Concertmuziek

Canto Ostinato. Een van de bekendste Nederlandse muziekstukken uit de jaren zeventig, Canto Ostinato van Simeon ten Holt, is zondag 12/3 (15.30 uur) in De Grote kerk in Breda te horen in een ongebruikelijke instrumentatie: drie vleugels, orgel en beiaard. De muziek van Ten Holt wordt ook wel New Age-muziek genoemd, omdat het een langdurige kalme stroom van klanken is, die zich eindeloos herhaalt en bijna onmerkbaar verandert. Omdat de uitvoerenden zelf bepalen welke route ze door de partituur volgen en hoe lang ze ermee doorgaan, is de lengte van de uitvoering afhankelijk van de sfeer. De Grote Kerk rekent op anderhalf uur Canto Ostinato.

Ronald Brautigam speelde eerder een serie concerten met alle sonates van Mozart. Vorig jaar begon hij aan alle Beethovensonates, maar moest hij dat project wegens ziekte stilleggen. Komende zaterdag gaat de serie alsnog van start. Tijdens drie concerten in de lente en drie in het najaar speelt Brautigam alle 32 sonates. Uiteraard op fortepiano, waar Brautigam een voorliefde voor heeft. Deze keer gebruikt hij drie verschillende instrumenten om te kunnen laten horen door welke instrumenten Beethoven zich liet inspireren en hoe de behoefte aan betere instrumenten ontstond. 10/3 't Oude Slot, Heemstede; 11/3 Waalse kerk, Amsterdam; 12/3 (14.15 uur) Nieuwe Kerk.

Rotterdam Bachstad. De Matthüus-Passion van Bach werd in Nederland het eerste uitgevoerd in Rotterdam. Deze stad claimt daarom een bijzondere band te hebben met Bach. Het Bachjaar (Bach stierf precies 250 jaar geleden) wordt in Rotterdam gevierd met een Bach festival dat duurt van 12 tot en met 20 maart. Bekende Bach-uitvoerenden, van Ton Koopman en Gustav Leonhardt tot Anatol Ugorski en Pieter Wispelwey, zullen er spelen. Verder organiseert de Doelen lezingen, inleidingen, vertoningen van films en een tentoonstelling van op Bach geïnspireerde kunst. Informatie bij De Doelen: 010/2171745.

Strijkkwartet. Martin van Amerongen is een begenadigd verteller. Op 12 maart wendt hij deze kunst aan om het publiek in de geschiedenis van het strijkkwartet in te wijden. Het Sharon Quartet speelt dan strijkkwartetten van Haydn, Beethoven en Schubert. Op 19 maart volgen kwartetten van Sjostakowitsj en Borodin, 2 april volgen Webern, Ravel en Mozart. Kleine zaal van het Concertgebouw, Amsterdam.

Het Rotterdams Kamerorkest is een nieuw orkest, opgericht om jonge beroepsmusici orkestervaring op te laten doen. Vanavond spelen zij voor het eerst. Op het programma staan Rossini's eerste Sonate voor strijkers, Griegs Holberg Suite en de Kammersinfonie van Sjostakovitsj. Conrad van Alphen is de dirigent. 9/3 Paradijskerk, Rotterdam.

Camerata Trajectina brengt de Gouden Eeuw en de eeuw ervoor tot klinken met muziek uit het zestiende-eeuwse Maastrichts Liedboek. De muziek uit het liedboek is niet meer compleet en moest daarom door dit gezelschap worden aangevuld. Dat gebeurde volgens de strenge compositieregels uit die tijd. Komende week zijn dertig liedjes van Nederlandse componisten te horen. 14/3 Oud-katholieke Kerk, Den Haag; 15/3 De Waag, Leiden.

Collegium Vocale Zutphen. De lijdenstijd is deze week begonnen en daarom kunnen we de komende tijd veel mooie religieuze muziek tegemoet zien. Het Collegioum Vocale Zutphen voeren dit weekeinde het requiem van Mozart en het Stabat Mater van Pergolesi uit. Zaterdag 11/3 (19.30 uur) Grote Kerk, Apeldoorn; 12/3 (15.00 uur) St. Gudulakerk, Lochem.

Jazz

Borstlap en Beethoven. Jazz-pianist Michiel Borstlap heeft zich langdurig verdiept in de een na laatste pianosonate (opus 110) van Beethoven. Op verzoek van het Nederlands Blazers Ensemble heeft hij het stuk bewerkt voor blaasoctet. Komende week wordt het uitgevoerd, tezamen met het kwintet voor blazers van Beethoven en een nieuw werk van Borstlap, Ouverture. 12/3 Muziekcentrum, Den Bosch; 14/3 Kleine zaal Concertgebouw, Amsterdam; 19/3 (12.00 uur) Goudse Schouwburg, Gouda.

Jeroen Pek Band. Wie de bezetting van de Jeroen Pek Band bestudeert, merkt dat het voltallige Low Motion Trio van bassist Wiro Mahieu er deel van uitmaakt. Dat hoeft niet slecht te zijn, want dit trio (met pianist Jeroen van Vliet en bassist Pieter Bast) heeft net een uitputtende tournee achter de rug en is dus goed ingespeeld. Muziek inhoudelijk zijn er grote verschillen. Bij de band van fluitist Jeroen Pek ligt het accent op een eigentijdse versie van conventionele hard-bop. Vijfde lid van dit kwintet, dat zondag in de Harmonie in Leeuwarden speelt, is trompettist Bert Loch.

Mike Stern, de beroemde Amerikaanse fusiongitarist die in diverse 'polls' uitgeroepen is tot 'best jazz guitarist' en 'magician of the fretboard', stapte beginjaren tachtig uit de anonimiteit door met Miles Davis te gaan spelen. Tegenwoordig leidt hij zijn eigen Mike Stern Band. Dinsdag speelt hij daarmee, bijgestaan door saxofonist Bob Malach, basgitarist Lincoln Goines en drummer Richie Morales, in de Melkweg in Amsterdam.

Times 4 heet de groep van percussionist Eddie Prevost, pianist Veryan Weston, bassist John Edwards en sopraansaxofonist Tom Chant. Prevost (58) is de oudgediende van de groep en met zijn groep AMM pionier van de vrije geïmproviseerde muziek. Weston behoort met 50 jaar tot de middelmaat, de andere twee zijn jonkies van respectievelijk 36 en 25 jaar. Met z'n vieren vertegenwoordigen ze het hele scala van mogelijkheden en stilistische oplossingen in de hedendaagse improvisatiemuziek. Vanavond speelt het kwartet in het Rotterdamse Dodorama, morgen in het Amsterdamse BIM-huis.

Passies

Johannes Passion. Op grond van dit werk werd Johann Sebastian Bach waarschijnlijk aangenomen als cantor in de Thomaskirche in Leipzig. Want hij voerde het uit toen hij zich voorstelde aan de kerkeraad. Koor en Barokorkest van de Nederlandse Cantorij brengen dit weekeinde de Johannes Passion van Bach. Dirigent is Maarten Kooij. 11/3 (14.00 uur) Mariakerk, Apeldoorn; 12/3 (14.00 uur) St. Gertrudiskerk, Utrecht.

Dans

The Emperor's Dream, de jongste productie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, doet heel kort Nederland aan. Choreograaf Marc Bogaerts liet zich inspireren door de geboorte van Karel V in Gent, dit jaar vijfhonderd jaar geleden. Naar verluidt leverde dat een 'apocalyptisch spektakel op over de visonaire mens en hoe die zijn toekomst ziet'. De muziek bevat stukken van Schnittke, Pürt en Gorecki (zij vertegenwoordigen het verleden) naast 'toekomstgerichte muziek' van Nyman, Slagerij Van Kampen en Khaled. Op 14 en 15/3 in de Stadsschouwburg Nijmegen, 16/3 Stadsschouwburg Heerlen.

Galama & Kho presenteren in 'Massage voor een bevroren oor' een dansstuk en een film, gebaseerd op hetzelfde thema. Over twee mensen die geen vrienden kunnen worden, maar toch erg veel voor elkaar voelen. Hun productie is op 10 en 11/3 te zien in Lantaren/Venster, Rotterdam (om 21.00 uur).

Batsheva Dance Company en Orkater staan op vrijdag 10/3 en zaterdag 11/3 met 'Sabotage baby' in Het Muziektheater Amsterdam. Artistiek leider Ohad Naharin heeft iets met de geluiden die klankbouwers Peter Zegveld en Thijs van der Poll voor Orkater maken. In 1997 leidde dat tot een coproductie tussen Batsheva, Orkater en het Nederlands Dans Theater, 'Diapason'. Het avondvullende 'Sabotage baby' is een vervolg op die eerdere samenwerking. Met muziek uit buitenissige geluidsmachines, geprojecteerde animaties, steltlopers en uiteraard de krachtige, theatrale dans die het handelsmerk van Naharin is.

Ritueel danstheater uit Zuid-India (Kerala) is vrijdagavond te beleven in het wereldculturencentrum Rasa in Utrecht. 'Tirayattam' (tira: straling of verlichting, attam: dans) is een eeuwenoud dansdrama, dat nog elk jaar wordt opgevoerd als onderdeel van de feestelijke vieringen rond de kavu, de godentempels in de deelstaat Kerala. Dit ritueel is voor het eerst in Europa te zien.

Pop

Alle 13 dope. Het gaat goed met de hiphop van Nederlandse bodem. Virgin bracht onlangs de compilatie-cd 'Alle 13 dope' uit, met daarop onder meer Def Rhymz, Extince, Spookrijders en Brainpower. Voor za heeft Paradiso Amsterdam een avond gepland waarop zij hun muziek live laten horen. Naast de genoemde groepen treden Murth the Man-O-Script, Maniak, Helderheid, Yukkie B. en Keeyal op. Aanvang 21.00 uur.

Angie Stone is al zo'n twintig jaar professioneel in de muziek bezig en werkte in die tijd onder meer met Lenny Kravitz, Mary J.Blige en Tina Turner. Onlangs kwam Stone's debuutalbum 'Black Diamond' uit. De soulzangeres geeft wo een concert in Paradiso Amsterdam.

Transformed Dreams, een vooruitstrevend Nederlands platenlabel, presenteert vanavond bands uit eigen stal in Paradiso Amsterdam. Optredens van onder meer Birdskin, Zea, Seedling, Zoppo, Birdskin. Green Hornet en Feverdream presenteren bovendien hun nieuwe cd's.

Blink 182 speelt vanavond samen met Fenix TX in de Melkweg Amsterdam.

Anouk vervolgt haar concertserie za in Den Dullaert Hulst en zo in Oosterpoort Groningen.

Breakbeat Era staat morgen in Tivoli Utrecht.

Abel speelt morgen in Para Breda en za in Lantaarn Hellendoorn.

Death in Vegas geeft zondag een concert in Nighttown Rotterdam.

Venice begint komende week een serie concerten in Nederland. Op ma Vereeniging Nijmegen, wo Oosterpoort Groningen, do 013 Tilburg.

Kleinkunst

Adèle Bloemendaal toert met haar avondvullende liedjesprogramma 'Portret, het beste van Adèle, door het land. Begeleid door drie muzikanten zingt zij liedjes van vroeger en nu, waaronder 'De vleselijke woning', 'Jaloezie' en het 'Vingerlied'. T/m 12 maart in het Nieuwe de la Mar, Amsterdam.

Jasperina de Jong en Louis van Dijk inspireren elkaar in hun 'Uitgestelde ontmoeting'. Met muziek van onder meer Weill, Schubert, Stokkermans en Bannink, teksten van Gershwin, Boerstoel, Schmidt en De Wijs. Vanavond in Harderwijk (Cultureel Centrum), 10/3 Leiden (Leidse Schouwburg), 12/3 Dordrecht (Kunstmin), 14 en 15/3 Amsterdam (Nieuwe de la Mar).

Tsjechov, de musical van Robert Long en Dimitri Frenkel Frank over het leven van deze Russische schrijver, is terug in een nieuwe regie (Eddy Habbema) en met een nieuwe cast. Van de oude is alleen Boudewijn de Groot gebleven, die nu onder anderen tegenspel krijgt van Danny de Munk, Anne-Mieke Ruyten, Wil van der Meer en Dick Cohen. Vanavond in Emmen (De Muzeval), 10/3 Almelo (Theaterhotel), 11/3 Drachten (De Lawei), 14/3 Emmeloord ('t Voorhuys).

Jeugd

Big Top Clowns, David Shiner (bekend van het Cirque du Soleil) en Rene Bazinet, brengen hilarische mime-acts en slapstick, onder begeleiding van een swingende viermansband. Te zien, vanaf twaalf jaar, 9/3 Schouwburg Orpheus, Apeldoorn, 10/3 in Theater Markant, Uden, 11/3 Theater aan het Vrijthof, Maastricht, 12/3 Stadsschouwburg, Nijmegen, 14/3 Stadstheater Zoetermeer.

Poppenspelers Siem van Leeuwen, Servaes Nelissen en Hans Thissen spelen op een enorme tafel vol degens de voorstelling 'The 3 Puppeteers', naar het wereldberoemde verhaal 'De drie Musketiers' van Alexandre Dumas. Te zien op 10 en 11/3 Toneelschuur, Haarlem.

Stapper is een cartooneske kleutervoorstelling waarin schoenen uit zichzelf lopen, rotsen kunnen zingen en wandelstokken zomaar verdwijnen. Live muziek met cello, hobo en percussie begeleidt de voorstelling van Unieke Zaken. Te zien 12/3 Cultureel centrum Ter Rivieren, Deurne, 15/3 De Krakeling, Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden