Concertmuziek

Mozart, Hündel en Haydn houden tot en met zondag bij de Robeco-zomerconcerten in het Amsterdams Concertgebouw de aandacht vast. Vanavond laten het beroemde ensemble La Petite Bande en het kamerkoor van Namen onder leiding van Sigiswald Kuijken het mooiste van Mozart op religieus gebied horen, zoals hét 'Ave, verum corpus', de missa brevis KV 275 en de Vespers der belijders. Een adagio en een rondo voor viool en orkest van Mozart komen vrijdagavond aan bod bij het kamerorkest Musica Ducis onder leiding van Alexandru Lascae, met Vera Beths als soliste. Zij speelt ook 'Souvenir d'un lieu cher' van Tsjaikovsky. Zondag staat Hündels psalm 'Dixit Dominus' en Haydns Nelson-mis op het programma van het Vocaalensemble uit Lausanne, begeleid door het Amati Kamerorkest. Het grotere orkestwerk valt maandag te horen bij het Festivalorkest Sleeswijk-Holstein onder leiding van Christoph Eschenbach (Ravels 'La Valse' en Stravinsky's 'Le sacre') en dinsdag bij het Ile de France-orkest met Dukas, Chausson, Ravel ('Tzigane') en Roussel.

Het Nederlands Kamerkoor struint in zomertijd graag verre plekken af in noordelijk Nederland. Dit jaar vier concerten: in Leeuwarden, vanavond in de Grote Jacobijnerkerk, vrijdag in de Jacobuskerk te Zeerijp, zaterdag in de Der Aa-kerk te Groningen en zondag in het Tacozijlgemaal te Lemmer. Het programma laat alle kwaliteiten van het fameuze koor horen: van het grootse motet van Bach 'Jesu, meine Freude' tot kleurrijke arrangementen van volksliederen. Daartussen twee hoogtepunten uit de moderne Nederlandse koorcultuur: 'Songs of Ariel' van Frank Martin en 'Del jubilo del core' van Robert Heppener. Aanvang 20.30 u.

Orgel

Lien van der Vliet houdt vanavond (20.30 uur) op het Maarschalkerweerd-orgel van de Utrechtse Dom haar favoriete eigentijdse Nederlandse componisten hoog: Jan Welmers (met drie stukken, o.a. 'Licht en Donker' waaraan countertenor Willem Aless meewerkt) en Ton Bruynèl; twee werken met elektronische klanksporen erbij.

Zo'n 900 jaar is de Magnuskerk in het Drentse Anloo. Het orgel is er piepjong bij: uit 1717 en 1718 van Johannes Radeker en Rudolf Garrels, meester-knechten van Arp Schnitger. Een aantal jaren is dat instrument (17 stemmen, twee klavieren en aangehangen pedaal) in restauratie geweest. Bij dat karwei was het Research-project Noord-Duitse orgel van de universiteit van Gothenburg betrokken. Dat maakte het mogelijk om orgelpijpen bij te maken volgens de oorspronkelijke werkwijze. Henk van Eeken, orgelmaker te Herwijnen herstelde de oude stemming en toonhoogte. Op 17 juli bespeelt Wim van Beek het herstelde instrument; op drie achtereenvolgende zaterdagen om 20 uur concerteren Gustav Leonhardt, Willem van Twillert en Peter Westenbrink.

Limburg begeleidt een eigen orgelfestival tussen 16 juli en 8 augustus met dik programmaboek vol foto's, disposities en concertdata. Er zijn ook orgelwandeltochten (op 21, 22 en 23 juli) en drie bustochten. Voor inlichtingen: 046 433 3064 of 045 575 2686.

Agenda. AMSTERDAM, 16 juli, Noorderkerk (Noordermarkt, Knipscheer-orgel), 20.15 u: Klaas Jan Mulder met Wagenaar, Cor Kee en eigen werk. DEN HAAG, 16 juli, St-Jacobuskerk (Parkstraat), 20.15 u: Johan Hermans met romantisch Frans-Belgisch programma. DEN HAAG, 17 juli, Bethlehemkerk (Laan van Meerdervoort 627, Vierdag-orgel), 20 u: Jan Hage met Bach, De Grigny, Boely, Alain en Litaize. HARDERWIJK, 15 juli, Grote kerk, 20.15 u: Jos van der Kooy met Buxtehude, Lemmens, Widor. KAMPEN, 15 juli, Bovenkerk, 20 u: Herman van Vliet op hoofd- en koororgel met Bach, Widor, Langlais. RHENEN, 17 juli, Cunerakerk, 20 u: Jaap Zwart jr met Bach, Nieland, Widor (4de symfonie). ZUTPHEN, 16 juli, Walburgiskerk, 20.15 u: Bernard Winsemius met Scheidemann, Sweelinck, Bach.

Beeldende kunst

Varen langs keramiek. In Den Bosch is een nieuwe vaartocht uitgezet op de volledig gerestaureerde Binnendieze. Ter gelegenheid daarvan heeft een tiental gerenommeerde kunstenaars keramische kunstwerken gemaakt, die een plaatsje krijgen langs de route. Die expositie Floating Time is nog te zien tot en met oktober. Het is de bedoeling voortaan rond de Binnendieze elk jaar een thematische tentoonstelling in te richten. De eerste keer is gekozen voor keramiek omdat Den Bosch op dat terrein vermaard is: museum Het Kruithuis bezit een fraaie keramische collectie en bovendien is in de Brabantse hoofdstad het Europees Keramisch Werkcentrum gevestigd.

De restauratie van het deels overkluisde stadsriviertje de Binnendieze is onlangs afgerond. Aan het begin van de jaren zeventig loosden nog 850 panden hun afvalwater op het riviertje. De restauratie, die 43,5 miljoen gulden kostte, groeide de afgelopen 25 jaar uit tot het langdurigste en kostbaarste waterrestauratieproject van Nederland.

Theater

DOGtroep. Als locatievoorstelling speelt DOGtroep in het Zuid-Limburgse Hoensbroek '2pk', over het spanningsveld tussen mens en techniek. DOGtroep onderzoekt technologische hoogstandjes en maakte de gekte ervan zichtbaar. T/m 31 juli, om 19.30 en 21.30 uur. Reservering en Dogtroep-arrangement via VVV Limburg; 0900 9798.

Panorama v/d eeuw. Op het Forteiland IJmuiden in de monding van het Noordzeekanaal presenteren regisseur Rieks Swarte en zijn Firma-acteurs een museaal-theatrale speurtocht door de eeuw. De nissen en kamers van het fort zijn volgepropt met opgerakelde voorvallen, vergeelde sketches, vergane gesprekken, verdwenen geluiden, uitgestorven spelletjes en vergeten geuren. Ook zeer aanbevolen voor kinderen (zondags tevens matinee). T/m 24 juli. Kaarten en plattegrond via AUB Uitlijn 0900 0191. Vertrek boot in de IJmuidense Vissershaven is aanvang voorstelling. De boot missen betekent de voorstelling missen. Stevige schoenen aan, trui mee.

Krambamboelie. Voor Orkater schreef Maria Goos (Pleidooi, Oud Geld) het zomerspektakel Krambamboelie. De gemeente Spanheeze gaat aan tal van schandalen ten onder. Met Loes Luca, Peter Blok en lokale figuranten. 16 t/m 20 juli op de Parade in Utrecht, 20 juli t/m 8 augustus Parade Amsterdam.

Theater na Water. In de havens van het Zuiderzeegebied speelt Theater na Water de familievoorstelling 'Sirene' naar Hans Christan Andersens sprookje 'De kleine zeemeermin'. Steeds om 16 en 19 uur, 15 en 16 juli Huizen, 18 en 19 juli haven WSV Durgerdam.

Bosklucht. Frances Sanders regisseerde met 'Hendrik IV' haar zoveelste Amsterdamse Bos-productie. Shakespeare's koningsdrama teruggebracht tot veel en grof geschreeuw, maar met een onweerstaanbare Porgy Franssen als Falstaff. Beh. zo en ma t/m 28 juli in het Openluchttheater, 21.30 uur. Niet als het regent: 020 - 64 33 286.

Jeugd

Museum Boijmans heeft deze zomer elke zondag een jeugdprogramma te zien op het Zomerpodium en om de week is er in het kindermuseum, het atelier 'Boijmans for kids', met workshops. Museumpark, Rotterdam. Informatie: 010/4253292.

Scheepvaart. Elke vakantie presenteert het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam een nieuwe activiteit. Deze zomermogen kinderen zich verkleden als matroos, piraat of kapitein en de bemanning van het grote VOC-schip in de haven helpen met dekzwabberen, balen sjouwen en touwen trekken. Ook speelt de bemanning het zware leven van vroeger op de woeste zee na. Na afloop ontvangt ieder kind een officiële VOC-oorkonde op naam. Info: 020/5232222.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden