Concertmuziek

Ciccolini. Met de eerbiedwaardige pianist Aldo Ciccolini als solist toert het Brabants Orkest de komende dagen door de provincie. De Italiaan concerteert in het Vijfde pianoconcert van Saint-Saëns. Omdat dit weinig gespeelde werk tijdens een reis naar Luxor werd geconcipieerd, staat het ook wel bekend als het 'concerto egyptien', maar van Egyptische invloeden is niet veel te bespeuren. Het Brabants Orkest (onder leiding van Christian Gansch) speelt verder nog 'Le chasseur maudit' van Cesar Franck en de Negende symfonie van Antonin Dvorák. Vanavond in Eindhoven, morgenavond in Oss en zondag in Den Bosch.

Franse muziek. Het Haags Gemeentemuseum exposeert met ingang van heden een originele guillotine, zoals die onder meer in 1794 gebruikt is om de muziekminnende aristocraat Jean-Benjamin de La Borde te executeren. Het 'essai sur la Musique' dat deze De la Borde in 1780 publiceerde, is zo'n beetje de spil van de tentoonstelling 'Franse muziek tot aan de Revolutie', die tot eind januari in Den Haag te bezichtigen is. Luitist Fred Jacobs speelt dinsdagavond 2 november als eerste in een serie van drie concerten rond deze expositie luitmuziek van Mouton, Gaultier en de Visé in de hal van het museum. Componisten dus van vóór de Franse Revolutie, die de guillotine niet hebben mee hoeven maken. Saillant detail: het was een klavecimbelbouwer die het prototype van de tentoongestelde guillotine vervaardigde.

Neusje. Met een lezing getiteld 'het neusje van de psalm' opent musicoloog/luitist Louis Peter Grijp morgenochtend het driedaags festival 'Utrechts Glorie' - Utrecht als bakermat van de oude muziek in Nederland. Zelf leidt Grijp zijn ensemble Camerata Trajectina morgenavond in een vertolking van 'Souterliedekens', 16de-eeuwse psalmzettingen. Zaterdag brengt het Egidius Kwartet minneliederen uit Obrechts tijd. Capella Figuralis en het Koor van de Nederlandse Bachvereniging concerteren uit het zgn. Altbachische Archiv, een verzameling composities die Bach van zijn componerende familieleden aanlegde. Zondag klinkt nog Nederlandse gambamuziek uit de Gouden Eeuw door het ensemble 't Uitnement Kabinet.

Onspeelbaar. ,,Wat interesseert mij uw verdomde viool'', schijnt Beethoven gefoeterd te hebben, toen een violist zich bij hem kwam beklagen over de onspeelbaarheid van diens muziek. Onder de veelzeggende titel 'Het onspeelbare stuk' begint in het Rotterdamse Lantaren/Venstertheater op 3 november a.s. een nieuwe serie van drie concerten met (ooit) onspeelbaar geachte muziek. Als eerste zal pianist Geoffry Madge het gevecht aangaan met delen uit het Opus Clavicembalisticum van Kaikhosru Sorabji. In de jaren 1929-1930 ontstond dit bastion van pianistische complexiteit, waaruit Madge samen met de inmiddels overleden componist een compilatie van hoogtepunten samenstelde.

Orgel

Orgelmarathon. Het volledige oeuvre voor orgel van de Nederlandse componist Daan Manneke komt zaterdag 6 november tot klinken in de Amsterdamse Westerkerk. Aan deze marathon die van 11.00 tot 16.30 duurt nemen verschillende bekende organisten deel. Aanleiding tot de hommage is de zestigste verjaardag van deze productieve componist. Het Conservatorium van Amsterdam nam het initiatief tot een reeks evenementen, waarbij ook Manneke's verdiensten als dirigent en docent aan de orde komen. In de Grote Kerk van Zwolle dirigeert Manneke op 30 oktober zijn eigen koor Capella Breda in werken van meesters uit Renaissance en Barok. Zondag 7 november, de eigenlijke verjaardag, houdt het conservatorium in eigen huis een symposium met medewerking van studenten en docenten.

Jazz

Dulfer. In Japan is Hans Dulfer een ware ster. De Nederlandse tenorsaxofonist speelt er voor uitverkochte zalen en zijn platen zijn niet aan te dragen. In eigen land speelt Dulfer ook in kleine cafés en worden zijn platen, voorzover die hier worden uitgebracht, redelijk maar niet opzienbarend verkocht. Om de Nederlandse release van zijn nieuwe album 'Papa's got a brand new sax - Live in Japan' te vieren, speelt Dulfer vanavond in Utrecht (Havana), morgen in Schagen (Geveltje) en zaterdag in Harlingen (Trebol).

Michael Brecker is de ongekroonde koning van de tenorsaxofoon. Vandaar misschien dat critici hem niet kunnen luchten, maar dat het grote publiek met hem wegloopt. Met een eenmalig Nederlands concert in het Rotterdamse Nighttown promoot hij woensdag zijn nieuwe cd 'Time is of the essence'.

Tois. Trompettist Angelo Verploegen is van alle markten thuis. Hij maakt zich al jaren sterk voor de neo-bopgroep The Houdini's, maar speelde en passant ook met voorhoedelieden als Jaap Blonk en Corrie van Binsbergen. Daarnaast geeft hij voor het Challenge-label vorm aan het nadrukkelijk eigentijdse sub-label BIZZ. Wie hem op z'n best wil horen, moet maandag in Jazzcafé Wilhelmina in Eindhoven gaan luisteren naar Verploegens trio Tois. De muziek is nu eens verstild en intens, dan weer uitbundig en vrolijk, maar voortdurend avontuurlijk.

Jazz Orchestra of The Concertgebouw. Het illustere neobop-duo Ben van den Dungen (saxofoons)-Jarmo Hoogendijk (trompet) speelt de laatste tijd voornamelijk in het buitenland. Een buitenkansje, dus, om ze zondag in het BIM-huis te kunnen zien en horen spelen als gastsolisten bij het Jazz Orchestra of The Concertgebouw onder leiding van Henk Meutgeert.

Dans

Conny Janssen danst... vanaf 1 november haar nieuwste avondvullende productie. Voor 'Kus van een vis' liet Conny Janssen zich inspireren door kindertekeningen en herinneringen. Een poëtische voorstelling in de van Janssen vertrouwde, toegankelijke stijl. Te zien op 1 en 2/11 (première) in Theater Zuidplein, Rotterdam.

Euregiodans, het drielanden-gezelschap, beleefde een maand geleden in Hasselt de première van haar jongste programma, waarvoor artistiek leider Bruno Jacquin beide choreografieën maakte. 'Variations chromatique' (op muziek van o.a. Bizet, Gluck en Gorecki) en 'Alla valse' (op muziek van o.a. Britten, Sjostakovitsj en Schnittke). Vanavond in de Nederlandse standplaats Heerlen (Stadsschouwburg, om 20.00 uur).

Twools. Exclusief voor de Rotterdamse Schouwburg maakte het Scapino Ballet 'Twools'. Het is een non-stop danscollage van 75 minuten, met nieuw werk van de jonge choreografe Nanine Linning, Keith-Derrick Randolph ('Lament') en van Ederson Rodrigues Xavier ('The hanging garden'). Ed Wubbe maakt de minuten vol met het duet 'Sophia's delight'. Uitsluitend op 2 en 3 november in Rotterdam.

Jeugd

Paul de Munnik, van het cabaretduo Acda & de Munnik, speelt een familievoorstelling: 'Vliegenier Junior & de Lindenbergh-vlucht'. Met filmbeelden en door hem gecomponeerde liedjes vertelt hij het levensverhaal van de legendarische vliegenier, die in 1933 als eerste van New York naar Parijs vloog. Te zien van 29 t/m 31 oktober in het Filmmuseum, Amsterdam.

Danstheater Arena heeft voor de nieuwe voorstelling 'De poppen aan het dansen' de danscast uitgebreid met een vijftal levensgrote poppen. In de uitdagende choreografie van Kim van der Boom, kun je maar moeilijk zien of de dansers met de poppen dansen of de poppen met de dansers. Te zien, vanaf vier jaar, 2 en 3 november in De Kampanje, Den Helder.

Kabaal is een fantasievolle voorstelling van Annekee van Blokland, waarin zang en slapstick zijn gecombineerd. Harry Piekema en Hans Thissen spelen twee mannen zonder geweten en zonder eten. Maar als ze een kind vinden borrelt een oersoep vol vaderlijke instincten omhoog. Te zien, vanaf zes jaar, 28/10 in De Harmonie, Leeuwarden, 31/10 en 1/11 in De Lieve vrouw, Amersfoort.

Muzikaal speelgoed. In het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, in Utrecht, vertelt Victor Frederik op 28 oktober driemaal een verhaal met muzikaal speelgoed uit de vaste museumcollectie. De Banjospeler, De Violist op de regenton en De Zingende Nachtegaal spelen de hoofdrol in het leven van de Parijzenaar Michel Roullet, de knapste speeldozenmaker ooit. Informatie: 030/2312789.

Kinderarbeid. Het Tropenmuseum in Amsterdam biedt een schokkend beeld van de armzalige omstandigheden waarin kinderen in Bangladesh opgroeien. Met de fototentoonstelling 'Kinderarbeid in Bangladesh' wil de fotograaf Azizur Rahim Peu laten zien dat de plaats van een kind het klaslokaal is en niet een werkplaats of fabriek. De documentaire 'Werelden: en daarom werk ik' brengt het leven van de kinderen in beeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden