Concertmuziek

Mozart. Mozart en het theater is het onderwerp van een aflevering in de serie 'De kunst van het luisteren' in Vredenburg, Utrecht. De mezzo Xenia Meijer zingt begeleid door Musica Classica liederen en concertaria's. Bas van Oort is de solist in een van de pianoconcerten (KV 413) van Mozart. Musicoloog Ronald Vermeulen is de presentator. 23/3 De Doelen, Rotterdam; 27 t/m 29/3 Vredenburg, Utrecht.

Margriet de Moor. De schrijfster Magriet de Moor is opgeleid tot klassiek zangeres. Ze is de hoofdpersoon in de volgende aflevering in de serie 'De muzikale wereld van...'. De Moor stelde een programma samen waarin de dubieuze verhouding tussen muziek en literatuur centraal staat. Klaas de Vries schreef in opdracht van De IJsbreker een nieuw werk (Vijf Brendelliederen) op teksten van de pianist Alfred Brendel. 23/3, De Rode Hoed, Amsterdam.

Damnation de Faust. Véronique Gens en David Kuebler vertolken de rollen van Marguérite en Faust in de Damnation de Faust van Berlioz die deze week in Antwerpen wordt gebracht. Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen staat onder leiding van Mahai Tang. Ook het Brabant Koor doet mee. 23 en 25/3, Koningin Elisabethzaal, Antwerpen.

Nederlands Kamerkoor. Onder leiding van Tõnu Kaljuste zingt het Nederlands Kamerkoor motetten van Bach ('Komm, Jesu, Komm' en 'Jesu, meine Freude') en werken van Pürt en Penderecki. 24/3 Pieterskerk, Utrecht; 25/3 Musis Sacrum, Arnhem; 26/3 Concertgebouw, Haarlem; 31/3 Grote Sint Laurenskerk, Alkmaar.

De Volharding. Maar liefst vier premières van Nederlandse bodem speelt De Volharding op haar nieuwe tournee. Werken van Toek Numan, Jan Bus, Ron Ford en Gilius van Bergeijk, die uiteenlopende invloeden van de Koran tot Stravinsky hebben ondergaan. 23/3 Provadja, Alkmaar; 28/3 De Rode Hoed, Amsterdam.

Passies

Markus Passion. Ton Koopman heeft een nieuwe constructie gemaakt van de verdwenen Markus Passion van Bach. Koopman 'leende' stukken uit cantates van Bach en schreef de recitatieven zelf in achttiende-eeuwse stijl. Koopman schreef zijn reconstructie als extraatje voor het Bachjaar, maar de internationale belangstelling is zo groot dat het extraatje uitgroeide tot een tournee door Europa en een plaatopname van het werk. The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir voeren het uit met als solisten Sibylla Rubens, Bernard Landauer, Christoph Prégardien (evangelist), Paul Agnew, Peter Kooy (Christus) en Klaus Mertens. 24/3 Utrecht, Vredenburg; 28/3 Concertgebouw, Amsterdam.

Matthüus Passion. Ondanks de belangstelling voor andere passies van Bach blijft de Matthüus de meest gespeelde. De Koninklijke Christelijke Oratorium Vereniging Amsterdam zingt, begeleid door het Nederlands Promenade Orkest, de Matthüus Passion op 29/3 (halfacht) in het Concertgebouw in Amsterdam.

Matthüus passion. Het Holland Boys Choir, bekend van de Kruidvat cd's, zingt dit jaar zes keer de Matthüus. De jongetjes vanaf zeven jaar krijgen begeleiding van het Netherlands Bach Collegium. 28/3 Emmeloord; 30/3 Zwolle; 1/4 Den Bosch; 3/4 Elburg; 5/4 Concertgebouw Amsterdam; 7/4 Hoogeveen.

Johannes passion. Het Leids Project Koor voert de Johannes Passion uit op woensdag 29/3 in Leiden (Pieterskerk) en donderdag 30/3 in Woerden (Bonaventurakerk). Hans Noyens dirigeert. Solisten zijn Nico van der Meel, Donald Bentvelsen, Ulrike Hofbauer, Margriet van Reisen, Geert Berghs en Marc Pantus. Het begeleidend orkest is het Helios Ensemble uit Amsterdam.

Die Passion. Eind negentiende eeuw vond men de Bachpassies niet meer geschikt voor gebruik in kerkdiensten. Te lang en te moeilijk, was de kritiek. Heinrich van Herzogenberg voldeed aan de vraag naar een alternatief voor de passies van Bach. Het werd Die Passion, een oratorium voor Witte donderdag en Goede vrijdag. Het Koninklijk Toonkunstkoor Aalsmeer voert het tweede deel van deze passie, voor Op Goede Vrijdag dus, met het Nederlands Promenade orkest uit in de Urbanuskerk in Bovenkerk. Meezingen bij de koralen mag, applaudisseren liever niet.

De lijdenstijd heeft Bach geïnspireerd tot veel meer dan alleen passies, zoals het koraalvoorspel 'O Mensch bewein dein Sünde gross'. De organist Ab Weegenaar speelt het stuk op 25/3 in de Bovenkerk in Kampen tijdens een orgelrecital. Hij speelt dan ook de beroemde Passacaglia, een ander koraal met variaties, het Concerto in d en andere werken.

Jazz

Peter Brotzmann. Aan energie ontbreekt het de Duitse saxofonist Peter Brotzmann ook na ruim veertig jaar in de frontlinie van de freejazz te hebben verkeerd, nog altijd niet. Met twee Japanse musici, gitarist/vocalist Keiji Haino en drummer Shoji Hano, brengt hij zaterdag op het Utrechtse Rumor Festival in het SJU Jazzpodium spannende high energy music op de grensvlakken van freejazz en improrock. Rumor brengt verder optredens van Veenstudio/Hollandia in Huis aan de Werf (20.00 uur) en de Spaceheads in Ekko (23.00 uur). Zondagmiddag speelt het trio in het Rotterdamse Dodorama.

Aziluth! is een nieuw internationaal trio met de Engelse Julie Sassoon op piano, de vanuit Nederland opererende Duitser Lothar Ohlmeier saxofoons en basklarinet en de Nederlandse Bart van Helsdingen op drums. Bewust is gekozen voor een groep zonder bas. De afwezigheid van de bas dwingt de musici tot nieuwe keuzes. Het muzikale fundament van de bas wordt verdeelt over de leden van het trio. Maandag presenteert het trio zich in Jazzcafé Wilhelmina in Eindhoven.

Ad Colen maakte met zijn Ad Colen Quartet een nieuwe cd, 'Eyes Wide Open', en presenteert die de komende tijd met een serie concerten langs de Nederlandse jazzpodia. In zijn kwartet brengt de saxofonist samen met pianist Rob van Bavel, bassist Erik Robaard en drummer Chris Strik 'sfeervolle eigen composities, dynamische solo's en vulkanische grooves'. Zaterdag spelen ze in het Beauforthuis in Austerlitz. Daarna nog Hilversum (CNM, 2/4) en Rotterdam (Dizzy, 11/4) en verder in mei en juni.

Dans

Saburo Teshigawara maakte voor het eerst een stuk voor het Nederlands Dans Theater, 'Modulations'. Op een weidse vlakte waait een muzikaal briesje van Hindemith, waarna elektronisch geknerp van Oskar Sala de overhand neemt. De dansers zijn ijl als lucht. Overtuigender in hetzelfde, nieuwe programma vond Trouw de hernemingen van 'Dreamtime' (Kylian/Takemitsu), 'Polish Pieces' (Van Manen/Gorecki) en 'Perpetuum' (Naharin/Straus). Op 23/3 Den Bosch 24 en 25/3 in Den Haag (Danstheater), 28/3 Utrecht.

Danspaleis. Leeuwarden biedt voor de derde keer plaats aan het Danspaleis. Vanaf woensdag 29/3 swingt het in De Harmonie en Theater Romein met voorstellingen van onder meer Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater I en Leine & Roebana. Meer dan in voorgaande jaren is er aandacht voor jeugddans, met Danstheater Arena en Danstheater Aya. De choreografen Adriaan Luteyn en Raymond Guzman maakten speciaal voor het Danspaleis 'Paradijsvogels', een stuk gedanst door jongeren tussen 10 en 18 jaar. Van 29/3 t/m 1 april; voor info: 058/2330222.

Zwanenmeer. Ballet en Opera van Tatarstan doen Nederland weer aan met drie stukken. 'Het Zwanenmeer' (muziek van Tsjaikovski) begint op 29/3 in Hoogeveen (De Tamboer), 'Don Quichote' (muziek Luwich Minkus) trekt eerst in Zaandam (Zaantheater, 30/3) ten strijde en 'Giselle' (muziek Adolphe Adam) raakt in Oss (De Lievekamp 31/3) betoverd. Tournee in april; info: 020/6206556.

Het Nationale Ballet brengt in zijn nieuwe programma louter bestaand werk. Van artistiek leider Wayne Eagling wordt 'Frankenstein, the modern Prometheus' uitgevoerd. Dit uit 1985 daterende ballet was zijn eerste choreografie voor het Londense Royal Ballet. Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige roman van Mary Shelley uit 1818. Het Nationale Ballet voerde het eerder uit in 1993. Het programma bevat verder 'Zoals Orpheus' van Toer van Schayk (uit 1984) en 'Four Sections' van Ted Brandsen; dit ballet (1991) was zijn eerste choreografie voor het gezelschap nadat hij zijn carrière als danser had beëindigd. T/m 8 april in Het Muziektheater in Amsterdam.

Pop

Melissa Etheridge nam na 'Your little secret' in 1995 afstand van het hectische tourleven om haar privé-leven op orde te brengen en een kind te krijgen van David Crosby. Met haar cd 'Breakdown' maakt ze duidelijk in rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen. Stampende rocksongs en ballads hebben plaatsgemaakt voor luisterpop. De Amerikaanse speelt di en wo in Ahoy' Rotterdam.

16 Horsepower nam tussen de dassen, otters en bevers aan de Amerikaanse Colorado Rivier de nieuwe cd 'Secret South' op. Vanavond speelt de band in Effenaar Eindhoven.

Acid Junkies, de Eindhovense houseformatie uit de Djax-stal, draaien morgen in de Groene Engel in Oss.

Paddy Casey, een jonge Ierse singer-songwriter, komt voor een tournee naar Nederland. Vanavond bij 2 Meter Sessies op RTL5, ma Rotown Rotterdam, di 013 Tilburg, wo Vera Groningen, do Paradiso Amsterdam en 1/4 Ekko Utrecht.

Ron Sexsmith speelt morgen in Rotown Rotterdam, za de Kolk in Assen, zo Doornroosje Nijmegen en ma Romein Leeuwarden.

Spookrijders spelen zo in Altstad in Eindhoven.

Leo Kottke vervolgt zijn tournee door Nederland: vandaag Concertzaal Tilburg, vr Theater Roermond, za Concertgebouw Haarlem, zo en ma Kleine Komedie Amsterdam, wo Stadsschouwburg Leeuwarden.

Eels speelt zo in Oosterpoort Groningen en ma in Concertzaal Vredenburg.

Beck geeft ma een concert in Statenhal in Den Haag.

Anouk treedt vr op in Vereeniging Nijmegen en zo in De Nieuwe Slof in Beverwijk.

Abel speelt za in Dolleburg in de Goorn.

Jeugd

Berenkuil. Het nieuwe Utrechtse productiehuis voor jeugdtheater De Berenkuil speelt 'Twinkelen, een huis vol Annie M.G. Schmidt'. Drie regisseurs tinkelen -toveren- het publiek langs helden als Otje, Pluk, mevrouw Helderder of de Heen en Weer Wolf. Te zien, vanaf zeven jaar, 25, 26 en 29/3 in De Berenkuil, Utrecht.

Tarzan. ,,Ik ging altijd op de hoogste boomtop staan. Ik keek boven alles en iedereen uit. En dan riep ik 'aiaiaiaiaiai!' '' In 'De wraak van Tarzan', van Speelteater Gent, overheersen stoere jeugdherinneringen. Op 23/3 in CC ter Rivieren, Deurne, 24/3 in de Krakeling, Amsterdam. 25/3 in de Rotterdamse Schouwburg, 29/3 De Lieve Vrouw, Amersfoort.

Inca's. In de muzikale voorstelling 'Inca-Kola' reizen acteurs Finn Poncin en Sophie Hoeberechts door de veranderende wereld van de Inca's. In de tijd van de Spaanse veldheer Francisco Pizarro voeren twee koningszonen een hevige strijd. Te zien 26/3 in het Zaantheater, Zaandam, 27 en 28/3 in de Schouwburg, Arnhem.

Asterix. In het Leidse Rijksmuseum van Oudheden staat tot half oktober de tentoonstelling 'Asterix en Europa'. De beroemde strip levert de rode draad voor een archeologisch verhaal over het dagelijks leven van Galliërs en Romeinen. Authentieke voorwerpen staan naast levensgrote constructies uit de wereld van Asterix en Obelix, zodat de bezoeker letterlijk door de strip loopt. Je ziet het dorp, met de vishandelaar en de menhirs van Obelix en niet te vergeten de feesttafel vol everzwijnen.

Gehandicapt. Deze week is in Jeugdtheater de Krakeling, Amsterdam, nog de expositie 'Ateliers de Wijde Doelen' te zien, met werk van verstandelijk gehandicapte kunstenaars. Op het atelier wordt grafiek gemaakt, waarvan vooral de linoleumsneden bekend zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden