Concertmuziek

Leo Smit. De Nederlandse componist Leo Smit werd in 1943 in Sobibor vermoord. Na de oorlog werd zijn werk nog maar zelden uitgevoerd. Maar de Leo Smit Stichting houdt maandelijks concerten in de Uilenburger Synagoge te Amsterdam. Zondag presenteert ze daar een 4-cdbox met alle composities van Smit. Het Leo Smit Ensemble, met onder andere fluitiste Eleonore Pameijer en pianiste Frans van Ruth, speelt kamermuziek van Smit. Amsterdam, Uilenburger Synagoge: 1/10.

Daan Manneke kreeg van het Nederlands Bach-Ensemble de opdracht een requiem te schrijven voor Johann Sebastian Bach. Na veel aarzelingen (want wie waagt zich aan zo'n pretentieuze opgave) componeerde Manneke 'Momentum/Gedanken zu Bach' voor koor, orkest en vijf solisten. Het Nederlands Bach-Ensemble voert het werk uit, tezamen met het vierde Brandenburgse concert van de grote componist zelf en zijn 'Jesu, meine freude'. Breda, St. Antoniuskerk: 30/9, 20.00 uur; Amersfoort, St. Franciscus Xaveriuskerk: 1/10: 15.00 uur.

American Party is de titel van het programma dat het Noordhollands Philharmonisch Orkest onder leiding van Micha Hamel door het hele land speelt. Met muziek van Copland, Gershwin en Bernstein komen het Wilde Westen en de zuidelijke blues tot leven. Rotterdam, De Doelen: 30/9, 19.30 uur; Haarlem, Concertgebouw: 1/10, 14.30 uur; Veenendaal, De Lampegiet: 3/10, 20.00 uur; Zaandam, Zaantheater: 4/10, 20.15 uur; Leiden, Stadsgehoorzaal: 6/10, 20.15 uur.

Meer Amerikaaanse muziek is te horen bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest dat onder leiding van Gianandrea Noseda Gershwins 'Rhapsody in blue' en Bernsteins 'Symfonische dansen uit West Side Story' combineert met Tsjaikovski's ouverture 'Romeo en Julia' en Mozarts 25e symfonie. Rotterdam, De Doelen: 1/10, 14.15 uur.

La Sfera Armoniosa speelt zoals haar naam doet vermoeden. Paulina van Laarhoven op viola da gamba en Mike Fentross op theorbe zorgen altijd voor een sfeervolle begeleiding van zangers. Ditmaal begeleiden ze de sopraan Anne Grimm in werken uit de zestiende en zeventiende eeuw, zoals Monteverdi, Purcell en Dowland. Groningen, Lutherse Kerk: 30/9.

Zeekapers en planeten staan op het programma dat Het Brabants Orkest de komende dagen speelt. Dirigent Marc Soustrot leidt het orkest in de ouverture 'Le Corsaire' van Berlioz, het pianoconcert in fis van Skrjabin en 'The Planets' van Holst. Eindhoven, Muziekcentrum Frits Philips: 28/9 en 1/10 (14.15 uur); Amsterdam, het Concertgebouw: 29/9; Arnhem, Musis Sacrum: 30/9.

Stockhausen. De Duitse goeroe van de moderne muziek komt naar Nederland vanwege de uitvoering van zijn werk Hymnen, Dritte Regio. Dirigent Peter Eötvös leidt het Radio Kamerorkest door de partituur van 'Hymnen', zoals zij al eerder 'Inori' van Stockhausen speelden. Stockhausen zit zelf aan de knoppen. Amsterdam, Concertgebouw: 30/9, 15.00 uur.

Marie-Claire Alain is de beroemdste naam in orgelland.Deze organiste speelt vrijdag op het Adema-Schreurs orgel in de St. Jacobuskerk te Den Haag. Ze speelt werken van de Franse componisten De Grigny, Balbastre, Franck en werken van haar vader Albert en jong gestorven broer Jehan. Dit is voorlopig het laatste seizoen waarin dit orgel te beluisteren is, omdat het een grootscheepse restauratie van drie jaar zal ondergaan. Den Haag, St. Jacobuskerk: 29/9, 20.00 uur.

Franz Liszt Festival. Voor de elfde maal houdt de Franz Liszt Kring in Amsterdam een festival rond deze componist. Dit jaar met als thema De Europeaan Franz Liszt. Liszt woonde in Hongarije, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk en Zwitserland. De landen waar hij langdurig woonde, staan centraal in het programma, waarin onder andere klinken de 'Graner Messe' (Mozes en Aüronkerk: 1/10, 15.30 uur), de 'Faust-Symphonie'(Concertgebouw: 2/10) en de wereldpremière van pas gereconstrueerde vroegere versies van de pianobundel 'Harmonies poétiques et religieuses' (West-Indisch Huis, 1/10). Info: 0297/263044.

Opera

Król Roger, een opera van de Pool Karol Szymanowski, gaat over de strijd tussen de orde en de Dionysische chaos. Het volk van Sicilië raakt in de ban van een herder en laat uiteindelijk zijn koning Roger achter. Onder leiding van Hartmut Haenchen speelt het Residentie Orkest en zingt het Koor van de Nederlandse Opera deze opera. De regie is van Johannes Schaaf, die eerder 'Die Fledermaus', 'Fidelio' en 'Jevgeni Onjegin' bij De Nederlandse Opera deed. Solisten zijn James Johnson, Brigitte Hahn, Douglas Nasrawi, Piotr Beczala, Marek Gasteczki en Jill Grove. Amsterdam, het Muziektheater: 2/10, 20.00 uur.

Jazz

Junko Ueda en Wil Offermans ontmoetten elkaar jaren geleden in Japan tijdens een van de vele wereldreizen die de fluitist ondernam. Het klikte tussen de Nederlander en de Japanse vocaliste en bespeelster van de satsuma-biwa (Japanse luit) en in 1988 gaven ze hun eerste duoconcerten. Vanuit Nederland maakten ze sindsdien talloze tournees. In hun muziek, waarin oost en west elkaar uitdagen en samenkomen, spelen improvisatie en ongebruikelijke speeltechnieken een grote rol. Offermans versterkt zijn fluitspel met allerlei live-elektronica. Maandag speelt het duo in Plaza Futura in Eindhoven.

Trio Continuo, de naam geeft de richting al aan waarin de luisteraar de muziek kan plaatsen. Maar dit 'continuo' gaat hier verder dan de barok-betekenis, anders zou deze aankondiging niet onder het kopje Jazz staan. In het Trio Continuo spelen drie improvisatoren die ook ervaring hebben in de 'oude' en 'eigentijdse gecomponeerde' muziek: fagottist Jan Willem van der Ham, gitarist Wiek Hijmans en contrabassist Ernst Glerum. Vanavond in het Amsterdamse BIM-huis.

Pop

Punk. 'Ik ben een punker mama!' is de titel van een expostie in de Rotterdamse showroom for media and moving arts Mama. Te zien is onder meer een overzicht van punkflyers door de jaren heen, en een video-installatie over de kern van punk. Tot 1 november aan de Witte de Withstraat 31, woensdag t/m zondag van 12.00 tot 19.00 uur.

Popronde. Voor het derde achtereenvolgende jaar trekt de Popronde door Nederland om een doorsnede te geven van het muziektalent. Tot 17 november doen 25 bands tien verschillende aan. Op 29/9 is Maastricht aan de beurt. Optredens van onder meer Chantal Acda, Gellybooty, Mercy Men, Seedling en Zea. Info: 'www.popwaarts.nl'.

Flashback. Novastar en Green Lizard verwerkten al enige tijd nummers van The Police in hun optredens. Vanaf maandag brengt de Nederlandse groep Grof Geschut een volledige flashback naar de Britse band, die onder aanvoering van Sting flink aan de weg timmerde met klassiekers als 'Message in a bottle' en 'Every breath you take'. Op 2/10 Stairway to heaven, 3/10 in Clinique Maastricht en 4/10 Bolle in Tilburg.

Trance. Ieder weekend bezoeken in Nederland ruim een half miljoen mensen clubs en dance-evenementen, volgens organisatiebureau ID & T. En nog altijd biedt de markt ruimte voor iets extra's: zaterdag 30/9 vindt daarom in het Heerenveense Thialf 'Trance Energy' plaats. Van 22.00 tot 7.00 uur wordt de hal omgetoverd tot nachtclub. Optredens van Jean, Yves de Ruyter en Jurgen. Er worden 20000 bezoekers verwacht. Info op 'www.trance-energy.nl'.

Back to planet rock II is een groots opgezet internationaal evenement met aandacht voor 'de vier elementen van hiphop: mc-ing, dj-ing, breakdancing en graffiti'. Optredens van diverse acts uit Amerika en Europa. De organisatie verwacht ten minste 3000 bezoekers in het beursgebouw in Eindhoven, 30/9, entree 55 gulden.

Angie Stone. 30/9 Paradiso Amsterdam.

Bettie Serveert. 30/09 Bibelot, Dordrecht.

Common. 28/9 Paradiso Amsterdam.

St.Germain. 29/9 Westpacific in Amsterdam. 30/9 Tivoli in Utrecht, 1/10 Calypso Rotterdam.

Nits. 29/9 Fulco, IJsselstein, 30/9 De Metropole, Almere Stad.

Dans

Nuevo Ballet Espagnol behoort tot de top van de hedendaagse flamenco dans. De negen dansers, live begeleid door de zevenkoppige formatie 'Canadu' zijn met 'Lamenco directo' tot 8 oktober te zien, ondermeer in Breda (Chassé Theater, 28), Zaandam (Zaantheater, 29), Utrecht (Stadsschouwburg, 30), Eindhoven (Stadsschouwburg, 1/10), Middelburg (Stadsschouwburg, 4/10).

Krisztina de Châtel geeft al sinds 1987 haar dansers regelmatig de gelegenheid choreografieën te maken. Het resultaat wordt steeds gepresenteerd onder de titel 'Amai' en is uitsluitend te zien in het Veem Theater in Amsterdam. Van 28/9 t/m 1/10, met werk van Eva-Marie Christ & Guilherme Monteiro, Nicolas Legrand, Benjamin Petitjean en Suzan Tunca.

Tapdogs. Na de succesvolle eerste Nederlandse tournee in 1999, is het van oorsprong Australische tapdansgezelschap 'Tap Dogs' in september en oktober opnieuw in ons land te zien. Tap Dogs, dat onder leiding van choreograaf Dein Perry op 15 september te zien was tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen, begon met zes stoere mannen uit de staalstad Newcastle ten noorden van Sydney. Hun show kent een enorme vaart, snelle taps, de stevige live-muziek (percussie en gitaar). Ondermeer op 29 en 30/9 in Amersfoort (De Flint), 2 en 3/10 in Hoogeveen (De Tamboer), 4/10 in Den Bosch (Theater aan de Parade).

Rhythm of the Dance is de nieuwe voorstelling van de National Dance Company of Ireland, die onder leiding staat van Kieran Cavanagh. Wie van Riverdance of het werk van Michael Flatley houdt, mag deze groep, voor het eerst in Nederland, niet missen. De muziek, gemaakt door Carl Hession, wordt live uitgevoerd. Nog te zien in Barneveld (Veluwehal, 28), Volendam (Sporthal, 29) en Groningen (Evenementenhal, 30).

Jeugd

De Nationale Junior Museumweek staat in het teken van reizen door tijd en ruimte. Meer dan tweehonderd musea zetten nog tot en met 1 oktober gratis de deuren open voor kinderen van acht tot twaalf jaar. In de Junior Museumgids zijn de musea te vinden die activiteiten organiseren voor een jong publiek.

Co-starring is een brutale solovoorstelling van het MUZtheater, waarin de hormonen hevig opspelen. Zweterige handen, buikkramp, hartkloppingen en te warme broeken zetten de toon in een liefdesdrama voor iedereen vanaf twaalf jaar. Te zien op 29 en 30/9 in De Krakeling, Amsterdam.

Orpheus. In de groots opgezette muziektheaterproductie 'Orpheus' is de reis door de onderwereld tevens een reis door de muziek. Om zijn geliefde Euredyce te bevrijden reist Orpheus van Monteverdi naar Stravinsky, van Bach naar Barber en van pop naar punk. Het Groot Orpheus scholierenkoor speelt samen met professionele musici en acteurs. Te zien op 3 en 4/10 in Vredenburg, Utrecht.

Wijnand Stomp. 'Op een heldere avond, als de zon op het eiland Groot Caribie is ondergegaan en de maan vol verlangen naar de sterren om haar heen kijkt...' In de voorstelling 'Stomp's Tori's' vertelt Wijnand Stomp over Lisa en haar Bruine Prins. Te zien 4/10 in het van Ostadetheater, Amsterdam, 11/10 in de Twentse Schouwburg, Enschede.

Pillen. In de beeldende peutervoorstelling 'Wassen' van Gerard Pillen, kijkt een jongen door het raampje van de wasmachine. Daar verdwaalt hij in een mysterieus kolkende wereld vol water en was. Te zien 1/10 in de Boomsspijker, Amsterdam, 3 en 4/10 in het Pleintheater, ebeneens Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden