het Amsterdamse BIM-huis. Daarna volgt een korte tournee langs podia in Enschede (Tor, 4/2), Den Haag (Radio West Café, 6/2), Culemborg (Fransche School, 11/2), Voorburg (Tobbe (19/3) en Laren (Vollebregts Jazz Café, 30/3).

Nueva Manteca, de latinjazz-formatie van pianist Jan Laurens Hartong, laat zich graag voeden door musici uit Latijns Amerika. Dit seizoen is dat trombonist Papo Vasquez. Vanavond speelt het Nederlandse orkest, dat zelfs in de VS geroemd wordt, in de Anton Philipszaal in Den Haag. Morgenavond doet het orkest het Beauforthuis in Austerlitz aan.

V. De bassist Tony Overwater en zijn nieuwe vaste groep V zijn te gast in de Anton Philipszaal in Den Haag. In V is een bijzondere plaats weggelegd voor Fee Claassen, een zangeres met een opvallend stemgeluid. Woensdag 2 februari, 20.15.

Uri Caine geldt als een van de grote ontdekkingen van de laatste tijd. Deze pianist uit New York buigt zich als improvisator met even groot gemak over klassieke deuntjes van Wagner en Mahler, als over het Amerikaanse Tin Pan Alley-repertoire. Met zijn trio (met de jonge 'upcoming' bassist Drew Gress en drummer Ralph Peterson) laat hij horen ook als componist veel in zijn mars te hebben. Zondag in het Amsterdamse BIM-huis.

Amsterdam Force is een nieuw trio van altsaxofonist Paul Termos, bassist Carl G. Beukman en drummer Arend Niks. Hun muziek is een mix van opwindende grooves, gestructureerde impro-composities en felle, jazz-georiënteerde stukken. Zondagmiddag spelen zij in het Rotterdamse Dodorama. Die middag is er ook een soloconcert van de Duitse rietblazer Wolfgang Fuchs.

Pop

Les Nuits du Paradis. In navolging van het Antwerpse festival 'De nachten' organiseerde Paradiso in Amsterdam vorig jaar 'Les nuits du Paradis'. Twee avonden stond er een mix van dance, film, literatuur en pop geprogrammeerd met onder meer Nick Cave, Dead Man Ray en John Parish. Die eerste editie is succesvol genoeg gebleken voor een vervolg, dat komend weekeinde plaatsvindt. Op zaterdag o.a. M.Doughty, singer-songwriter Ben Christophers en The The; zondag Soulwax, Prayer Boat, My morning jacket en An Pierlé. Op zondag staat ook nog Mos Def in Paradiso in het kader van Bassline Rawkus.

Daryll-Ann nam vorige week in twee avonden in het Amsterdamse Paradiso een live-cd op, die scherper gaat klinken dan het studioalbum 'Happy traum', en waarop evengoed de subtiele koortjes sterk overeind blijven. Vrijdag speelt de uit Ermelo afkomstige band in Hedon Zwolle en zaterdag in 't Beest, Goes.

Randy Newman speelt vanavond in het Stadstheater Zoetermeer, vrijdag Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven, zaterdag Concertgebouw Haarlem, maandag Carré Amsterdam en dinsdag Oosterpoort Groningen.

Rage against the machine bracht vorig najaar na lang wachten de derde cd 'The battle of Los Angeles' uit. Nadat eerder een optreden in de Amsterdamse Rai werd afgezegd, speelt de band dinsdag in Ahoy' Rotterdam.

Bauer, de nieuwe formatie van Berend Dubbe, voormalig drummer van Bettie Serveert, speelt morgen in Para Breda, net als Solex. Supersub speelt zondag in Taverne Bergen.

Jeugd

Thriller. Voor 'Dossier Johnny B.' werkte Theater Artemis samen met mimegroep Suver Nuver. Het is het verhaal van een rotjoch, een pester op het schoolplein die verdacht wordt van een moord. In een spannende rechtbankthriller met muzikale typmachines komen de waarheid en andere leugens naar voren. Te zien, vanaf negen jaar, van 28 t/m 30 januari in Theater Artemis, Den Bosch, 2 februari in Kunstmin, Dordrecht.

Koning Arthur. Het verhaal over de Engelse koning Arthur doet het dit seizoen goed in de theaters voor een jong publiek. Ook Frank Groothof speelt 'Koning Arthur', in een bewerking van Purcells semi-opera. Als dolende ridder schittert hij in de tijd van tovenaars en heksen, in een opera vol magie en 'live muziek'. Op 28 januari in den Blank, Overijssel, 29 januari in Kunstmin, Dordrecht, 30 januari in de Schouwburg Tilburg.

1001 Nacht. Vijftig jonge spelers van Jeugdtheaterschool Zuid-Holland spelen, zingen en dansen 'Verhalen van 1001 nacht'. Zes oeroude verhalen uit de Arabische literatuur komen in een westerse setting tot leven. Helden als Ali Baba, Abu Hassan en Sjahrazaad reizen van oost naar west en van vroeger naar nu. Te zien 28 januari in Theater De Muzeval, Emmen, 29 januari in Zuidplein, Rotterdam, 30 januari in Theater De Kom, Nieuwegein.

Door bos en zee is een tentoonstelling rond het werk van twee Brielse schrijvers. Johan ten Been is de schrijver van stoere zeemansverhalen en boeken als 'Paddeltje' en 'De drie Matrozen van Michiel de Ruyter. Toon Tellegen is beroemd om zijn verhalen over menselijke dieren en dierlijke mensen. In de zee van de tentoonstelling komen de helden van ten Been tot leven, in de bomen van het bos hangen de verhalen van Tellegen. T/m 14 mei in het Historisch Museum den Briel.

Dans

Muybridge, de fotograaf, werd honderd jaar geleden wereldberoemd door de manier waarop hij de bewegingen van mens en dier vastlegde. De Waalse groep Carleroi/Danses - Plan K baseerde op dit werk de voorstelling 'Muybridge, man walking at ordinary speed', die op 28, 30 en 31 januari te zien is in Het Muziektheater in Amsterdam. Artistiek leider Frédéric Flamand werkte voor deze multimedia-dansproductie samen met de New Yorkse architecten Diller+Scofidio. Zij waren ook betrokken bij zijn eerdere productie 'Moving target', waarmee Flamand twee jaar terug in Nederland debuteerde.

Concours. In de Stadsschouwburg Groningen vindt dit weekend het zevende Internationaal Choreografen Concours plaats. Veertien geselecteerden uit dertien landen, allen jonge, beginnende dansmakers, strijden zaterdag (om 14.30 en 19.30 uur) om een plaats in de finale, die zondag om 19.30 uur begint. De winnaar ontvangt 50000 gulden.

The art of two, het nieuwe programma van Galili Dance, beleeft op 2 februari zijn première in Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden. Het bevat deels een overzicht van duetten die Itzik Galili de afgelopen tien jaar maakte. Nieuwe duetten zijn gecreëerd door Roni Haver/Guy Vaizman en door Galili zelf. Tournee t/m eind april.

Krisztina de Châtel geeft sinds 1996 regelmatig jonge choreografen de gelegenheid om met haar gezelschap te werken. Voor het programma 'Daxce wiurrk 2000 chaaxrrtel nd giusts' (de titel moet 'bedacht' zijn door een toetsenbord-analfabeet) zijn dat Bruno Listopad en Martin Butler. De Portugees Listopad maakte voor drie dansers 'Paradox in the house of guilt'. Butler creëerde een nieuw stuk waarin hij het hele gezelschap betrekt. Op 28 januari in Culemborg (Theater De Fransche School), 2 februari Schouwburg Arnhem, 3 februari Den Bosch (Theater Bis). Tournee t/m 19/2.

Streetdance biedt de multiculturele groep ACCRORAP uit Frankrijk. In de voorstelling 'M'Panadrao' worden hip-hop, Afrikaanse dans en de Capoeira (uit Brazilië) gecombineerd met headspins, backspins en andere acrobatische stunts. Eric Mezino zorgde voor de choreografie, Philippe Jacquot voor de muziek. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), 29/1 in Breda (Chassé Theater), 1 februari Haarlem (Stadsschouwburg), 3 februari Hoorn (Het Park).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden