Concertmuziek

Wagners Ring in één uur gepropt. Voor de ene luisteraar een uitkomst, voor de andere een doodzonde. Slagwerker Henk de Vlieger bracht in 1991 in opdracht van het Radio Filharmonisch Orkest 'Der Ring des Nibelungen' terug van zeventien tot één uur. Twee jaar later deed hij hetzelfde met 'Parsifal'. Er bleven vijfenvijftig minuten over. Dirigent Svetlanov voert beide werken uit met het Residentie Orkest. Den Haag, Anton Philipszaal: 16/12, 17/12 (14.15 uur).

Harry Mulisch. Wagner schreef 'mooie modderige muziek', Bachs Brandenburgse concerten zijn hem 'te rationeel' en de modernistische muziek uit de jaren vijftig doet Harry Mulisch helemaal niets. De schrijver die ooit een rol speelde bij de totstandkoming van het jaren-zestig-protestwerk 'Reconstructie' (van 'storende bijgeluiden' voorzien door Peter Schat, Misha Mengelberg, Louis Andriessen, Jan van Vlijmen en Reinbert de Leeuw), mocht van het Concertgebouw een programma vullen. Hij koos daarvoor de laatste noten van componisten. Amsterdam, Concertgebouw: 18/12.

Barbara Bonney. Met een Grammophone-award voor haar cd met Scandinavische liederen op zak komt de sopraan Barbara Bonney met haar vaste begeleider Malcolm Martineau naar Nederland. In het Concertgebouw in Amsterdam zingt zij Stenhammer, Liszt en Copland. 19/12.

Quirine Viersen is een van de grootste Nederlandse talenten. Deze celliste speelt met haar duopartner, de pianiste Silke Avenhaus, werken van Mendelssohn, Weil en Brahms. Arnhem, Musis Sacrum: 18/12.

Kerstconcerten

Holland Wind Players. Veel koren en orkesten buigen zich deze decembermaand over bekende werken van Bach (vooral 'Weihnachtsoratorium') en Hündel ('Messiah'). Maar er zijn ook gezelschappen die het avontuur zoeken. Holland Wind Players nodigde drie jonge componisten uit om kerstliederen te schrijven die de 21ste eeuw kunnen doorstaan. Het werden 'Burning babe' van Bart Visman, 'Piiz@x-mas' van Robert Winkler en '6 Imágenes de Navidad' van Pablo Escande. De nieuwe werken worden gecombineerd met Beethovens 'Rondino' en 'Kwintet', de 'Serenade in Es' van Richard Strauss en Albert de Klerks 'Cinq Noëls Francaix'. Solisten zijn countertenor Gary Boyce en sopraan Julia Bronkhorst. Amsterdam, Beurs van Berlage: 19/12.

Camerata Trajectina. Countertenor Sytse Buwalda zingt vanavond bij kaarslicht zeventiende-eeuwse Nederlandse kerstmuziek, begeleid door Saskia Coolen, blokfluit en viola da gamba, Ursula Duetschler, klavecimbel, en Erik Beijer, viola da gamba. Utrecht, Maria Minor: 14/12, 21.00 uur.

Vocaal Ensemble Amsterdam brengt met een voor de gelegenheid samengesteld barokensemble en enkele solisten Italiaanse kerstmuziek uit de zestiende en zeventiende eeuw (onder anderen Monteverdi, Frescobaldi en Gabrieli). Amsterdam, Oude Kerk: 17/12, 15.30 uur.

Capella Pratensis duikt nog verder terug in de tijd met motetten uit de vijftiende en zestiende eeuw. Op het programma staan composities van Regis, Brumel, Mouton en Desprez, die aan het kerstverhaal zijn gewijd. Leiden, De Waag: 20/12.

Deo Cantemus bestaat 65 jaar en viert dat met een kerstconcert in De Doelen in Rotterdam. Behalve dit christelijke koor werken koren uit Alblasserdam en Zwijndrecht mee. Muzikaal thema is 'Midden in de tijd'. Rotterdam, De Doelen: 18 en 21/12.

Het Hoofdstadkoor koos voor het kerstconcert voor werken van Bach (Mis in A, Vioolconcert in E) en Hündel (delen uit 'The Messiah'). Kamerorkest Continuo begeleidt koor en solisten. Dirigent is Martin van der Brugge. Amsterdam, Westerkerk: 19/12.

Kamerkoor Toonkunst Rotterdam brengt 'The Messiah', begeleid door het Delfts Studenten Orkest Krashna Musika, onder leiding van Daan Admiraal. Rotterdam, Prinsekerk: 15/12.

Jazz

De Avond van de Langste Nacht, een initiatief van pianist Albert van Veenendaal die dit jaar voor de zesde keer gehouden wordt in het Utrechtse SJU Jazzpodium, duurt dit jaar maar liefst een heel weekend. Zaterdag- en zondagavond zijn er optredens, zaterdag, zondagmiddag en zondagavond is er een expositie van beeldend kunstenaars. Centraal in het (muziek)programma staat een ontmoeting tussen zes filmmakers en zes componisten, onder wie Van Veenendaal, Corrie van Binsbergen en Gerard Ammerlaan. Een trio met violist Jasper le Clercq, saxofonist Paul Weiling en samples-bespeler Dionys Breukers vertolkt speciaal gecomponeerde 'filmmuziek'. Verder op zaterdag Mimezine, de Amsterdam Klezmer Band en een soloconcert door gitarist Wiek Hijmans en zondag het recentelijk opgerichte kwartet VSOB met een tapdanser.

Ernst Reijseger (cello) en Alan 'Gunga' Purves (slagwerk) spelen al heel lang samen. Hun recentelijk op cd verschenen maar al in 1982 gemaakte plaat 'Cellotape & Scotchtape', laat horen hoe spannend, tijdloos en innemend hun improvisaties zijn. Met de Senegalese zanger/percussionist Molla Sylla als derde lid kan het alleen maar spannender klinken. Zaterdag in Lokaal 01, Breda. In het voorprogramma de jonge pianist Samuel Vriezen.

Dutch Jazz Meeting. Het trio Reijseger/Purves/Sylla speelt morgenavond ook op de Dutch Jazz Meeting in het Amsterdamse BIM-huis. Toegangskaarten voor dit jazzpubliciteitsoffensief van het BIM-huis, het Nederlands Impresariaat, Muziek en Theater Netwerk en Stichting Haast zijn nauwelijks nog verkrijgbaar, maar de ware jazzliefhebber zal toch zijn best doen er bij aanwezig te zijn. Speciaal bedoeld voor een afvaardiging van buitenlandse jazzjournalisten, jazzimpresario's en -programmeurs, zijn er vrijdag korte optredens van het Paul van Kemenade Quintet, Available Jelly, Binsbergen, Nueva Manteca, Tobias Delius Quartet en Reijseger/Purves/Sylla. Zaterdag besluit de Dutch Jazz Meeting met Jamesz featuring Isaline, Martin Fondse Oktemble, Ronald Snijders Extended Band 'Bijlmer Jazz', Bik Bent Braam, New Cool Collective, Sean Bergin's MOB en Denise Jannah.

Pop

Buddy. 'The Buddy Holly story' is een musical over de korte, maar invloedrijke carrière van de Amerikaanse muzikant Charles Hardin Holley, die vanaf 1957 het gebaande pad van de rock 'n roll verliet, om hits te scoren met 'That'll be the day' en 'Peggy Sue'. Op 3 februari 1959 kwam hij om het leven bij een vliegtuigongeluk. Op 16 en 17/12 Kampanje in Den Helder, 19 en 20/12 Stadsschouwburg in Antwerpen.

Bettie Serveert. 15/12 Beest in Goes, 16/12 Pul in Uden (voorprogramma Metal Molly).

Band Zonder Banaan. 15/12 Tropicana, Rotterdam, 16/12 Wip-Inn in Zevenaar, 17/12 Thijssen in Vlierden.

Brainpower, Krezip en Green Lizard touren samen door Nederland. 16/12 staan ze in de Amsterdamse Melkweg.

Das Pop. 14/12 Rotown in Rotterdam, 16/12 De Schuit in Katwijk.

Carl Craig, technopionier van de tweede generatie uit Detroit, staat 15/12 met zijn Paperclip People in Nighttown Rotterdam vanwege Chesterfield Labelland. Verder Dj Recloose, Alton Miller, Michel de Hey, Warp en Nightmares on Wax.

Craig David. 14/12 Melkweg in Amsterdam.

The Gathering. 15/12 Podium in Hardenberg, 17/12 Tivoli Utrecht.

Laïs. 16/12 De Stoep in Spijkenisse, 17/12 Theater de Willem in Papendrecht, 20/12 Chassé Theater in Breda.

Ilse DeLange speelt 19/12 in Muziekcentrum Enschede.

Mega music dance experience. 16/12 Jaarbeurs in Utrecht.

I muvrini. 20/12 Paradiso in Amsterdam.

Nits. 15/12 Stadsschouwburg de Maagd in Bergen op Zoom, 16/12 Theater de Willem in Papendrecht, 17/12 Stadsschouwburg in Nijmegen.

Osdorp Posse. 15/12 Kasteel in Alphen a/d Rijn. 16/12 Tavenu in Waalwijk.

Slash's Snakepit. 14/12 Paradiso Amsterdam.

Spookrijders. 16/12 Goudvishal in Arnhem.

Tahiti 80. 16/12 W2 Concertzaal in Den Bosch, 20/12 Vera in Groningen.

Dans

Het Nationale Ballet danst vanaf vanavond tot en met 1 januari het avondvullende sprookjesballet 'Notenkraker en Muizenkoning'. Deze choreografie van Wayne Eagling en Toer van Schaik ging vier jaar geleden in première en ontmoette veel waardering. Het verhaal over Clara en haar notenkrakerspop is gesitueerd in een Amsterdams grachtenpand. Uitsluitend te zien in Het Muziektheater, Amsterdam.

Galama & Kho presenteren met 'For This Could Be The Biggest Sky' hun tweede programma. Ze noemen het een dans voor vier eenlingen, 'bescheiden helden die reizen naar waar het gras groener lijkt'. Fabian Galama nam de choreografie voor zijn rekening, Peter Kho Sien Kie zorgde voor filmbeelden en de geluidscompositie. Vanavond (première) t/m zaterdag te zien in Lantaren/Venster, Rotterdam.

Introdans danst nog t/m 8 februari het programma 'Baroque Pieces'. Het bestaat uit drie choreografieën: 'Purcell Pieces' van Nils Christe, 'Gilles' van Ton Wiggers en de wereldpremière 'Zuchten van Rameau' van Conny Janssen. Barokmuziek is het uitgangspunt van de choreografie van Janssen. Zij liet zich inspireren door de emoties, conflicten en strijd die ontstaan wanneer mensen elkaar ontmoeten. Op 15/12 in Zwolle (Odeon), 16/12 Schouwburg Arnhem, 20/12 Oosterhout (De Bussel).

Scapino gebruikt het Bachjaar om het uit 1993 daterende 'Perfect Skin' van Ed Wubbe weer op het repertoire te nemen. Het stuk, gezet op muziek van Bach, is een van de succesvolste voorstellingen van het Scapino Ballet Rotterdam. Met live begeleiding van het Perfect String Ensemble is het tot half januari op tournee. Vanavond in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 15/12 Alkmaar (De Vest), 17/12 Eindhoven (Stadsschouwburg), 20/12 Drachten (De Lawei). Tournee tot half januari.

Jeugd

Ashanti. De zestiende koning van de Gouden Zetel van het Ashantirijk in Ghana en zijn gevolg openen op 14/12 de tentoonstelling 'Paleisgeheimen' in het Kindermuseum van het Tropenmuseum, Amsterdam. Het museum is spectaculair verbouwd tot Ashantipaleis met ontvangstkamers, schatkamers, geheime kamers en een trommelkamer vol koninklijke drumorkesten. Zingend, dansend en musicerend kunnen jonge bezoekers deel uit maken van de koninklijke hofhouding.

5000 vingers. Dit weekend gaat de nieuwe familievoorstelling van het RO theater en Vis à Vis in première. In '5000 vingers' speelt het grootste pianoconcert aller tijden. Het is een vrolijke visuele mix van surrealistische decors, absurde wendingen en bizarre songteksten. Te zien 14, 15, 16, 19 en 20/12 in de Rotterdamse Schouwburg.

Dromer. 'Welkom, vanavond hebben wij een heel bijzondere gast in ons programma, een hartelijk applaus voor Heer Pierlala, de man met de zeis, uw aandacht voor meneeer De Dood.' In de familievoorstelling 'De Dromer', naar het Scheppingsverhaal van Peter Vos, brengt Renée Groothof met filmorkest Max Tak de dood tot leven. Op 16/12 Schouwburg Rijswijk, 20/12 Kunstmin, Dordrecht.

Heartbreak Hotel. De jongerenvoorstelling 'Heartbreak Hotel' is nog te zien van 15 t/m 17/12 in het Theater a/d Mullerpier, Rotterdam. Zaal en foyer van het theater van het Onafhankelijk Toneel zijn verbouwd tot een hotel, waarin de amoureuze gasten zich te midden van het publiek bevinden. Ze spelen verhalen van Alberto Moravia, Gustave Flaubert en Ronald Giphart.

Kidskunst. In Musem Hillesluis, Rotterdam, is de expositie 'Kidskunst' te zien. Beeldend kunstenaars als Peter Hofland, Inge Schippers en Behrouz Naghipour gaven workshops aan kinderen in de deelgemeentes Delfshaven en Hoogvliet. In de tentoonstelling zijn schilderijen, tekeningen, reliëfs en voorleesstoelen te zien. Van 18/12 tot 12/01.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden