Concertmuziek

Verbey. Het Concertgebouworkest onder leiding van Hans Vonk speelt vanavond en morgenavond de wereld-première van 'Alliage' van de Nederlandse componist Theo Verbey. Verder het celloconcert van Barber en 'De hemel' van Schat.

Akiko Suwanai was in 1990 de jongste winnaar ooit van het Tsjaikovsky-concours. Vrijdag en zondag speelt zij met het Gelders orkest onder leiding van Lawrence Renes het eerste vioolconcert van Prokofjev. Op het programma verder Ravel en Sjostakovitsj. 26/11 Musis Sacrum, Arnhem, 28/11 De Vereeniging, Nijmegen.

Mozart schreef koren en entre-actmuziek bij het heroïsche drama Thamos, König in ügypten van de schrijver Tobias Philip Freiherr von Gebler. Het Groninger Mozart Ensemble voert het uit met Henk van Ulsen als verteller. 28/11 's middags in de Oosterpoort, Groningen.

Musica Antiqua Delft is een gloednieuw ensemble van koorzangers en instrumentalisten. Haar eerste optreden is zaterdag 27 november in de Nieuwe Kerk op de Markt in Delft, met muziek van Heinrich Schütz en tijdgenoten. Musica Antiqua Delft is opgericht voor wereldlijke en geestelijke muziek tot 1800 en staat onder leiding van Karel Smagge.

Pianomuziek

Bella Davidovich, de 71-jarige Russische pianiste, toert deze week door Nederland met werken van Chopin. Donderdag 25/11 Vredenburg, Utrecht, vrijdag 26/11 Oosterpoort, Groningen, zondag 28/11 Concertgebouw, Amsterdam.

Menno van Delft. Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft een clavecimbel van Abraham Leenhouwer uit 1787 uit de museumcollectie gehaald. Menno van Delft bespeelt het vanavond vanaf acht uur in de hal van het museum. Frans Robert Berkhout speelt fagot en Lucia Swarts cello. Ze spelen werken van De Boismortier, Balbastre en Devienne.

Muziekfestival

Joodse muziek. Van 25 tot en met 30 november vindt de zevende editie van het Internationaal Joods Muziekfestival plaats met musici vanuit de hele wereld. Hoogtepunt is de muziek-theatervoorstelling 'De memoires van Glikl Hamel', vertolkt door Great Small Works. De concerten zijn in Salon Cristofori en Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam, Diligentia in Den Haag en Zuiderpershuis in Antwerpen.

Informatie: 020/5356890.

Opera/Operette

Matty Niël. Staatssecretaris Job Cohen van Justitie krijgt vrijdagavond het eerste exemplaar van een boek over de tien jaar geleden overleden Limburgse componist Matty Niël overhandigd. De stichting Matty Niël heeft dit boek, getiteld 'De 12 tonen van Matty Niël', uitgebracht. Aansluitend een (gratis) concert waarop ook een fragment van de opera Wege van Niël wordt uitgevoerd. Conservatorium Maastricht, 19.30 uur (Bonnenfanten 15).

Blauwbaard. De Vlaamse opera speelt vrijdag en zondag de enige opera van Béla Bartók, 'Blauwbaards burcht'. De leiding is in handen van de Hongaar Balazs Kocsar, solisten zijn Michele DeYoung en Robert Hale. Vrijdag in de Vlaamse opera in Gent, zondag in De Singel in Antwerpen.

Hoofdstad Operette herdenkt de honderdste sterfdag van Johann Strauss jr. met een feestelijk programma met dans- en operette-melodieën van de Strauss-dynastie en tijdgenoten. 27/11 in Orpheus, Apeldoorn.

Orgel

Bernard Bartelink bespeelt zondag 28 november voor de laatste keer het orgel in de St. Bavo. Tijdens de Hoogmis (vanaf half 11) begeleidt hij koor en meisjescantorij van de St. Bavo. Zij zingen onder andere de door Bartelink gecomponeerde Festival Mass. De zeventigjarige Bartelink was 28 jaar organist van de Kathedrale Basiliek St. Bavo. 's Middags wordt hem een concert aangeboden door de Amsterdamse Cantorij en het Kathedrale Koor St. Bavo.

Jazz

Viool en piano. Zaterdag geeft de Amerikaanse violist Mark Feldman in het Amsterdamse BIM-huis een duoconcert met de Zwitserse pianiste Sylvie Courvoisier. Beiden zijn technisch uiterst bekwame musici met een gedegen kennis van de muziekgeschiedenis en een voorkeur voor ongebonden improvisatie. Daardoor kunnen hun uitstapjes alle kanten opgaan.

MOB, het orkest van saxofonist Sean Bergin, maakte met 'Copy Cat' (BVHaast CD 9917) een van de allermooiste cd's van dit jaar. Voor de Boy Edgar Prijs 1999 kwam die proeve van kunnen wat te laat, maar voor volgend jaar geldt hij als een van de grootste kanshebbers. Zondag speelt de MOB in Harderwijk (Catharina Kapel).

Bart van Lier/Ilja Reijngoud. Een jazzgroep met twee trombonisten in de frontlinie, dat bieden de veteraan Bart van Lier en de jonge hond Ilja Reijngoud in hun Bart van Lier/Ilja Reijngoud Quintet. Met in de ritmesectie pianist Christoph Erbstoesser, bassist Frans van der Hoeven en drummer Marcel Serierse, gingen ze onlangs de studio in. Het resultaat van die sessies, de cd 'Memories of The Future', wordt begin volgend jaar uitgebracht. Een voorproefje van de muziek (een mix tussen moderne jazz, wereldmuziek en vrije improvisatie) bieden ze zaterdag in het Beauforthuis in Austerlitz.

Ellery Eskelin speelde onlangs nog een essentiele rol in het nieuwe Gerry Hemingway Quartet. Met zijn eigen trio speelt de Amerikaan met de subtiele frasering en tot de verbeelding sprekende geluid op tenorsaxofoon zaterdag in het Utrechtse SJU Jazzpodium. Zijn sparringpartners, Andrea Parkins op accordeon en sampler en Jim Black achter het slagwerk, beloven een spannend optreden.

Dans

Holland Dance Festival in Den Haag gaat zijn laatste dagen in met het nieuwste programma van Nederlands Dans Theater I. 'Johann Sebastian Bach' van Paul Lightfoot beleeft vanavond in het Danstheater aan het Spui zijn wereldpremière. Het stuk is gezet op 'Kunst der Fuge'. Verder voor het eerst bij het NDT 'Enemy in the figure' (Forsythe/Willems) en werk van Kylian (muziek: Mozart) en Van Manen (muziek: Jacob ter Veldhuis). Het Nederlands Ballet Orkest begeleidt. Tot en met zaterdag in Den Haag, tournee tot half december.

Galili Dance opent zaterdag zijn tweede seizoen met nieuw werk van naamgever Itzik Galili. In 'Beautiful you' gaan zeven mannelijke stereotypen de confrontatie met elkaar aan in een besloten ruimte. De vloer van deze ruimte is deze keer geen balletvloer maar een tapijt. De muziek voor Galili's jongste is gecomponeerd door B.A.M. Grens. Tournee tot begin maart.

Jeugd

IDFA. Het International Documentary Filmfestival Amsterdam heeft een speciaal programma voor kinderen, 'Kids & Docs'. De vijftien internationale jeugddocumentaires zijn Nederlands gesproken of ondertiteld. 'Kids & Docs' laat zien dat documentaires 'niet alleen saai en informatief zijn, maar juist spannend, grappig en ontroerend'. Te zien in het Filmmuseum, Amsterdam.

Sonnevanck. De voorstelling 'Lasso' van Jeugdtheater Sonnevanck is een hartverscheurende komedie over cowboys en cowgirls. Als cowboy Pillow zijn oog laat vallen op saloon-zangeres Rose, ziet hij zijn vriend Buck niet meer staan. Lasso gaat over trouw, verraad en jaloezie op de prairie. Te zien, vanaf zes jaar, 27 november in Schouwburg Odeon, Zwolle, 1 december in Theater Zuidplein, Rotterdam.

Sirkel. In 'Zwart Goud' van Theater Sirkel vecht een meisje om de liefde van haar moeder. Kim Zoutendijk brengt met de solovoorstelling de figuren uit het sprookje Sneeuwwitje tot leven in een nieuw tragi-komisch verhaal. Vanaf zes jaar, 27 en 28 november in het Sirkeltheater, Sittard.

Made in da Shade. Wie blijft er onder druk van roem en het snelle geld nog trouw aan zijn normen en waarden? Made in da Shade vertaalt in 'Red Dough' klassieke thema's naar de hedendaagse wereld van de entertainment industrie. De voorstelling is t/m 1 december dagelijks te zien in Hal 4, Rotterdam. Op 25 en 26 november is er aansluitend een afterparty met rapper E-life.

VOF De Kunst. 'Vanaf hier nog vijf kwartier' is het derde kinderpopconcert van VOF De Kunst en Erik van Muiswinkel, met liedjes van Annie M.G. Schmidt en zelf gecomponeerde nummers. De weinig inspirerende titel verwijst naar de lengte van het programma. Te zien 28 november in Cultureel centrum De Nobelaer in Etten Leur, 1 december in De Kampanje, Den Helder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden