Concertmuziek

Toverkoper, zo omschrijft het Rotterdams Philharmonisch Orkest zijn hoorngroep. Spil is eerste hoornist Martin van der Merwe, 25 jaar aan het orkest verbonden; hij viert dat op 11 juni in De Doelen met het Konzertstück voor vier hoorns van Schumann. Op het programma ook Mozarts symfonie KV 550 en Stravinsky's Pulcinella-suite, geleid door Hans Vonk. Het laatste RPhO-concert dit seizoen.

Leersum op de Utrechtse heuvelrug geeft op 11, 12 juni om 20 uur en 13 juni om 14 uur een muziekfeest rond het Gaudier Ensemble, een internationaal kamerorkest geleid door Marieke Blankestijn. Een grote selectie aan kamermuziek en kleinschalige concertwerken klinkt in de Johanneskerk. Info: 0343 457645.

Koormuziek

Hendrik Andriessen had drie talentvolle leerlingen, bekend als 'de drie jongelingen' (naar het boek Daniel): Herman Strategier, Jan Mul en Albert de Klerk. Meester en leerlingen schreven buitengewoon veel, en prachtige koormuziek voor katholiek liturgisch gebruik, werken die ook concert-waardig zijn. Dirigent Anthony Zielhorst stelde voor het Collegium Musicum Amsterdam een selectie samen, te horen op 16 juni om 20.15 uur in de Dominicuskerk (Spuistraat 12) Amsterdam. Jan Raas begeleidt op het Adema-orgel en speelt enkele solo-werken.

Fauré's Requiem besluit het koorseizoen van het Zaans Cantatekoor op 12 juni in de Bullekerk aan het Westzijde te Zaandam geleid door Jan Pasveer. Aanvang 17 uur; gratis.

Jean Langlais' Messe solennelle en Duruflé's 'Veni Creator' staan op het program dat de Choralen van de Grote kerk Breda met organist Ton van Eck geven op 11 juni in de St-Jacobuskerk (Parkstraat) Den Haag; 20.15 uur

Mozarts Requiem en drie andere begrafeniscomposities (van Brahms, Taverner, Purcell) klinken op 11 en 12 juni om 20.15 uur in de Dominicuskerk Amsterdam uit de monden van het honderdkoppig Crea Oratoriumkoor o.l.v. Ira Spaulding

Orgel

Catharijne-concerten heet de serie van vijf bespelingen op zondagmiddag van het Maarschalkerweerd-orgel in de rk Sint-Catharina-kathedraal in Utrecht (Lange Nieuwstraat 36). Wouter van Belle combineert zijn instrument voor het openingsconcert op 13 juni met de klarinet. Op het programma Beethoven, Mendelssohn (tweede sonate), Saint-Saëns en Vierne (finale eerste symfonie). Aanvang 15 uur; 10 gulden. De volgende concerten zijn op 11 juli (Klaas Jan Mulder), 15 augustus (René Verwer), 12 september (Tjeerd van der Ploeg) en 3 oktober (Paul Houdijk).

Jan Welmers krijgt op 15 juni in de Stevenskerk Nijmegen een concert aangeboden vanwege zijn zilveren jubileum als organist van die kerk. Drie naammakende leerlingen (Jetty Podt, Willem Tanke, Jan Hage) spelen werken van Welmers, onder andere zijn nieuwste composities 'Licht en Donker IV' en 'In a dream'. Dat is gezet voor koor, bariton en orgel op teksten uit 'Merkstenen' van Dag Hammarskjöld. Welmers hangt de stijl van de minimal music aan, en combineert die met de mogelijkheden van orgel en kerkakoestiek.

Agenda.ARNHEM, 10 juni, Grote Eusebiuskerk, 20.15 u: John Scott (St Pauls Londen). CUIJK, 13 juni, St-Martinuskerk, 19.30 u: Peter Waldner met Sweelinck, Scheidt, Buxtehude, Bach, e.a. DORDRECHT, 12 juni, Grote kerk, 20 u: Aldert van Hoornaar. ENSCHEDE, 11 juni, Muziekcentrum, 20 u: Gijs van Schoonhoven met orgelsymfonie Vierne en Brooklyn Bridge van Keuris (met koor). GOUDA, 16 juni, St Janskerk, 20.15 u: Andreas Meisner. GRONINGEN, 16 juni, Martini-kerk, 20 u: Harald Vogel met Schlick, Praetorius, Buxtehude, Bach. HAARLEM, 12 juni, rk Bavo-kathedraal, 15 u: Rie Hiroe-Lang met Vierne (zesde symfonie), Nishimura, Schumann. KAMPEN, Bovenkerk, 10 juni, 20 u: Ab Weegenaar (nieuwe koororgel) met Buxtehude en Bach. KATWIJK, 11 juni, Nieuwe kerk (Van den Heuvel-orgel), 20.15 u: Ben van Oosten met Charles-Marie Widor symfonie nr 2 en nr 8. LEENS, 12 juni, Petruskerk, 20.15 u: Bernard Winsemius met Muffat, Kerll, d'Arauxo, Bach. LEIDEN, 16 juni, Pieterskerk, 12.30 u: Leo van Doeselaar op het Hagerbeer-orgel. NAARDEN, 10 juni, Grote kerk, 20.15 u: Piet Wiersma met Hündel, Bach, Rheinberger, Guilmant (Scherzo symphonique), Reger (God save the king). ROTTERDAM, 11 juni, rk Laurentius-kathedraal (Mathenesserlaan 307; Adema-orgel), 20 u: Petra Veenswijk met Andriessen, De Klerk, Peeters, Widor. ZAANDAM, 13 juni, St-Bonifacius kerk (Oostzijde 12; Mitterreither-orgel uit 1786), 15 u: Gerda Peters en Bas Westerhof vierhandig met J.C. Bach, Mozart, Haydn en de vierde symfonie in bewerking van Schubert.

Holland Festival

India Song. Artistiek leider van het Holland Festival Ivo van Hove is ook als regisseur van zijn gezelschap Het Zuidelijk Toneel in het festival aanwezig met Marguerite Duras' 'India Song'. In het koloniale en decadente India van de jaren dertig is één blik tussen de vice-consul van Lahore en de vrouw van de Franse ambassadeur voldoende om hun levens voorgoed te veranderen. Allesverterende passie met Chris Nietvelt, Ramsey Nasr en Bart Slegers. T/m 12 juni, Stadsschouwburg Amsterdam.

Stella. Artistiek leider Andrea Breth nam met Goethe's 'Stella' afscheid van de Berlijnse Schaubühne am Lehniner Platz. Waarom laat de mens steeds weer z'n geliefde in de steek om onbekend geluk na te jagen? Met Jutta Lampe, Michael König en Corinna Kirchhoff. 15, 16 en 17 juni, Stadsschouwburg Amsterdam.

Bijbelse stukken heet een muziektheatrale bewerking van vocaal-instrumentale composities van Igor Stravinsky. De Nederlandse Opera nodigde daartoe Reinbert de Leeuw en Peter Sellars uit; onder hun leiding wordt een veelheid aan stukken van het a capella 'Ave Maria' tot een muziekspel over Noach samengesmeed en vertoond door topgroepen als het Asko ensemble, Theatre of Voices en het Operakoor in Theater Carré op 14, 16, 17, 19 juni om 20 uur en op 20 juni om 15 uur.

Jazz

Honing en Mengelberg. De jonge saxofonist Yuri Honing, afkomstig uit de conservatoriumjazzgeneratie, en de bijna twee keer zo oude pianist Misha Mengelberg demonstreren de bijzondere schoonheid van hun geimproviseerd en verrassend samengaan zaterdag in Artishock in Soest.

Ruben Gonzalez en Ibrahim Ferrer spelen met hun eigen bands maandag in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg. Zowel Gonzalez (piano/zang) en Ferrer (zang/timbales) grossieren met hun orkestjes in fijnzinnig swingende Cubaanse ritmes als sons, cha cha cha's en bolero's.

Jeugd

Kinderkoor. Op 12 juni vindt voor de vijfde keer het Nationaal Kinderkoor Festival plaats. De Koninklijke Christelijke Zangersbond stelde enkele stichtelijke liederen verplicht. Met titels als 'M'n ziel is louter klanken' en 'Von Himmel hoch, O Engel kommt' zingen de kinderkoren de sterren van de hemel in theater De Flint Amersfoort. Info: 071/5605552.

Kater. Als de pillen zijn uitgewerkt en de muziek niet meer klinkt, is een kater zonder weerga het gevolg. 'Kater' is een tekst van de jonge toneelschrijvers Ernst van der Kwast en Jorg Schellekens over jongeren en het leven na het feest. Jules Terlingen regisseerde het project waarin zowel middelbare scholieren als leerlingen van de toneelschool spelen. Op 10, 11, 12 en 16 juni in het Ro theater, Rotterdam.

Jungle Boek. De stichting Karakter brengt het verhaal van Rudyard Kipling over de wolvenjongen Mowgli als muziektheaterproductie. 'Jungle Boek' is de Nederlandse bewerking van een Hongaarse musical, naar een libretto van Pal Békés en muziek van Laszlo Dès. In Hongarije sloeg de muziek van componist Dès in als een bom en enkele nummers brachten het tot landelijke hit. Vanaf acht jaar. Te zien op 10, 11 en 12 juni in de Stadsschouwburg Utrecht.

Goed doel. Onder het motto van Gandhi 'Als je zorg draagt voor de middelen zorgt het doel wel voor zichzelf' brengt de stichting Tokeh verrassende, hedendaagse Indonesische kunst aan de man op een verkoopmarkt in Hoenderloo, waarvan de bate ten goede komt aan schoolkinderen in Java, Bali en de Molukken. Info: 079/3610807.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden