Concertmuziek

Bruckner beheerst komend weekeinde het Concertgebouw Amsterdam. Vrijdagavond klinkt zijn achtste symfonie bij het Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly. Zaterdagavond zit het Berliner Philharmonisches Orchester op het podium voor de negende van Bruckner en het fluit-harpconcert van Mozart, geleid door Claudio Abbado. Zondagmiddag komt Bruckner 8 weer aan bod met Concertgebouworkest en Chailly, waarna de Berliner zondagavond onder leiding van Bernard Haitink de vierde Mahler en Brittens 'Les illuminations' spelen. Let op de prijzen: Concertgebouworkest 67,50 gulden; Berliner 150 en 250 gulden.

Rondom Fauré heet een nieuwe serie van drie 'salonconcerten' bedacht door pianist Arthur Schoonderwoerd. Vrijdag in Utrecht (Salon Nieuwe Gracht 64), zaterdag in Amsterdam (Maison Descartes, Vijzelgracht 2a) en zondag in Den Haag (Pulchri Studio, Lange Voorhout 15), steeds om 20.15 uur, klinken in de eerste serie werken van Fauré, André Caplet, Albert Roussel en Camille Saint-Saëns in combinaties van sopraan, dwarsfluit en piano. De volgende twee series worden gegeven op 28, 29 en 30 mei (motto: Mijlpalen van de kamermuziek) en op 25,26 en 27 juni (Een zwoele zomeravond met Fauré).

Oude muziek

Camerata Trajectina presenteert zaterdag om 20.15 uur in de Lutherse kerk (Haddingestraat 23) te Groningen het Maastrichts Liedboek (16e eeuw) onder de titel 'Al hadde wy vijfenveertich bedden'.

Henry Purcell schreef hartroerende begrafenismuziek bij de dood van koningin Mary die op 8 mei om 15.30 uur in Apeldoorn (Mariakerk) en op 9 mei om 15.30 uur in Utrecht (oud-kath. Gertrudis-kathedraal, Willemsplantsoen) tot klinken komt door het solistenensemble van de Nederlandse Cantorij, geleid door Maarten Kooy. Toegang vrij.

Cappella Pratensis, door het huidige Kunstenplan afgewezen voor subsidie, mocht vorige week op Paleis Noordeinde voor koningin Beatrix en genodigden zingen: Des Prez, Dufay, Ockeghem en Obrecht. Dit programma, geleid door Rebecca Stewart en gezongen naar renaissance-normen, klinkt op 6 mei om 20.30 uur in Concertzaal Tilburg.

Barok viert nog enkele dagen hoogtij in het Internationaal Barok Festival Amsterdam met onder meer de Academy of Ancient Music en solisten Lynne Dawson en Michael Chance in composities van Hündel, te beluisteren vanavond in het Amsterdams Concertgebouw; met Concerto '91 geleid door Christophe Rousset in Franse muziek te horen vrijdagavond in de Westerkerk; zaterdagavond nogmaals Franse muziek door het ensemble Dopo Emilia, in de Westerkerk.

Muziektheater

Opera Zuid zet vanaf zaterdagavond Verdi's 'Macbeth' op de podia van zuidelijk Nederland. In het Theater aan het Vrijthof vindt de première plaats met onder meer Boris Trajanov als Macbeth en Christine Bunning als de beruchte lady Macbeth. Het Limburgs Symphonie Orkest begeleidt deze productie met zijn eigen chefdirigent Junichi Hirokami. De regie is van Giuseppe Frigeni. Verdere voorstellingen: 11 mei Venlo De Maaspoort, 15 mei Amersfoort De Flint, 18 mei Utrecht Stadsschouwburg, 22 mei Rotterdam Schouwburg.

Orgel

De tweede zaterdag in mei wordt landelijk gevierd als Molendag, Fietsdag en als Orgeldag. Om het fietsen langs orgels te bevorderen staan in Groningen, Friesland en Drenthe tussen 10.00 en 16.00 uur circa 70 kerken open met merendeels historische orgels. Ze worden ook bespeeld. Drie orgelfirma's houden open huis: Mense Ruiter in Zuidwolde, Steendam te Roodeschool en Van der Putten & Veger te Finsterwolde. De Noord-Nederlandse orgeldag besluit met een concert in de Petruskerk (prachtig Hinsz-orgel) te Leens door Sietze de Vries om 17.00 uur.

De Zomeragenda met overzichten van alle orgelconcerten, samengesteld onder auspiciën van het tijdschrift Het Orgel, verschijnt eind mei. Het boekwerkje, met mooie foto's, kan besteld worden bij de KNOV te Den Haag door 7 gulden over te maken op bankrekening 6238506.

Tjeerd van der Ploeg bespeelt op 11 en 25 mei het Nicholson-orgel van de pas gerestaureerde Christoforuskerk te Schagen. Niet alleen geeft hij uitleg over het programma, maar hij biedt de toehoorders met behulp van een videoscherm een kijkje op de activiteiten aan de speeltafel en in het inwendige van het instrument. Van der Ploeg (1958) heeft zich doen kennen als een voortreffelijk vertolker van Engelse orgelmuziek, die op het Engelse-romantische instrument in Schagen zeer tot haar recht komt.

Willem Tanke biedt zaterdag in de St Bavo-kathedraal te Haarlem (Leidsevaart 146) een première van eigen hand: 'Vier Afrikaanse etudes'. De composities kwamen voort uit samenwerking met een Afrikaans koor begeleid door slagwerkers. Tanke bespeelt in twee etudes met de rechterhand dergelijk slagwerk, terwijl de linkerhand zich met de orgeltoetsen bezighoudt. Verwantschap met Afrikaanse muziek heeft hij niet nagestreefd. Tanke speelt ook 'Variaties en Fuga over een orgineel thema' van Max Reger. Aanvang 15.00 uur; gratis.

Agenda. AMSTERDAM, 7 mei, kerkzaal Amstelhof (Amstel 51), 20 u: Henk Verhoef met Irmgard von Asmuth sopraan in Couperin, Franck, Alain, Charpentier, Huygens en Andriessen. DELFT, 8 mei, Nieuwe kerk, 15.30 u: Naoko Shimizu met Wolfgang Lange hobo. LEIDEN, 11 mei, Pieterskerk, 20.15 u: Ton Koopman met Sweelinck zowel op orgel als viriginaal. MAASSLUIS, 8 mei, Grote kerk, 20.15 u: Piet Wiersma met Bach, Hündel, Rheinberger (sonate nr 3) en Reger ('Variaties en fuga over God save the King'). UTRECHT, 8 mei, Domkerk, 15.30 u: David en Jan Jansen met stukken voor twee orgels van Mozart, Krebs en J.C. Bach.

Jazz

Eric Boeren startte in de lente van 1997 het kwartet Boeren!, waarin de trompettist composities van Ornette Coleman mengde met eigen werk geïnspireerd door Colemans eigenzinnige aanpak. Een cd, 'Cross Breeding', liet horen waartoe dat kon leiden. Twee jaar later richt Boeren! zich op het minder bekende werk van Coleman, nog altijd in combinatie met eigen werk. Een nieuwe cd, 'Joy of a Toy', is daarvan het gevolg. Zaterdag wordt die gepresenteerd in het Amsterdamse BIM-huis. Een dag later staat het kwartet in de Agnietenkapel in Gouda ('s middags).

Young VIPS-tournees, een goed initiatief van Muziek en Theater Netwerk, heeft opnieuw twee 'beginnende' bands in de aanbieding: de veertien-koppige bigband Tetzepi en het gedeeltelijk uit de Tetzepi-gelederen afkomstige trio Man Bites Dog. De eigenzinnige en tegendraads swingende bigbandmuziek van Tetzepi en de even eigenwijze triomuziek op gitaar, altsax/basklarinet en drums van Man Bites Dog is vanavond te beluisteren in het Tilburgse Paradox en morgen in O42 in Nijmegen.

Maiden Voyage Big Band is de afgelopen jaren onder leiding van saxofonist Paul Stocker uitgegroeid tot een van de beste bigbands van Nederland. Het zeventienkoppige orkest bevat stersolisten als Eric Vloeimans (trompet), Tobias Delius (tenorsax) en Sean Bergin (altsax) en brengt expressieve bigbandjazz beïnvloed door de beste muziek van Duke Ellington, Gil Evans, Fletcher Henderson, Sun Ra en George Russell. Op 8 mei in Leiden (Burcht), Amsterdam (BIM-huis, 13), Rotterdam (Nighttown, 15) en Alkmaar (Provadja, 22).

Dans

NDT Workshop. Op Hemelvaartsdag vindt de jaarlijkse Choreografie Workshop van het Nederlands Dans Theater plaats. Negentien dansers hebben hun ideeën uitgewerkt in speciaal voor elkaar gecreëerde balletten. De opbrengst van deze benefietvoorstelling - om 19.00 uur in het Haagse Danstheater - gaat ook dit jaar naar het Aidsfonds.

Dancepeace is de zesde productie van het multiculturele dansgezelschap Hardbeat. De voorstelling, met als thema 'hoe herken je de plaats waar je thuis bent', is geïnspireerd op gezongen klassieke Arabische muziek en op liederencycli uit de westerse klassieke muziek. Yusuf Daniels, die Hardbeat in 1996 oprichtte, tekent voor de choreografie. Tot en met 8 mei in De Melkweg (Amsterdam), 9 mei in het festival Cosmic Amsterdam, daarna nog op 10 en 19 juni in resp. Den Haag en Eindhoven.

Epoxy, het eerste ballet van Krisztina de Châtel voor het Scapino Ballet, begint met een door Thom Willems geproduceerde oerknal die een door Frank Scheffer bedacht oervuur op een enorm beeldscherm ontsteekt. Twintig dansers beelden de botsing tussen techniek en natuur uit. 'Oogstrelend, maar gedateerder dan het zich voordoet.' Vanavond Stadsschouwburg Sittard, 7 mei Stadsschouwburg Nijmegen, 8 mei De Twentse Schouwburg, Enschede, 11 mei Danstheater Den Haag.

Jeugd

Gouden muis. Op de internetsite 'www.goudenmuis.nl.' kunnen kinderen chatten en e-mailen met bekende kinderboekenschrijvers. In de maand mei staat op de site het werk van Ted van Lieshout centraal, met interviews, foto's en een overzicht van zijn boeken. Kinderen kunnen van Lieshout een e-mail sturen met vragen, kritische opmerkingen of een zelfgeschreven recensie of verhaal. Elke maand is op de internetsite weer een andere populaire schrijver te vinden.

De waan. 'Waarom zit een mensenleven zo vol van ellende en geluk?' Dat vraagt de oude man Zot in de voorstelling 'De Waan' aan een groep jongeren op weg naar een feest. De oude Zot is bovenop een berg gaan zitten om daar te sterven, maar eerst moet de jeugd hem antwoord geven op zijn knellende levensvragen. Jongeren van de Amsterdamse Jeugdtheaterschool spelen 'De Waan' t/m 8 mei dagelijks in De Krakeling, Amsterdam.

Judith Herzberg schreef voor Theater Artemis de poëtische tekst 'Wie is van wie', over een viool en een cello die muzikaal ruziemaken met hun baas. De viool - 'dat stuk hout met snaren' - is hevig ontstemd over haar eigenwijze violiste en de cello klaagt in alle toonaarden over zijn oude, berooide cellist. Wie is er eigenlijk de baas van wie? Vanaf zes jaar. Te zien op 8 en 9 mei in Theater Artemis, Den Bosch. Op 9 mei is er een extra moederdag-voorstelling met lunch.

Kidskunst. Rotterdamse beeldend kunstenaars zijn de afgelopen weken aan het werk gegaan met kinderen uit achterstandswijken in de stad. Tijdens workshops in buurthuizen vervaardigden de kinderen een groot aantal kunstwerken. Het resultaat is de expositie 'Kidskunst', met hedendaagse kunst van niet minder dan 200 kinderen, te zien in de Rotterdamse Kunsthal.

Stoomschip. Het honderd jaar oude stoomschip Christiaan Brunings is een van de historische schepen van het Scheepvaartmuseum. In de voorjaarsvakantie maakt het handgestookte schip spectaculaire vaartochten met publiek op het IJ. Bezoekers kunnen tevens rondneuzen in de klipperwerf naast het museum, waar druk wordt gebouwd aan de topper van Sail 2000, de klipper Stad Amsterdam. T/m 9 mei bij het Nederlands Scheepvaartmuseum, Amsterdam.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden